REPRISE: Ellen Holager Andenæs har opplevd at hennes klient ble frifunnet av juryen før fagdommerne satte til side kjennelsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
REPRISE: Ellen Holager Andenæs har opplevd at hennes klient ble frifunnet av juryen før fagdommerne satte til side kjennelsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Andenæs: – Misunner ikke de som skal gå løs på dette igjen

OSLO TINGRETT (TV 2): Advokat Ellen Holager Andenæs forsvarte den Nokas-tiltalte mannen som ble frifunnet av juryen, før fagdommerne satte kjennelsen til side.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det føles ikke bra, sier Andenæs om situasjonen når fagdommerne setter til side juryens avgjørelse.

I 2006 opplevde hun at hennes klient, som var tiltalt etter Nokas-ranet i Stavanger i 2004, ble frikjent av juryen før fagdommerne satte kjennelsen til side.

Mandag skjedde det samme i rettssaken mot Eirik Jensen.

– Ikke skyldig i narkotikatiltalen

Juryen, som har fulgt rettssaken i fem måneder og har diskutert skyldspørsmålet i seks dager, kom med sin kjennelse klokken 13.

Juryens konklusjon var at Eirik Jensen ikke er skyldig i medvirkning til innførsel av store mengder hasj, men at han er skyldig i grov korrupsjon.

Jensen ble dermed frifunnet for det alvorligste forholdet i tiltalen: Medvirkning til innførsel av flere tonn hasj gjennom en årrekke.

Men fagdommerne satte juryens kjennelse til side.

– Trist slutt for juryordningen

Ellen Holager Andenæs synes dagens beslutning om å sette til side juryens kjennelse i saken mot Eirik Jensen er merkelig.

– Det er en typisk bevisvurdering som lagretten skal gjøre og har gjort, men det er anledning for fagdommerne til å gjøre det og her har de gjort det. Jeg misunner ingen av partene som skal gå løs på dette igjen, sier Andenæs.

– Synes du det er greit at juryordningen nå avskaffes?

– Det synes jeg ikke. Jeg har alltid hatt stor sans for juryen og mener den har vært en garanti for rettssikkerheten. Det er trist at det er slutt og at det ender på denne måten med en tilsidesettelse, sier Andenæs.

Trolig ny sak

Hele straffesaken mot Eirik Jensen kan komme opp på nytt som følge av at fagdommerne har satt juryens kjennelse til side.

– Dommerne mener Jensen utvilsomt er skyldig etter tiltalens post 1, sa lagdommer Kristel Heyerdahl før hun satte juryens frifinnende kjennelse på dette punktet til side.

Dommerne kom dessuten til at de to tiltalepunktene henger så tett sammen at de må vurderes sammen.

– Hele saken skal derfor behandles på nytt med nye dommere, sa Heyerdahl.

Da retten ble satt igjen, erklærte Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, at beslutningen om å sette juryens kjennelse til side vil bli anket til Høyesterett. Han akter å bruke ankefristen på to uker til å begrunne anken.

– Burde akseptert juryens avgjørelse

Etter at fagdommerne hadde sagt sitt, kalte Elden det svært overraskende at fagdommerne satte juryens kjennelse til side.

– De har sittet sammen i seks dager og diskutert dette nøye og grundig. Det var ikke føring i rettsbelæringen på at de tre dommerne hadde en annen oppfatning, så dette er en lite verdig sorti for juryordningen i norske domstoler, sa John Christian Elden.

Elden er klar på at man burde akseptert avgjørelsen juryen kom fram til.

– Det er ingen fellende og avgjørende bevis. Da er det en helhetsvurdering. Den er lagrettsmedlemmene akkurat like gode til å treffe som jurister, sier Elden.

– Hva betyr dette i praksis, blir det en helt ny rettssak?

– Det betyr at riksadvokaten må nå vurdere om han skal opprettholde tiltalebeslutningen og fremme den en gang til.

– Har grunn til å være skuffet

Rettskommentator Inge D. Hanssen, som har fulgt norsk strafferett i en mannsalder, mener Eirik Jensen har all mulig grunn til å være skuffet.

​​– Når en jury har sittet sammen så lenge som nå – først fem måneder i retten og så sitter de seks dager og snur hver stein og har gjort et samvittighetsfullt arbeid – så må jeg si at det er overraskende at fagdommerne setter kjennelsen til side, sier Hanssen.

Erling Havnå, som ble dømt i Nokas-saken, har fulgt saken mot Eirik Jensen tett. Etter mandagens dramatiske hendelser i lagmannsretten sier han til TV 2 at han er skuffet og rystet over utfallet.

– Å gi ham en rettsrunde til – det er ingen mennesker som er rustet for tre sånne runder. Så jeg er veldig skuffet.

– Du er overbevist om at han er uskyldig?

– Ja, etter tiltalen er han det.