SPURTSEIER: Kristine Stavås Skistad fulgte russeren til oppløpet, før hun sa takk for følget.
SPURTSEIER: Kristine Stavås Skistad fulgte russeren til oppløpet, før hun sa takk for følget. Foto: Lehtikuva

Stavås Skistad sikret stafettgull i spurten

Norsk-russisk duell om stafettgullet på oppløpet i junior-VM i Lahti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble gull for det norske laget på stafetten i junior-VM i finske Lahti lørdag formiddag.

Det hele ble avgjort i en duell mellom Norge og Russland på oppløpet, der Kristine Stavås Skistad, som vant sprinten tidligere i mesterskapet, sikret VM-gullet for Norge.

Norge med Kristin Austgulen Fosnæs og Russland med Anastasiya Faleeva fikk en solid luke ned til resten allerede på den første etappen, men Astrid Stav tapte ti sekunder til Russland på andre etappe.

Samtidig hadde det finske og amerikanske laget kommet opp i ryggen på Norge.

Men den tredje etappen tettet Helene Marie Fossesholm luken til den russiske jenta Veronika Stepanova og parkerte Finland og USA. Hun vekslet med spurtkanonen Kristine Stavås Skistad.

Stavås Skistad klamret seg fast til russiske Anna Grukhvina frem til oppløpet, før hun takket for følget og gikk inn til norsk VM-gull.

Det ble svensk bronse på stafetten, et drøyt halvminutt bak Norge. USA fulgte på fjerdeplass, 40 sekunder etter det norske laget.

Kjempesprekk for gutta

Håkon Skaanes, Håvard Moseby, Iver Tildheim Andersen og Ansgar Evensen lå godt an i stafetten i junior-VM i, men raknet på slutten.

Etter en solid innsats av de norske løperne, gikk Evensen ut på ankeretappen i en liten tetgruppe. Vind-løperen holdt følge med teten, men før fire kilometer tapte han stort til motstanderne. Til slutt ble det fjerdeplass for Norge.

USA tok gullet foran Russland og Tyskland i lørdagens 4 x 5 kilometer i finske Lahti.

Med det klarte ikke de norske gutta å ta mesterskapets femte pallplass.

Med fra start

I lørdagens renn var nordmennene med fra start. USA, Frankrike og Norge dannet tidlig en trio i tet og gikk inn til første veksling side om side. Skaanes sendte Moseby ut på annen etappe, og Kjelsås-løperen fikk se Frankrike slippe, mens USA fortsatt var i tet.

Skaanes vekslet med lagkamerat Andersen 2,6 sekunder bak amerikanerne og like bak Tyskland. Andersen gikk godt og sendte Evensen ut på siste etappe likt med Tyskland.

Han holdt følge til første passering etter én kilometer, men så sa det stopp. I mål var han hele 26,9 sekunder bak det amerikanske vinnerlaget.

De norske gutta sanket flere medaljer i dette mesterskapet, men klarte ikke å ta gull.

På sprinten sist søndag tok Evensen sølv og Skaanes bronse. Andersen tok bronse på 10-kilometeren tirsdag, mens Moseby gikk inn til sølv på 30-kilometeren torsdag.