SEMIFINALE: De norske herrene spiller fredag kveld semifinale mot Tyskland. Her de etter kampen mot Egypt tidligere i mesterskapet.
SEMIFINALE: De norske herrene spiller fredag kveld semifinale mot Tyskland. Her de etter kampen mot Egypt tidligere i mesterskapet. Foto: Åserud, Lise

Berges plan for å slå Tyskland

De norske gutta er klare for semifinale fredag kveld, og de har en plan for hvordan de skal slå power-laget Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslagssjef Christian Berge og de norske herrene gjør de siste forberedelsene før storkampen i Hamburg mot Tyskland.

Det er plass til 16.000 tyske fans som skal fyre opp det tyske laget. De norske herrene frykter ikke, de har stått i slike situasjoner før.

– Dette er en av de flotteste arenaene å spille sånne kamper i. Det er stappfullt og det er en spesiell tysk kultur som kommer til å møte oss, sier landslagssjefen til TV 2.

Berge kan bekrefte at troppen som spilte siste kampen mot Ungarn blir stående og det er ingenting nytt.

Nødt til å løpe

Den tyske forsvarsveggen har spilt tøft gjennom hele VM, men Christian Berge har planene klare.

BERGES PLAN: Landslagssjef Christian Berge har planen klar for å slå Tyskland og ta seg til finale.
BERGES PLAN: Landslagssjef Christian Berge har planen klar for å slå Tyskland og ta seg til finale. Foto: Henning Bagger

– Vi skal være klare for oppgaven, først og fremst skal vi være oss selv og vi skal ut og kose oss med den oppgaven, vise glede og prøve å løpe på dem.

– Det viktigste er å takle det harde forsvaret. Vi kan ikke å inn og ha bare en mot en dueller, da brenner vi for mye krutt, det handler om å ta de på rett tid, sier Berge.

Kent Robin Tønnesen, som er ute med skade, tror også forsvaret blir den tøffeste nøtten å knekke, men mener guttene må fortsette sitt gode spill.

– De har vært flinke til å straffe motstanderne når de gjør feil og da kjøre etter med kontring. Tyskland liker å gjøre opp til to-tre bytter fra forsvar til angrep, så der er det viktig å sette trykk, mener Tønnesen på TV 2 Nyhetskanalen.

Petter Øverby kom inn i den norske VM-troppen igjen etter sykdom rett før storoppgjøret mot Sverige. Forsvarssjefen er helt klar på hva de skal gjøre mot Tyskland.

– Det er bare en ting som gjelder, vi må møte hardt med hardt og forhåpentligvis få løpt dem ned i 60 minutter. De har gode målvakter og et godt forsvar, men vi trenger ikke slåss mot de største gutta.

Må forbi de første ti

Berge har sett alle kampene Tyskland har spilt i dette mesterskapet og han har funnet en liten luke som kan hjelpe Norge mot seier.

– Tyskland har vært gode på returløpet de første ti minuttene, men etter det har mange lag gitt opp. Vi må ikke gi opp og vi må løpe på dem hele veien, sier landslagssjefen.

– En håndballkamp blir veldig sjelden avgjort de første to minuttene, så det finnes alltid muligheter til å hente seg inn.

– Vi ønsker å vinne hver håndballkamp vi spiller, så enkelt og så vanskelig er det.​

Gullhåpet ligger sterkt hos guttene. Det viktigste for Berge er håndballgleden, og hans siste ord før guttene skal ut før en kamp reflekterer dette.

– Gå ut og kos dere, det handler om å gå ut og glede seg. Det morsomste for dem skal være å spille håndball og spillerne synes det er morsomst når de presterer, mener Berge.

Tiden leger alle sår

Hvilke dommere som dømmer semifinalen bruker ikke landslagssjefen mye energi på.

– Uansett hvilke dommerne vi har hatt så må vi selv gjøre jobben. Dommerne prøver å godt de kan, det er utgangspunktet vårt, sier Berge.

I EM-semifinalen i 2016 møtte de norske herrene Tyskland. Den gang var det en dommerfeil som kanskje stod i veien for herrenes finaleplass.

– Tiden leger alle sår. Men det er klart vi er revansjelystne, sier Berge.

– Vi skal være oss selv der ute og det norske folk skal få se det norske herrelandslaget de kjenner. De kan komme med en spiller ut og bruke 5-1 formasjoner, da må vi justere oss litt etter det, men vi skal være oss selv.

– Hva var den viktigste lærdommen dere har tatt med dere fra møtet med Tyskland i 2016?

– Vi har tatt med oss at vi må være litt mer kollektive inn mot slutten, det var den store lærepengen vi fikk, mener Berge.

Tønnesen: – Tøft i Hamburg

Tønnesen var med på møtet de hadde mot Tyskland i 2016. En tøff kamp som endte i ekstraomganger, hvor Tyskland til slutt slo Norge 34-33. Til tross for tap ved forrige møte, har Tønnesen troen på at herrene kan klare det.

– Vi har slått dem før og jeg tror vi kan gjøre det igjen. Det er tøft å spille mot Tyskland i et fullsatt Hamburg, så vi må komme opp i forsvarspillet og får litt redninger, sier Tønnesen.

Håndballherrene har vært i semifinale i tre av de fire siste mesterskapene. Tøffe semifinaler er en erfaring Berge mener bare er bra at herrene har før fredagens oppgjør.

– Det er viktig å ha vært i disse situasjonene før, for det får vi rutiner av, sier Berge.

Drømmefinalen er Norge-Danmark

Tidligere landslagstrener Robert Hedin har, siden han tok over landslaget i 2008, hatt en fot i den norske heiagjengen. Hans førsteønske med Sverige og Norge i finalen er ikke mulig, nå ønsker han fullsatt finale mellom Norge og Danmark. Den drømmen kan Tønnesen si seg enig i.

– Ja, det tror jeg hadde blitt bra. Det er nok en ganske revansjelysten gjeng som venter da, etter tapet mot Danmark i gruppespillet.

Noen timer før Norges semifinale mot Tyskland spilles, skal Danmark og Frankrike ut i duellen om finalen. Danmark har gjennom hele mesterskapet ivret etter seier og de er sultne på gullmedaljen.

GAMMELT TEAM: Kent Robin Tønnesen og Robert Hedin har hatt håndballbekjentskap lenge. Her er de sammen i EM 2014.
GAMMELT TEAM: Kent Robin Tønnesen og Robert Hedin har hatt håndballbekjentskap lenge. Her er de sammen i EM 2014. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Hvem tror dere går seirende ut av den kampen?

– Danmark tar den, de vil til finalen og tror de kan komme dit, sier Hedin.

– Frankrike er et utrolig godt lag, de har vært i finalen i nesten hvert mesterskap de siste 10 årene. Men Danmark vil så veldig til finalen, så derfor tror jeg de tar den, sier Tønnesen.