Huseierne blir lamslåtte når de får se den nye stuen: – Det ser ut som en jungel!

Slik lagde Tid for hjem den eksotiske stuen der palmer og en ni meter lang sofa spiller hovedrollen.

Familien har kjøpt seg nytt hus og her er det virkelig mye å ta tak i. I alle rom finnes gulvtepper, ulike tapeter og spesielle løsninger, kan Tid for hjem «vær så snill» fikse stuen?

Stuen har en avlang form med tre store vinduer. Her er plassbyggede skap med buer på topp og sjalusidører langs hele langveggen – og en gruepeis med en litt snål innsats. Og her er gammelt vegg-til-veggteppe på gulvet.

Designers tanker.

Morten B. Andersen, vår danske venn, blir valgt som designer. Han lar seg nok litt inspirere av alle tapetene som finnes i de andre rommene i huset, så omtrent før han har sett seg om har han bestemt seg for at her, her skal det bli palmesus. Og her skal det bygges en gigantisk sofa. En sofa som ikke bare er et sittemøbel, men også en romavdeler og bord for lamper og planter.

FØR: Ulike tapeter og slitt gulvteppe. FOTO: Pandora Film/ TV 2
FØR: Ulike tapeter og slitt gulvteppe. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Designer Morten er jo ganske kjent for sine interiører i ulike gråfarger, men denne gangen er det grønt som gjelder. Grønt og sort. Grønt i form av tapeter, planter, tekstiler og gjenstander. Sort på gulv, i møbler, på deler av veggen og i hylledetaljer. Ganske kompromissløst!

Arbeidet

Vi fjerner alt av innredning, gulvteppet og lister. I taket fjerner Gunnar de gamle spottene, sår blir reparert og det trekkes nye kabler til nye spot- punkter.

Huseierne har selv startet med gipsing av vindusveggen, vi gjør ferdig gipsing og lager listefri løsning rundt vinduene. Når hele rommet er ferdig gipset, går Einar i gang med den store sparklejobben.

FØR: Bueskap og flere typer tapeter. FOTO: Pandora Film/ TV 2
FØR: Bueskap og flere typer tapeter. FOTO: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Nytt moderne utrykk og ny tapet. FOTO: Pandora Film/ TV2
ETTER: Nytt moderne utrykk og ny tapet. FOTO: Pandora Film/ TV2 Foto: Pandora Film
FØR: Gulvet hadde et godt slitt vegg- til vegg- teppe. FOTRO: Pandora Film/ TV 2
FØR: Gulvet hadde et godt slitt vegg- til vegg- teppe. FOTRO: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Nytt mørkt parkettgulv og listefri løsning rundt vinduene. FOTO: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Nytt mørkt parkettgulv og listefri løsning rundt vinduene. FOTO: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film
FØR: Pussig liten ovn satt inn i den store gamle gruepeisen. FOTO: Pandora Film/ TV 2
FØR: Pussig liten ovn satt inn i den store gamle gruepeisen. FOTO: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Peiskos med palmeservise og ny innsats i ovnen. FOTO: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Peiskos med palmeservise og ny innsats i ovnen. FOTO: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film
PALMESUS: Frodige bladformer på både tapet og puter. FOTO: Pandora Film/ TV 2
PALMESUS: Frodige bladformer på både tapet og puter. FOTO: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film
EKSOTISK: Lys tapet opp mot taket, mørk tapet ned mot gulvet. FOTO: Pandora Film/ TV 2
EKSOTISK: Lys tapet opp mot taket, mørk tapet ned mot gulvet. FOTO: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film
MØBELPLANTE: Egen plass for plante i sofakonstruksjonen! FOTO: Pandora Film/ TV 2
MØBELPLANTE: Egen plass for plante i sofakonstruksjonen! FOTO: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film
JUNGELFØLELSE: Morten designers speilmalerier fyller den hvite veggen. FOTO: Pandora Film/ TV 2
JUNGELFØLELSE: Morten designers speilmalerier fyller den hvite veggen. FOTO: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film
VEGGSKAP: Veggskap og hylle kledd med sort parkett. FOTO: Pandora Film/ TV 2
VEGGSKAP: Veggskap og hylle kledd med sort parkett. FOTO: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film

PRODUKTLISTE: Her får du en oversikt over farger, produkter og materialer som ble brukt til å lage stuen.

Sort parkett

Sort parkett er det gjennomgående materialet. Det skal brukes til gulvet, som kledning til den digre sofaen, og som materiale til hyller på veggen. Men vi kler også vegg, inklusive dør, der man kommer inn til stuen.

Det er et ganske flott kunststykke utført av Andreas som her finner sted. For Andreas kler altså først veggen, og så sager han ut for døren i etterkant. En kløpper med både meterstokk og sag! For jammen går ikke dette helt etter planen.

PARKETTDØR: Døren og veggen rundt blir kledd med sort parkett. FOTO: Pandora Film/ TV 2
PARKETTDØR: Døren og veggen rundt blir kledd med sort parkett. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Ni(!) meter sofa

Sofaen skal bli som en skulptur i rommet sier designer Morten. Det er en til sammen ni meter lang sammenhengende affære, der en del er vendt mot TV og den andre delen er vendt mot peis og utsikt.

