Kjøpte narkotika på snapchat:

Politiet slår alarm etter at 15-åringer tok overdose

De unge guttene ble sendt til Stavanger Universitetssjukehus (SUS) etter å ha tatt det de trodde var «brikker» med LSD. – De aner ikke hva de får i seg, sier politioverbetjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var forrige helg at 15-åringene tok de de antok var hallusinogenet LSD, også kjent som syre.

Denne typen narkotika inntas som regel ved at man legger en lapp på tunga.

Stoffet hadde de fått tak i gjennom det sosiale mediet Snapchat, som er blitt en vanlig distribusjonskanal for narkotika.

– Du har ingen garantier for innholdet i det du kjøper, sier Kathrine Sæland Roseth, politioverbetjent ved Sør-Vest politidistrikt til TV 2.

For ting gikk ikke slik 15-åringene trolig hadde sett for seg. Kort tid etter fikk begge sterke reaksjoner.

– De fikk problemer med å puste og kraftige kramper, sier hun.

Inneholdt trolig andre stoffer

Reaksjoner som dette er uforenlig med vanlig LSD-rus, og mye tyder på at narkotikaen inneholdt andre stoffer, forklarer politioverbetjenten.

Heldigvis ble 15-åringene raskt fraktet til SUS, hvor de fikk behandling av helsepersonell.

Nå går politiet ut med en advarsel, i et forsøk på å bidra til å forhindre lignende hendelser. I et Facebook-innlegg oppfordrer de folk til å spre budskapet.

Innlegget har blitt delt godt over 1000 ganger i løpet av fredagen.

Frykter normalisering

Sent i 2017 fikk historien om Haakon (21), som mistet livet etter å ha prøvd partydopet MDMA, mye oppmerksomhet i nasjonale medier.

Torsdag denne uken fortalte TV 2 om Haakons foreldre, som nå reiser rundt i landet og forteller sin sterke historie.

Her advarer de blant annet om hvordan villedende informasjon på Internett er med på å ufarliggjøre bruken av narkotiske stoffer.

Også ungdommer TV 2 snakker med i Stavanger sentrum på fredag tror mange på deres alder undervurderer risikoen ved å prøve kjemiske narkotiske stoffer.

– Mange tenker sikkert at det ikke er så farlig som folk vil ha dem til å tro, sier Herman August Christiansen Møller.

– Det er veldig skummelt, sier Hanna Katarina Nordling Andreassen.

– En holdningsendring

I løpet av de siste årene har Sør-Vest politidistrikt sett en sterk økning i narkotikalovbrudd blant mindreårige i Stavanger-regionen. Det samsvarer med observasjonene til Uteseksjonen i kommunen.

– Vi opplever at det ser ut til å ha skjedd en holdningsendring som ufarliggjør bruken av rusmidler, sier Jostein Eikeland Fossan, sosialkurator i Uteseksjonen til TV 2.

Han jobber tett med ungdom mellom 12 og 25 år, og ser med bekymring på det han opplever som økende bruk av narkotika blant yngre.

Politiet oppfordrer foreldre og andre rollemodeller til å lære om hva narkotiske stoffer som LSD egentlig er for noe.

– Mange aner ikke hvordan rusmidler som LSD ser ut. Vår oppfordring er at foreldre setter seg inn i hvordan dette stoffet ser ut, og ikke minst andre typer narkotika, sier Sæland Roseth.