TIDLIGERE TORPEDO: Mikael Ali var i mange år medlem i gjengen Young Guns. Eirik Jensens jobb var å stoppe gjengen.
TIDLIGERE TORPEDO: Mikael Ali var i mange år medlem i gjengen Young Guns. Eirik Jensens jobb var å stoppe gjengen. Foto: Camilla Island / TV 2

tidligere gjengtopp:

– Alle i miljøet feiret da Jensen ble tatt, men det har endret seg nå

ASKER (TV 2): Tidligere Young Guns-medlem Mikael Ali opplevde Eirik Jensen som en knallhard politimann. Nå føler han med sin tidligere fiende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var slitsomt å være kriminell etter at Eirik Jensen og mannskapene hans fikk i oppdrag å stoppe gjengene i Oslo.

Det sier Mikael Niaz Ali, som sitter i stua hjemme i Asker. Han har skrudd på TVen for å se og høre juryens kjennelse i saken mot Eirik Jensen, en mann han kjenner godt til.

Ali ble gjengkriminell da han sluttet i Forsvaret i år 2000. Den fysisk sterke og våpenkyndige 20-åringen ble rekruttert inn i den fryktede gjengen «Young Guns», som var i åpen konflikt med B-gjengen. Ali ruset seg, tok anabole steroider og hadde en rolle han betegner som en «voldelig torpedo».

Fikk jobben med å ta gjengene

En augustdag i 2006 skjedde noe som skulle prege både Mikael Ali og polititoppen Eirik Jensens liv. Medlemmer av B-gjengen skjøt og såret to av Alis nærmeste venner fra Young Guns. Skuddene ble løsnet i en folkemengde på Aker brygge. Politiet mener det bare var flaks at ikke sivile ble skadd eller drept.

I FORSVARET: Mikael Ali tjenestegjorde i utlandet, blant annet i Kosovo. Etterpå ble han gjengmedlem. (Foto: Privat)
I FORSVARET: Mikael Ali tjenestegjorde i utlandet, blant annet i Kosovo. Etterpå ble han gjengmedlem. (Foto: Privat)

Skyteepisoden fikk massiv oppmerksomhet. Det ble etablert et gjengprosjekt i Oslo politidistrikt. Det var Eirik Jensen som fikk jobben med å lede prosjektet som skulle stoppe gjengene.

PÅ BASTØY: Mikael Ali avbildet under soning på Bastøy i Oslofjorden. (Foto: Privat)
PÅ BASTØY: Mikael Ali avbildet under soning på Bastøy i Oslofjorden. (Foto: Privat)

Ali forteller at gjengenes hverdag ble snudd på hodet da Jensen og hans lag ble stablet på beina. 39-åringen forteller at de ble møtt med respekt og dialog fra politiets side, men at de alltid følte seg overvåket.

– De avlyttet telefonene våre hele tiden. Hvis vi snakket om et opplegg, så kom de med en gang.

– Jeg husker en gang vi var på byen for å feste. Inne på utestedet holdt vi på å havne i konfrontasjon med noen karer fra et annet miljø. Da satt gutta til Eirik Jensen på nabobordet. De reiste seg opp og gikk mellom før situasjonen eskalerte, forteller Ali.

Ble tatt for «alt»

Han beskriver at politiet gjorde alt de kunne for å få de tyngste gjengmedlemmene vekk fra gata.

PROSJEKTLEDER: Eirik Jensen avbildet på en pressekonferanse i 2007. På dette tidspunktet ledet han Oslo-politiets innsats mot gjengmiljøet.
PROSJEKTLEDER: Eirik Jensen avbildet på en pressekonferanse i 2007. På dette tidspunktet ledet han Oslo-politiets innsats mot gjengmiljøet. Foto: NTB Scanpix

– De tok oss omtrent da vi gikk over veien på rødt lys, og vi ble satt i varetekt for det som opplevdes som «småtterier», men det var en effektiv strategi, sier han.

– Hvordan reagerte miljøet da Eirik Jensen ble pågrepet i 2014?

– Da drakk folk champagne og festet. Alle i miljøet feiret da Jensen ble tatt, men det har endret seg nå

– Hvordan da?

– Folk ser at Jensen har holdt kjeft, og det får han respekt for. Uavhengig av om han er skyldig eller ikke, så har han ikke snakket eventuelle andre personer inn i saken, sier Ali.

– Men slik det nå fremstår, har han tatt de pakistanske gjengene knallhardt, mens de norske storfiskene slapp unna. Det gjør at man undrer seg litt.

Føler med Jensen

Juryen kom til at Eirik Jensen er skyldig i grov korrupsjon, men de frifant ham for grov narkotikakriminalitet. Etter en times tid ble kjennelsen satt til side av fagdommerne. Dermed venter enda trolig enda en rettsrunde for den tidligere polititoppen.

Mikael Ali, som selv har blitt frikjent av en jury, sier at han føler med sin tidligere motstander i politiet.

– Jeg synes det er veldig spesielt at kjennelsen settes til side. Mannen og kvinnen i gata har avsagt sin kjennelse, og derfor synes jeg at kjennelsen burde blitt stående.

– Hvordan tror du han har det nå?

– Helt forferdelig. Om han er skurk, så er det veldig alvorlig ettersom han er politimann, men jeg unner han ikke enda en runde i retten, sier Ali.

Han tenker med skrekk på hva som vil skje hvis Jensen en dag havner i fengsel.

– Der vil han møte mange personer han selv har sørget for å bure inn. Det er mange som er forbanna på han for det, og jeg tror ikke at en politimann vil trives i fengsel.