SPENT: – Det er klart at Eirik Jensen er spent. Livet hans kommer til å bli avgjort når denne kjennelsen er klar, sier Jensens forsvarer John Christian Elden.
SPENT: – Det er klart at Eirik Jensen er spent. Livet hans kommer til å bli avgjort når denne kjennelsen er klar, sier Jensens forsvarer John Christian Elden. Foto: NTB scanpix

Historisk lang jurybehandling:

– Han sitter hjemme og er spent og nervøs

Aldri før har en jury brukt så lang tid på å avgjøre en sak i Norge. Mens det søndag ble klart at det heller ikke kommer en kjennelse i dag, sitter Jensen hjemme og er nervøs og spent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Juryen i saken mot ekspolitimann Eirik Jensen var igjen samlet søndag. Det er femte dag på rad at rådslagningene fortsetter.

Men søndag ettermiddag ble det klart at kjennelsen heller ikke vil bli klar i dag.

Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, sier at fem dager er mer en dobbelt så lenge som noen andre juryer har sittet ute i norske straffesaker tidligere.

– Det er klart at han sitter hjemme og er nervøs og spent, det skulle bare mangle. Livet hans kommer til å bli avgjort av denne lagretten ved spørsmålene de har stilt. Det holder ikke at han selv vet hva han ikke har gjort, når andre har anklaget han og det telles på knappene om han skal i fengsel eller ikke, sier Elden til TV 2.

Historisk

De ti jurymedlemmene har ennå ikke klart å komme fram til en avgjørelse i saken.

De skal avgjøre spørsmålene om tidligere politimann Eirik Jensen er skyldig i omfattende hasjimport og i korrupsjon i samarbeid med Gjermund Cappelen.

Jurybehandlingen er den lengste noen gang i Norge. Det er også den siste gangen at en jury benyttes ettersom juryordningen nå avvikles.

Elden tror at juryen sitter så lenge fordi dette er en komplisert sak.

– Jeg tolker at juryen har mye å diskutere her, da det har vært mye bevisførsel. Det er en sak uten avgjørende bevis, uten smoking guns som de kan peke på og si derfor avgjør vi saken. Det er en reell tvil i denne saken, sier Elden.

Risikerer 21 år

Selv om Elden har vært forvarer i svært mange rettssaker, må han innrømme at han også er spent på kjennelsen.

Juryen skal ta stilling til to hovedspørsmål:

  • Er Eirik Jensen skyldig i å ha medvirket til Gjermund Cappelens hasjinnførsler?
  • Er Eirik Jensen skyldig i å ha mottatt en utilbørlig fordel i anledning av stilling?

Under hvert hovedspørsmål er det et tilleggsspørsmål om forholdet er å anse som grovt. Minst sju av de ti jurymedlemmene må svare ja på spørsmålene for at Jensen skal finnes skyldig.

– Det er klart at en sak som dette, som har vart så lenge og er både interessant og spennene, så er også jeg spent, sier Elden.

Jensens forsvarer er fornøyd med rettsrunden som nylig ble avsluttet og føler han har imøtegått en del av ryktene og påstandene som ble fremmet i tingretten og tildels i lagmannsretten.

– Vi står nå igjen med et konkret bevisbilde som lagretten må ta stilling til. Juryen må nå finne ut om det som er igjen av indisier skal gjøre at de putter en person 21 år i fengsel, sier Elden.

Lagretten vil fortsette sitt arbeid utover søndag ettermiddag og videre mandag, opplyser Borgarting lagmannsrett.

Juryen har ingen tidsfrist på seg.