SNART KARRIERESLUTT: Aksel Lund Svindal er sitert på at VM i Åre blir hans siste renn.
SNART KARRIERESLUTT: Aksel Lund Svindal er sitert på at VM i Åre blir hans siste renn. Foto: Poppe, Cornelius

Svindal legger opp etter VM

Aksel Lund Svindal (36) bekrefter karrierestopp etter VM i Åre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aksel Lund Svindal skal ha annonsert karrierestopp på «KitzRaceParty», et årlig arrangement for Hahnenkamm-rennenes samarbeidspartnere og VIP-gjester.

– Jeg konsentrerer meg om VM i Åre. Det blir mine siste renn, er Svindal sitert på av en rekke østerrikske medier, inkludert Sky Sports og Østerrikes Olympiske komite.

– Jeg synes det var riktig å gjøre det slik, ansikt til ansikt med mange av de folkene jeg har vært rundt de siste 15 årene. Jeg fikk hyggelige reaksjoner etterpå. Folk synes det er litt vemodig, men stort sett var det hyggelige meldinger. I dag er jeg glad for at jeg gjorde det slik, sa han til NTB søndag.

Norske medier sto i kø for å intervjue Svindal i Kitzbühel. Først ute var NRK, og han forklarte at han ikke ville orket å kalle inn til pressekonferanse og fortelle om sin avgjørelse.

– Da var det bare å si det. Nå er det ingen vei tilbake.

– Har skjønt det

Søndag formiddag forteller Svindal til NRK om valget om å avslutte karrieren. Han forteller at beslutningen har kommet gradvis og at det har vært en surrealistisk opplevelse.

– Jeg har vel skjønt denne vinteren at det blir den siste sesongen. Så gikk ikke denne uken helt som planlagt og det tenker jeg er enda et tegn på at det er på tide å runde av, sier han.

Torsdag ettermiddag opplyste Norges Skiforbund at alpinisten hadde bestemt seg for å stå over fredagens utforrenn i Kitzbühel på grunn av smerter i kneet.

Stjernealpinisten hadde så store smerter i kneet etter tirsdagens Kitzbühel-trening at han ville få undersøkt kneet. Konklusjonen ble at 36-åringen sto over rennene i Kitzbühel.​ Utforløypa i Kitzbühel er alltid blant de tøffeste.

– Begynner å bli gammel

Til NRK sier han at han anser det som luksus å selv kunne ta valget om å legge skiene på hylla.

– Jeg begynner å bli gammel, for å si det rett ut. Og i denne sporten er det helt normalt å begynne å tenke på å legge opp når man er i midten av 30-årene, sier han.

Svindal annonserte nyheten fra scenen på gårsdagens arrangement.

– Å ta avgjørelsen og kalle inn til pressekonferanse hadde jeg ikke orket tror jeg, så jeg måtte bare si det, sier han til NRK og fortsetter:

– Det er sånne ting man tenker i hodet og man ser andre utøvere legge opp, men når du hører deg selv si det og andre si det, så føles det vemodig. Samtidig er den vemodige biten av det så liten, det er så mye som er gode minner, som teller mye sterkere. Så jeg føler meg tilfreds med at dette blir den siste vinteren min.​

VM neste

Sannsynligvis står 36-åringen også over rennene i Garmisch-Partenkirchen neste helg. Da er VM i Åre neste.

Kneproblemene gjorde også Svindal usikker på om han skulle gå løs på inneværende sesong. 36-åringen fortalte i fjor at han hadde lagt opp dersom han måtte tatt en avgjørelse like etter OL i Pyeongchang forrige sesong.

Svindal har fire OL-medaljer, deriblant gull fra super-G i Vancouver i 2010 og utfor fra Pyeongchang i fjor. Han har fem VM-titler, to sammenlagtseirer i verdenscupen og til sammen 36 rennseirer i verdenscupen.