STORSPILTE: Magnus Abelvik Rød var fenomenal for Norge mot Tyskland.
STORSPILTE: Magnus Abelvik Rød var fenomenal for Norge mot Tyskland. Foto: Åserud, Lise

Norge klar for finale etter maktdemonstrasjon mot Tyskland

Norge er klar for VM-finale etter å ha nedkjempet Tyskland i Hamburg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyskland-Norge 25-31

Norge storspilte mot Tyskland i heksegryten Barclaycard Arena i Hamburg, og vant til slutt med seks mål mot VM-vertene.

Det tyske laget forsøkte å stoppe Norge med alle mulige midler, og det ble som ventet et realt bikkjeslagsmål ute på parketten.

Norge løp imidlertid hjemmelaget i senk i angrep, og var pottetett i forsvar.

Dermed revansjerte Norge det bitre EM-semifinaletapet fra 2016, og nå venter nok en VM-vert i finalen, nemlig Danmark på hjemmebane i Boxen i Herning.

Der har også Norge noe å revansjere etter å ha blitt gitt en håndball-leksjon av danskene, og især Mikkel Hansen, tidligere i mesterskapet.​

– En strålende match

Christian Berge er i hvert fall revansjelysten. Overfor TV 2 hyller han guttene sine etter kampen mot Tyskland.

– Vi tok dem på fart. De blir mer og mer slitne, og gjør flere feil og blir dårligere på skudd. Så er vi flinkere til å drepe kampen. Det synes jeg gutta gjør strålende i dag.

– Jeg synes vi er et bedre lag. De spiller vanvittig mye på fysikk. Jeg synes vi gjennomfører en strålende match.

Jeg er så stolt

TV 2s ekspert Bent Svele kåret Sander Sagosen til banens beste spiller etter kampen mot Tyskland. Norges superstjerne var overlykkelig etter seieren var et faktum.

– Fy faen. Jeg er så stolt over det vi leverer i dag. Vi får juling, vi får juling, vi får juling, men til slutt viser vi dem at vi er et bedre håndball-lag, sier Sagosen til TV 2.

Sagosen var med å tape mot Frankrike i VM-finalen for to år siden. Denne gangen er kun gull godt nok for Paris Saint-Germain-stjernen.

– Jeg satt ute på banen ute sist og den følelsen jeg hadde da, sa jeg til meg selv at jeg aldri ville ha igjen. Nå har jeg sjansen. Å møte Danmark i en VM-finale, var drømmen på forhånd. Nå skal vi bare restituere og suge litt på karamellen, for dette er stort for norsk håndball, og så skal vi virkelig gi full gass i Boxen.

Abelvik Rød går trolig glipp av finalen

Magnus Abelvik Rød spilte en fenomenal kamp, og ble toppscorer for det norske laget med syv mål. Et lite skår i gleden var imidlertid skaden 21-åringen pådro seg i starten av andre omgang. Unggutten fortsatte kampen, men like før full tid fikk han en ny smell, denne gangen i kneet.

Abelvik Rød måtte støttes ut av banen, og står i fare for å miste VM-finalen på søndag. Det innrømmer fysioterapeut Harald Markussen til TV 2.

Hovedpersonen selv ville ikke si noe sikkert ennå. Han var mer opptatt av å feire seieren.

– Det var en vanvittig krig fra start til slutt her, og det at vi stilner tyskerne her i Hamburg er så deilig, sier han til TV 2.

Red av den tyske stormen

Tyskerne gikk som ventet ut i et forrykende tempo, anført av et heltent hjemmepublikum.

Norge ble umiddelbart satt under press, men red av stormen og etter åtte minutter sendte Magnus Abelvik Rød Norge i ledelsen for første gang i kampen med sin 4-3-scoring.

Norge i føringen

Etter 20 minutter var Norge oppe i tomålsledelse, 9-7, og tyskerne byttet målvakt i et forsøk på å knekke Abelvik Rød-koden.

21-åringen hadde da scoret fire av Norges mål.

Tyskerne fikk det ikke helt til å stemme i angrep og tok kampens første timeout på stillingen 11-9 til Norge.

Smågrisete tyskere

Fem minutter før pause ble det ampert da Tysklands vingstjerne Uwe Gensheimer la lagkamerat i Paris Saint-Germain i parketten på stygt vis. Gensheimer fikk en fortjent tominutter, og like etterpå fikk hardtspillende tyskerne enda en tominutter og Norge straffekast.

Magnus Jøndal var iskald, og nå hadde Norge en gyllen mulighet til å skape et forsprang til Tyskland før pause. I stedet fikk Norge to kjappe utvisninger selv.

Dermed sto det 12-10 i favør Norge til pause.

– Tyskerne spiller langt over grensen

TV 2s håndballekspert Bent Svele var ikke imponert over grisespillet til vertsnasjonen. Spesielt strekspiller Patrick Wiencek var involvert i flere stygge situasjoner.

– Jeg synes tyskerne spiller langt over grensen. men vi greier å beholde roen. Vi setter stor fart på dem, og kontrer på dem slik som vi planla. Vi står også glimrende i forsvar, sa Svele i pausen.

– Jeg synes enkelte av de situasjonene vi har sett fra tyskerne ikke har noe på en håndballbane å gjøre, men sånn er det. Vi visste at de ville gi oss juling, og dommerne har tillatt litt for mye etter min smak, men tyskerne har fått en del utvisninger de også

TV 2s ekspert var svært imponert over det Bundesliga-proffen Magnus Abelvik Rød presterte.

– Magnus Abelvik Rød har vært aldeles glimrende i første omgang. Han har tatt det ansvaret som vi drømte om og håpet at han skulle gjøre.

Abelvik Rød pådro seg en lårhøne

Men like etter pause dro nettopp Abelvik Rød på seg en lårhøne og måtte ut for å få pleie.

– Det er trist, sa TV 3s håndballekspert, Drammen-trener Kristian Kjelling.

Men Norge fortsatte storspillet uten Abelvik Rød, og gikk opp i en firemålsledelse – 19-15 – seks minutter ut i andre omgang. Etter litt pleie var også unggutten tilbake igjen på parketten.

Nå kom imidlertid en dårlig periode for Norge. Mens de norske spillerne traff stangen, hadde tyskerne flyt, og med 17 minutter igjen var stillingen 21-19.

Senket Tyskland

Norge klarte imidlertid å holde vertene på armlengdes avstand nesten gjennom hele kampen, og lot aldri tyskerne få los på seieren.

Trener Christian Berge tok sin andre timeout seks minutter før slitt på stillingen 26-23 til Norge. Tre minutter før slutt var forspranget kappet ned til to mål, og tyskerne hadde blod på tann.

Abelvik Rød fikk en ny smell og måtte ut like før slutt.

Men da sto Sander Sagosen og Torbjørn Bergerud frem. Sagosen banket inn 28-25 etter angrepet var i ferd med å dø hen, og Bergerud reddet i motstand ende.

Dermed var seieren i boks.