Kongsvinger-spiller i selskap med Mata, Chiellini og Hummels

Kongsvinger-spilleren Olav Øby gir vekk én prosent av lønnen sin til veldedighet. Han er foreløpig den eneste norske spilleren som bidrar i Juan Matas veldedige organisasjon Common Goal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manchester United-stjernen Juan Mata startet i august 2017 den veldedige organisasjonen Common Goal i samarbeid med Streetfootballworld.

Se hva Juan Mata sa om prosjektet til TV 2 Sporten i videovinduet øverst!

Mata vet at han som fotballspiller i en av verdens største klubber er i en privilegert posisjon. Medlemmene av organisasjonen er profesjonelle fotballspillere, og gir derfor vekk minst én prosent av lønnen til veldedige formål som kampen mot HIV/Aids og fattigdom blant barn og fotballspillere over hele verden.

– Fotball er så mye mer enn bare å sanke trofeér, den er mye større enn det. Fotballen har en enorm kraft til å samle folk, derfor ønsker jeg å gjøre noe som fremtidige generasjoner kan dra nytte av, sa Mata til TV 2 Sporten da han lanserte kampanjen.

GIR VEKK LØNNEN: Olav Øby i Kongsvinger er med på Juan Matas prosjekt. FOTO: Kil.no
GIR VEKK LØNNEN: Olav Øby i Kongsvinger er med på Juan Matas prosjekt. FOTO: Kil.no

Mats Hummels fra Bayern München var den første som ble med Mata, og deretter fulgte verdensstjerner som Juventus' og Italias Giorgio Chiellini, Hoffenheim-trener Julian Nagelsmann og Leicester-keeper Kasper Schmeichel – for å nevne noen. For øyeblikket er det 473 medlemmer i prosjektet.

Kongsvinger-spiller i godt selskap
Blant medlemmene som gir vekk én prosent av lønnen sin finnes også en nordmann.

Kongsvinger-spilleren Olav Øby var aldri i tvil om at dette var noe han ønsket å gjøre.

– Juan Mata har flere ganger vært ute med informasjon og fått med seg spillere som Hummels og mange andre. Da jeg leste meg opp og fikk mer informasjon om organisasjonen, forstod jeg rast at dette var et meget bra tiltak for fotballspillere. Fotballstjerner på toppnivå kan i perioder få seg et frynsete rykte, og dette er en gladsak og det er positivt å kunne bidra på denne måten, sier Olav Øby til TV 2 Sporten.

Olav Øby, som ble hentet til Kongsvinger fra Sarpsborg foran 2018-sesongen, er imidlertid ikke i nærheten av å tjene like mye som flere av de andre fotballprofilene som bidrar i «Common Goal».

– Mitt bidrag er nok beskjedent
En spiller som Juan Mata tjener for eksempel et sted mellom 70 og 80 millioner kroner i året.

– Med tanke på hvor mye mange av de andre bidrar, så er vi jo i helt forskjellige livssituasjoner. De er jo verdensstjerner. Men som profesjonelle fotballspillere er vi i en heldig situasjon, og det føles bra at jeg kan være med å bidra. Alle monner drar, selv om mitt beløp nok er beskjeden med tanke med hva andre bidrar med, poengterer han.

24-åringen er for øyeblikket den eneste norske spilleren som lover å gi én prosent av lønnen til veldedighetsorganisasjoner som spesialiserer seg på fotball og annen veldedighet rundt omkring i verden.

Nå håper midtbanespilleren på å få flere norske fotballspillere med seg på laget.

– Ja, jeg har tenkt mye på det og snakket med kollegaer innen fotballen om at det er et bra tiltak å donere penger hvis man ønsker det. Det er et flott tiltak til en positiv sak, sier han.

– Var det vanskelig å bli medlem av organisasjonen?

– Etter å ha blitt eksponert 3-4 ganger for dette, så tenkte jeg at jeg måtte få ut fingeren og bli medlem. Jeg tok kontakt, og opplevde dem svært imøtekommende i Common Goal-teamet. De ga meg masse informasjon, vi mailet frem og tilbake og vi hadde til og med telefonsamtaler der de kom med nærmere forklaringer. Så endte det til slutt med medlemskap og donasjon, og det var absolutt ikke en komplisert greie, svarer han.

Gir til alle
Kongsvinger-spilleren opplyser at han fikk tilbud om å gi penger til spesifike veldedige formål, men valgte til slutt å gi litt til alle.

– Det er ikke noe jeg brenner ekstra for, så i utgangspunktet valgte jeg å penger generelt fremfor enkelte fanesaker. Jeg synes det er kult å bidra, og det er flott å kunne være med å fremheve arbeidet Common Goal gjør, konstaterer han.

Mata selv har tidligere uttalt til TV 2 Sporten at han mener det bare skulle mangle at privilegerte fotballspillere gir tilbake til samfunnet.

– Det er bare sunn fornuft å gi tilbake. Vi er så utrolig privilegerte. Det er så mange som drømmer om å bli profesjonell fotballspiller. Jeg er en av de heldige som få leve ut den drømmen ved å spille på Manchester United. Dette er vår måte å legge til rette for at vanskeligstilte barn lettere kan oppnå den drømmen, sa den spanske landslagsspilleren til TV 2 Sporten i september 2017.

Oppfordringen fra UEFA-president Aleksander Ceferin til profesjonelle fotballspillere i hele verden er krystallklar.

– Èn prosent av lønnen er noe alle har råd til. Det er ikke mye, men et viktig signal. Jeg håper at så mange av mine kollegaer i fotballen vil følge etter og slutte seg til denne bevegelsen, uttaler han til Common Goals hjemmeside.