MER SNØ PÅ VEI: Snøværet skapte vanskelige kjøreforhold på E39 i helgen. Mot slutten av uken og inn i helgen er det ventet mer snø og nullføre flere steder i Sør-Norge.
MER SNØ PÅ VEI: Snøværet skapte vanskelige kjøreforhold på E39 i helgen. Mot slutten av uken og inn i helgen er det ventet mer snø og nullføre flere steder i Sør-Norge. Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix

Snøkaoset fortsetter:

Her kan det komme over en halvmeter snø

Lofotværingene har mindre snø i vente, men lenger sør må man være forberedt på mye snømåking fremover

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helgen natt til mandag ble snørik og heftig flere steder.

Verst var det definitivt i Lofoten der det lokalt skal ha kommet opp mot 200 cm snø i løpet av de siste dagene. Flere snøskred har gått i området, og snøskredfaren er «betydelig». Politiet er klare til å evakuere beboere på kort varsel.

Skredfaren vil trolig forbli stor også de neste dagene, men lokalbefolkningen kan i det minste puste lettet ut over at de får en lengre pause fra snømåking.

– Når snøværet gir seg i løpet av dagen i dag, blir det ikke nedbør her før tidligst søndag, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Beathe Tveita til TV 2.

Det kom også store snømengder i Sør-Norge gjennom helgen, særlig på Jæren der det ble kaotisk natt til søndag, og innesnødde mennesker ringte politiet i panikk. Mandag morgen oppsto det basketak mellom brøytesjåfører i Buskerud (!) og trafikale problemer flere steder på Østlandet.

Ny runde med snø

Når snøværet gir seg i løpet av mandag ettermiddag, blir det imidlertid et par roligere dager, med kun spredte snøbyger i Sør-Norge de neste to dagene.

Torsdag går imidlertid startskuddet for det som kan bli flere dager med mye nedbør inn i og gjennom helgen.

Meteorolog i StormGeo, Beathe Tveita, melder at mer snø er på vei.
Meteorolog i StormGeo, Beathe Tveita, melder at mer snø er på vei.

– Torsdag og inn i helgen er det et kraftigere lavtrykk som vil gå ganske langt sør innover de britiske øyer. I løpet av torsdagen kan det snu nordover og komme innover Sør-Skandinavia. Allerede fra torsdag blir det sørøstlige vinder som betyr at Sør og Østlandet får snøvær torsdag og fredag, mens Vestlandet og nordover får lite snø, forteller Tveita.

Samtidig vil temperaturene stige, og det kan bli nullføre over store deler av Sør-Norge fra torsdag, noe som kan skape trøbbel i trafikken på stedene der det kommer nedbør, advarer meteorologen.

– Nedbøren kan komme som regn eller sludd i ytre strøk lengst i sør, men vil stort sett komme som snø i indre strøk og innover Østlandet, sier Tveita.

Kan komme over en halvmeter

Det kan bli snakk om lokalt store mengder snø i løpet av perioden torsdag til søndag. Særlig i de mest utsatte stedene i Aust-Agder, Telemark og Buskerud.

Storm.no: Sjekk hvor mye snø som kommer
(1 mm nedbør = 1 cm nysnø)

– Fra torsdag til fredag kan det komme 30 til 50 cm snø i Aust-Agder, Telemark og Buskerud, mens man kan få ytterligere 10 til 30 cm fra lørdag til søndag. Det kan med andre ord komme over en halvmeter snø enkelte steder, for eksempel i indre strøk av Telemark, sier Tveita.

Denne nedbøren kan bre seg videre vestover og nordover og gi nedbør over større områder av landet inn i helgen.

Lavtrykket vil også gi påfyll av snø i høyfjellet, og det vil øke på med vind opp i stiv kuling fra Hardangervidda og sørover fra torsdag til lørdag.

Værtrøbbel for Solskjær?

Et lavtrykk over de britiske øyer kan gi i trøbbel for flytrafikken og kan også påvirke avviklingen av tirsdagskampene i Premier League.

Snø kan gi vanskelige spilleforhold og hodebry for Ole Gunnar Solskjær.
Snø kan gi vanskelige spilleforhold og hodebry for Ole Gunnar Solskjær. Foto: Lindsey Parnaby

De britiske tabloidene omtaler i kjent stil det varslede snøværet med krigstyper og skrekkscenarier.

«Snø-bombe treffer oss denne uka», skriver The Mirror. «Heftig snøfall kan isolere bygder i sør-øst», melder Sky News. «Arktisk utbrudd fryser Storbritannia til is», melder Daily Star.

The Mirror advarer dessuten mot at snøværet kan få konsekvenser for midtukekampene i Premier League, og at kampene på tirsdag er ekstra utsatt, ifølge data fra Storbritannias meteorologiske myndighet «Met Office».

Ole Gunnar Solskjærs Manchester United, samt Huddersfield, Wolverhampton og Newcastle spiller alle hjemmekamp tirsdag kveld med varslet snøfall enten før eller under de fire kampene, skriver avisen.

– Gir seg trolig i tide

Beathe Tveita forteller at nedbøren i Manchester trolig vil komme som regn eller sluddbyger tirsdag, men at snøbyger ikke kan utelukkes. Slik det ser ut nå, vil imidlertid nedbøren gi seg et par timer før kampstart kl. 21.00.

– Det er mest nedbør over Manchester om ettermiddagen, før det blir oppholdsvær til kvelden, da flytter nedbøren seg sørøstover til London, sier Tveita.

Både Arsenal og Fulham har hjemmekamp i London tirsdag kveld, men her vil nedbøren etter all sannsynlighet komme som regn, eller kortvarig som sludd.

Det spilles også fire kamper onsdag kveld, men nedbøren ventes å passere natt til onsdag, melder StormGeo.

Sjekk kampoppsettet for Premier League her.