GULLGUTTER: Uansett hva som skjer i finalen, så er Bjarte Myrhol og Christian Berge gull verdt for Norge.
GULLGUTTER: Uansett hva som skjer i finalen, så er Bjarte Myrhol og Christian Berge gull verdt for Norge. Foto: Patrik Stollarz

Ti gode grunner til at Norge blir verdensmestere

Danmark er store favoritter, men Norge har større gullsjanser enn mange tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge skal spille VM-finale. Faktisk skal de spille sin andre strake VM-finale. Og det er ikke håndballjentene vi snakker om, men guttene.

Det har tatt lang tid for dem å komme ut av jentenes skygge. Det eneste de mangler nå, er et mesterskapsgull. Og det kan komme mot Danmark.

Danskene er store favoritter på forhånd. Da de to lagene møttes i gruppespillet var de overlegne, og maktdemonstrasjonen i semifinalen mot Frankrike gjorde ikke favorittstempelet mindre.

Men det er slett ikke umulig for Norge å vinne.

Her skal jeg komme med ti gode grunner til at Norge blir verdensmestere.

1. Sander Sagosen

Sander Sagosen hadde ingen god kamp da Norge møtte Danmark i gruppespillet. Der ble han satt fullstendig i skyggen av Mikkel Hansen. Det gjør at Sagosen kommer til å være ekstremt tent foran denne kampen. For han har ingen planer om å la Hansen leve i troen på at han er verdens beste spiller. Ingen spiller har fått mer juling i VM enn Sagosen, men han går først i krigen, og i denne finalen kommer han til å stå frem som den store hærføreren han er.

2. Mikkel Hansen

Mikkel Hansen var fantastisk mot Norge og han var formidabel i semifinalen mot Frankrike. Men ser du på hele VM, så har ikke den danske superstjernen vært på topp i to kamper på rad. Etter storkampen mot Norge, så var han helt på det jevne mot Ungarn og Egypt, før han ble tatt av banen før han skjøt danskene ut av kampen mot Sverige. Vi satser på at den trenden fortsetter, og Danmark er avhengige av at Hansen er på sitt beste for å slå Norge.

3. Torbjørn Bergerud

Torbjørn Bergerud har ikke hatt noe godt VM. Mange ønsker at Espen Christensen skal ta over som førstevalg. Siddisen har en høyere redningsprosent enn Bergerud. Men Christian Berge vet at Bergeruds toppnivå er høyest, og man trenger det nivået bakerst for å vinne en VM-finale. Bergerud er kanskje ikke stabil på verdensklassenivå, men han har fortsatt ikke spilt et mesterskap uten å være der i minst en kamp. Det betyr at den kampen må komme i finalen.

4. Det norske forsvaret

Da Norge møtte Danmark i gruppespillet slet man fortsatt med å finne den optimale sammensetningen i midtforsvaret. De kom ikke høyt nok på Mikkel Hansen, som dermed fikk herje fritt. Når man så flyttet forsvaret litt frem for å ta Hansen, så ble det store rom for Rasmus Lauge. Nå har Magnus Gullerud gått inn og tatt sjefsrollen i forsvaret. Timingen i taklingene er blitt mye bedre, og deler han ut like mye juling som mot Tyskland, så vil både Hansen og Lauge få merke at Gullerud er på plass. Dersom Magnus Abelvik Rød også blir klar, så vil han med høyden sin kunne styre skudd på hjørnet til målvakt dersom Hansen skulle velge å satse direkte på ham.

5. Presset på danskene

Det er lenge siden et lag har vært så stor favoritt før en mesterskapsfinale i håndball. Etter at danskene overkjørte de regjerende verdensmesterne fra Frankrike, så forventer alle at det blir lett match i finalen. Det er plass til 15 000 mennesker i Boxen. Av disse vil sikkert minst 13 000 være feststemte dansker, som ikke ser for seg noe annet enn at de skal ha gullfest etter kampen. Skulle Norge komme noen mål foran, så kan det bli tungt for danskene.

6. Lave norske skuldre

De norske guttene spiller helt uten press. Mens danskene har feilet dersom de står igjen med sølv etter en finale mot Norge, så er det ingen som forventer gull i Norge. Det norske laget kan spille med lave skuldre og bare kose seg. Selv om Sander Sagosen sa at han gikk for gull før VM, så er det ikke mange som har hatt tro på at man skulle se Norge i en finale. Nå er de der og trenger ikke la seg påvirke av omgivelsene.

7. Norsk formutløsning

Det er ikke tilfeldig at Norge bare er blitt bedre og bedre utover i VM. Christian Berge har lært av Thorir Hergeirsson. Og hvorfor finne opp kruttet to ganger? Ved hjelp av ekspertise på området har håndballjentene lært seg å bygge opp en formtopp mot slutten av mesterskap. De trener tungt inn i mesterskapet med både styrke og intervaller. Det slo feil ut i EM i desember. Da gikk man på en smell i åpningskampen mot Tyskland. Det er risikoen med en slik tilnærming til et mesterskap. Guttene har kopiert denne strategien, og har hatt en veldig progresjon i VM. Etter planen skal formtoppen komme nå.

8. Å lære av sine feil

Da Danmark slo Norge tidligere i VM så tok jeg meg selv i å tenke at Norge slet med det meste. Forsvaret fungerte ikke, målvaktene reddet lite og i angrep så gikk spillerne inn og duellerte en og en. Samtidig så virket det som om danskene lyktes med alt de prøvde på. Niklas Landin reddet, Mikkel Hansen herjet offensivt, Rasmus Lauge styrte showet og forsvaret hadde full kontroll på Sander Sagosen. Likevel så var kampen overraskende jevn. Bortsett fra en periode i starten av andre omgang, så fulgte Norge danskene. Dersom inntrykket var korrekt, så har Norge veldig mye å rette på. Klarer de det, så bør det også merkes på resultattavlen.

9. Christian Berge

Christian Berge er et håndballhode utenom det vanlige. Han har levd og tenkt håndball siden han var i tenårene. Han har sett utallige håndballkamper, og er hele tiden ute etter å utvikle seg. Berge har garantert analysert gruppekampen mot Danmark sønder og sammen. Han har lagt en plan for å stoppe Mikkel Hansen, og samtidig få det norske angrepet til å slå hull på det danske forsvaret. Berge holder hodet kaldt, selv når det koker som mest. Det er en god egenskap for en trener. For det kommer til å bli hett i finalen. Da kan fort det kaldeste trenerhodet vippe seieren i sin favør.

10. Bjarte Myrhol

Er det en mann som de andre spillerne er villige til å løpe til Sibir for, så er det Bjarte Myrhol. Kapteinen er 36 år gammel, men trener mest og best. Hvis en spør spillerne i den norske VM-troppen hvem forbildet deres er, så er jeg overbevist om at de fleste svarer Bjarte Myrhol. Få andre er så inspirerende som Captain Fantastic. Al Pacinos tale i Any Given Sunday blir ofte trukket frem som den optimale motivasjonstalen. Men det er en film. Hvis en ønsker å bli motivert, så se heller Norges siste timeout i VM-semifinalen mot Kroatia i 2017. Hør Myrhol mane troppene sine til en siste innsats for å ta seg til deres første VM-finale. Han kan få lagkameratene sine til å løfte seg de ekstra prosentene som kan gjøre at det aldri har vært dejligere å være norsk i Danmark.