I ryggen på sofaen blir det lagt strøm for fastmonterte lamper, og der lages utskjæringer for plantekar. Når lamper og planter kommer på plass, fungere den også som en romdeler. Og det er fint, for rommet er ganske langt. Nå kan man oppholde seg på flere steder, holde på med ulike aktiviteter, men likevel være sammen i rommet.

Sofaskroget blir bygget i kryssfiner som så blir kledd med sorte parkettbord. I alle hjørner der parkett møter parkett blir parkettbordene gjerdet og hjørnet pusset for å ikke være så skarpt. Dette gir også en visuell fin finish; litt av den originale eikefargen kommer frem på alle kantene.

PARKETTSOFA: Sofaskrogene er kledd med sort eikeparkett. FOTO: Pandora Film/ TV 2
PARKETTSOFA: Sofaskrogene er kledd med sort eikeparkett. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Alle putene til sofaen blir laget hos møbeltapetsereren. Kjekt når man kan lage et så bra og spesialtilpasset møbel i høy kvalitet!

Peisen

Tidligere eier hadde satt inn en liten vedovn inne i den store åpne gruepeisen. En litt pussig løsning syntes vi. Jørgen går derfor i gang med å omgjøre hele peisåpningen slik at den passer til en bredere innsats. Peisen er fra før murt i teglstein. Jørgen murer opp under, og på siden av den nye innsatsen, slik at åpningen til slutt skal passe. Til slutt går han over med mørtel iblandet litt fargepigment for å slette mursteinsoverflaten og gi et litt roligere utrykk som passer bedre sammen med resten av rommet.

Palmer!

Jeg vet ikke om Morten Designer nylig har vært og reist til fjerne himmelstrøk, men han er i hvert fall fast bestemt på at skal det være palmemønster noe sted i verden, så er det her i denne stuen!

To av veggene blir tapetsert med palmetapet som har to ulike bunnfarger. Den ene lys og den andre mørk. Den lyse går fra 80 cm opp på veggen og opp til taket, den mørke fra 80 cm og ned til gulvet.

PALMESUS: Eksotiske omgivelser. FOTO: Pandora Film/ TV 2
PALMESUS: Eksotiske omgivelser. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Langs hele langveggen monterer vi en hylle akkurat der overgangen mellom de to tapetene er. Einar gjør en superjobb med å matche mønsteret. Slikt kan han, men vit at det er ganske tidkrevende!

Og det skal bli mer palmer; i sofaen har vi fått sydd løse puter i nøyaktig samme mønster som på tapeten. Mange produsenter tilbyr både tapeter og tekstiler i matchende mønster, det kan være greit å vite. Til salongbordet har Morten skaffet kanne med tilhørende kaffekopper, i palmemønster selvsagt. Også plantene som skal bo i sofaryggen har samme bladform.

Speilkunst

Det er en vegg som hverken har palmer eller hyller. Ved siden av de tre store vinduene.

Der bestemmer vi oss for at Morten skal lage et todelt kunstverk. Vi får laget til speil som er i samme størrelse som vinduene, og Morten maler så på disse.

KUNST: To små menneskefigurer på toppen av speilbildene. FOTO: Pandora Film/ TV 2
KUNST: To små menneskefigurer på toppen av speilbildene. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Først blander han farge i litt pulversparkel som så blir påført speilene, deretter jobber han med rennende maling i ulike grønnfarger. To små menneskefigurer får plass på toppen av det ene speilet. Grønt og eksotisk.

Lamper

Vi produserer mye i dette prosjektet, og Gunnar har en stor jobb. I tillegg til alle de elektriske installasjonene lager han også en rekke lamper som skal være fastmonterte.

De består av firkantrør som blir kuttet opp i ulike lengder, og påmontet pæresokkel og lampeskjermer.

LAMPER: Gunnars egenproduksjon. Skjermene er kjøpt. FOTO: Pandora Film/ TV 2
LAMPER: Gunnars egenproduksjon. Skjermene er kjøpt. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Møblering og styling

Til slutt får rommet et par store gode løse stoler og noen fine småbord som vi har fått laget hos smeden. Disse har sotet glass på toppen, samme glass som blir satt inn i metalldørene vi har fått laget til veggskapet.

Morten sper på med en diger vase, lyslykter og en diamantformet krakk eller bord. Slik binger han inn litt gyldne farger som en kontrast til alt det sorte og grønne.

Stuesjokk?

Jeg må innrømme at jeg var ganske spent på huseiernes reaksjon etter denne ganske radikale oppussingen. Kanskje misliker de palmer? Kanskje synes de det er blitt for mørkt?

SOFAPLANTE: Sofaen er bygget sli at her er plass til stor plante. FOTO: Pandora Film/ TV 2
SOFAPLANTE: Sofaen er bygget sli at her er plass til stor plante. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Det var tanker som hadde satt seg litt fast i mitt hode. Jeg ble svært lettet da det viste seg at de syntes det var fint. Annerledes og uventet var det nok, men dette ga de utrykk for at de kunne de like. Heldigvis!

Takk for oss!