Liverpool slipper inn flere mål, men ekspertene mener det ikke er grunn til bekymring

– Det er ingenting som tilsier at de har gått på en ordentlig smell, analyserer TV 2s Premier League-eksperter forut for Liverpool-Leicester.
Se videoanalyse i vinduet øverst!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Liverpool-Leicester onsdag fra 20.30 (kampstart 21.00) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Onsdag skal Liverpool forsøke å øke sin ledelse på toppen av Premier League-tabellen til sju poeng etter Manchester Citys sjokktap mot Newcastle tirsdag når Leicester gjester Anfield.

Liverpool startet sesongen bunnsolid defensivt, men etter kun sju baklengsmål på sesongens første 19 ligakamper har det kommet ytterligere seks på de siste fire. Tre av dem kom i 4-3-seieren over Crystal Palace i forrige runde, men ifølge ekspertisen, handler økningen i baklengsmål mest om tilfeldigheter.

Forut for onsdagens oppgjør har TV 2-ekspertene Erik Thorstvedt og Petter Myhre nemlig sett nærmere på de rødes defensive rekker, i lys av de siste ukers resultater, og dukket dypere i materien enn kun det som handler om å se på resultattavlen.

– Har de sluppet til mye mer? Er det slik at de er i ferd med å gå i oppløsning? Tallene viser noe annet. Avslutninger imot er tilsvarende de første 19 rundene som de siste fire, og når vi tenker at de har møtt god motstand som blant annet Arsenal og Manchester City, er det ingenting som tilsier at de har gått på en ordentlig smell, sier Petter Myhre.

Se TV 2-ekspertenes analyse i vinduet øverst!

Expected goals har ikke endret seg
Snittet for baklengsmål i de første 19 kampene var 0,37, mens det på de fire siste er et 1,5-snitt som i utgangspunktet ikke er forenlig med å toppe Premier League. Myhre viser imidlertid til «expected goals», som viser at det ikke er slik at kvaliteten på forsvarsspillet plutselig har sunket betraktelig på Merseyside.

– Hvis vi ser på tallene der også, er de omtrent identiske. 0,76 mot 0,78, sier han, hvorpå Thorstvedt følger opp:

– Med tanke på at de har hatt tøffere motstand, så vil jeg faktisk påstå at det er faktisk er en bedre prestasjon enn 0,76 i de 19 første kampene, sier den tidligere Premier League-keeperen.

– Liverpool-fans: Senk skuldrene. Pust med magen
En del av forklaringen ligger selvsagt i at to av de fire kampene har vært mot særdeles sterk motstand, og 1-2-tapet på Etihad mot Manchester City utgjør 33 prosent av de seks baklengsmålene. De tre i eget nett hjemme mot Crystal Palace kan kanskje bekymre supporterne mer, men det hele avdramatiseres av TV 2s eksperter.

– Ser vi nærmere på hvor mange av avslutningene som Liverpool har hatt mot, som faktisk har krevd at Alisson har vært nødt til å gjøre et eller annet, så har snittet per kamp faktisk gått ned. Alisson har de fire siste kampene hatt mindre å gjøre, men på tross av det har det altså gått inn mange flere mål. På ni av avslutninger har seks gått inn,

– De har vært opp mot motstandere som har hatt eksepsjonelt gode avslutninger. Det kan du faktisk ikke gardere deg mot. Konklusjonen blir vel egentlig at hvis de fortsetter å spille forsvarsspill som de har gjort, også de fire siste kampene, så kommer snittet de har hatt nå i det siste til å gå ned. Liverpool-fans: Senk skuldrene. Pust med magen. Forsvaret deres er fortsatt veldig, veldig bra, sier Thorstvedt.

Se TV 2-ekspertenes analyse i vinduet øverst!

Se Liverpool-Leicester onsdag fra 20.30 (kampstart 21.00) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!