Magnus Carlsen er i førersetet i Tata Steel Chess.
Magnus Carlsen er i førersetet i Tata Steel Chess. Foto: Tolga Akmen

Carlsen med rask remis

Magnus Carlsen spilte fredag en solid remis etter å ha blitt testet i sin favorittåpning fra VM-matchen mot Caruana. Teimour Radjabov møtte Carlsens åpning på klassisk vis, men fikk ikke det helt store ut av sin hvitfordel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette var OK. Det er visst en trend at det ikke skjer mye i mine partier med sort. Jeg ser ikke helt hva jeg kunne gjort, så jeg valgte å spille solid, sa Carlsen til arrangøren etter uavgjortresultatet.

Sveshnikov-varianten i siciliansk var Carlsens hovedvåpen i VM-matchen i november, og etter matchen har han fortsatt å bruke varianten.

Dagens motstander, Radjabov, er selv en av verdens fremste eksperter på åpningen, og det var stor spenning knyttet til hans håndtering av den. I trekk 10 ga Radjabov på klassisk vis fra seg løperparet for å oppnå sterk kontroll over d5-feltet.

Ubalansen som oppstod etter åpningen ga et spennende midtspill hvor spørsmålet var hvem som klarte å dra nytte av sin fordel.

Carlsen på sin side hadde en plan om å skape bondebrudd og få fart på sine løpere, mens Radjabovs plan besto i å holde sin posisjonsfordel, og gjerne bytte av hvitfeltsløpere.

I en kritisk stilling hvor Radjabov var iferd med å få gjennomført sitt løperbytte så ikke Carlsen noe bedre enn å hindre dette ved å innby til trekkgjentakelse og remis.

Et fint resultat mot en solid motspiller, men Carlsen er ikke lenger alene i tet. Hjemmefavoritten Anish Giri er likt etter at amerikaneren Sam Shankland ga seg i et parti som så ut til å ende i remis.

Carlsen og Giri har begge 7 1/2 poeng med to runder igjen. De to møtes i 13. og siste runde søndag.

I fjor endte nettopp Carlsen og Giri på delt førsteplass med 9 av 13 poeng; Carlsen vant da sin sjette turneringsseier i Wijk am Zee etter omspill.

Tolvte og nest siste runde av Tata Steel Masters følger du på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo lørdag fra kl. 13.25. Carlsen spiller da hvit mot polske Jan Krzysztof Duda. Duda er spådd en lovende fremtid, og han tok nylig sølv bak Carlsen i VM i lynsjakk.

Programleder Fin Gnatt har med seg Jon Ludvig Hammer, Hans Olav Lahlum og Edit Machlik som eksperter i studio.