REAGERER STERKT: Lånetelefonen Mikkel fikk fra Power inneholdt flere private bilder fra en annen person.
REAGERER STERKT: Lånetelefonen Mikkel fikk fra Power inneholdt flere private bilder fra en annen person. Foto: Privat

Mikkel (32) ble satt ut da han skrudde på lånetelefonen han hadde fått fra Power

Mikkel fikk utlevert en lånetelefon hvor private bilder, surfehistorikk, samtaler lå helt åpent. – Jeg blir ordentlig forbanna, sier tidligere eier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag dro Mikkel innom Power på Slependen i Akershus for å levere inn sin telefon til reparasjon. Tilbake fikk han en lånetelefon.

Da han kom hjem og skrudde den på, fikk han sjokk.

På telefonen lå samtalelogg, private bilder, smser, pålogget Facebook og Messenger, samt surfehistorikken på internett.

Mikkel forteller at det siden lørdag har kommet flere anrop og meldinger fra applikasjoner som fortsatt var pålogget til kvinnen.

– Det er direkte ubehagelig at jeg har tilgang til alt av private ting. Her var alt fra påloggede applikasjoner, til private familiebilder tilgjengelig, sier Mikkel (32), som ikke ønsker å stå frem med fullt navn.

– Jeg blir skikkelig forbanna

TV 2 tar kontakt med kvinnen som eide mobilen tidligere. Hun får sjokk når TV 2 forteller henne at en tilfeldig mann har fått tilgang på det sensitive innholdet.

– Det kokte inni hodet mitt. Hvordan er det mulig? Herregud, jeg blir skikkelig forbanna over det her, forteller kvinnen.

Inne på telefonen lå det mange barnebilder. I frykt for at de berørte skal bli bekymret, ønsker ikke kvinnen å stå frem med navn.

Hun forteller at hun først fikk utlevert en lånetelefon 2. august i fjor, etter å ha sendt sin egen Iphone til reparasjon. Det er denne lånetelefonen som inneholdt informasjonen som har kommet på avveie.

Hun frykter nå at mobilen med hennes privatliv har vært innom flere personer de siste seks månedene.

– Hvordan skal dette være mulig? Det er familiebilder, og det er en utlevering av livet mitt som mange andre kan ha hatt tilgang til. Tenk om det var noen andre som fikk den telefonen. Tenk om den hadde vært hos en pedofil. Nei, jeg blir forbanna, sier kvinnen.

Kvinnen forteller til TV 2 at hun bruker mye av tiden sin på å ta bilder og videoer, noe som gjør det hele ekstra ille. Bilder TV 2 har fått tilgang til, viser flere bilder av barn.

Spørsmålstegn

Mikkel skjønte ingenting da han skrudde på lånetelefonen.

– Hæ? var det første jeg tenkte. Jeg trodde ikke det var sant. Det begynte å rulle inn meldinger og telefonsamtaler. Da skjønte jeg hvor graverende det var, forteller Mikkel.

Utover sjokkopplevelsen forklarer Mikkel at det er respektløst overfor kundene og personen det gjaldt.

– Jeg synes det er forkastelig, ekkelt og ubehagelig. Veldig respektløst overfor den personen som fikk hele privatlivet sitt utlevert. Jeg sitter jo her med all informasjonen hennes.

Frykter for sin egen informasjon

Lørdag fikk han beskjed om at han skulle ha lånetelefonen i to til fire uker. En av grunnene til at han reagerer så kraftig er at han frykter for sin egen informasjon.

– Jeg blir urolig for jeg har også levert fra meg en telefon med informasjon om jobb, familie og mine egne private ting. Jeg er jo pålogget på alle appene inne på telefonen, så om jeg skulle få en ny telefon og det blir en lånetelefon, frykter jeg nå at den kan bli levert til andre, forteller Mikkel.

Power: – Vi har klare rutiner

Til TV 2 erkjenner Power at det var en feil i butikken som gjorde at den sensitive informasjonen til kvinnen havnet hos en tilfeldig mann.

– Dette er selvfølgelig sterkt beklagelig. Vi beklager på det sterkeste at dette har skjedd, sier Elizabeth Gill, markedssjef i Power til TV 2.

Power bekrefter overfor TV 2 at det er butikken som har ansvaret for sletting av data før den blir levert til andre. Hun påpeker at de har klare og strenge rutiner på hvordan en ansatt skal slette brukerhistorikken.

– Her har det beklageligvis skjedd en menneskelig svikt. Vi ser svært alvorlig på en slik rutinesvikt. Vedkommende som har gjort denne overtredelsen vil få en advarsel, og dette blir fulgt opp av hovedkontoret, sier Gill.

– Har mobilen med kvinnens informasjon vært i hendene til noen andre?

– Så vidt oss bekjent, er dette en telefon som ikke har vært på utlån til andre i denne perioden, sier Gill.