STOMI: Twitter-brukere fra hele verden legger ut bilde av stomiposen sin til ære for Seven Bridges.
STOMI: Twitter-brukere fra hele verden legger ut bilde av stomiposen sin til ære for Seven Bridges. Foto: Twitter/skjermdump

gutt (10) mobbet til døde:

Nå legger «alle» ut bilde av stomiposer for å hedre Seven (10)

En ti år gammel gutt tok sitt eget liv etter måneder med mobbing. Nå hedrer hele verden han med emneknaggen #BagsoutforSeven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ti år gamle Seven Brigdes tok denne uken sitt eget liv. Ifølge guttens mor hadde han i en lengre periode blitt utsatt for mobbing, som skal være årsaken til hendelsen.

Tiåringen fra Kentucky i USA ble født med en ukjent form for tarmsykdom. Iløpet av sitt korte liv har han gjennomgått 26 operasjoner for å bekjempe sykdommen.

Den ukjente lidelsen førte til at han måtte bruke en stomipose på magen. Det skal ha vært årsaken til måneder med mobbing.

#BagsoutforSeven

Nå går emneknaggen #BagsoutforSeven viralt, og mennesker fra hele verden legger ut bilde av sine egne stomiposer for å vise støtte til den lille gutten.

Som regel må man bruke stomipose på grunn av tarmkreft, eller den kroniske sykdommen ulcerøs kolitt.

Det kan også være andre lidelser som fører til bruk av det som også kalles «utlagt tarm».

En bruker skriver på Twitter:

– Mobbing er aldri greit. Spesielt ikke for noe som har reddet en persons liv. Jeg kan fortsatt ikke tro at en liten gutt tok sitt eget liv fordi han ble mobbet for stomiposen sin.

STOMI: Ti år gamle Seven Bridges ble mobbet for stomiposen sin. Foto: GoFundMe
STOMI: Ti år gamle Seven Bridges ble mobbet for stomiposen sin. Foto: GoFundMe

– Fortvilt situasjon

Katrine Olsen Gillerdalen var moren til Odin Olsen Andersgård. Han tok sitt eget liv, kun 13 år gammel. Årsaken var gjentakende mobbing på to ulike skoler.

– Det er ekstra sårt for foreldrene å ha et barn som blir mobbet. Og spesielt er det sårt for barnet, som ikke kan noe for at det blir mobbet, sier Gillerdalen.

Selv forsøkte hun å opprettholde en aktiv dialog med skolen for å forhindre mobbingen sønnen hennes ble utsatt for. Hun kaller det en fortvilt situasjon.

– Foreldre setter selvfølgelig barnets ve og vel høyest. Men man burde ikke være så opptatt av hvem som har gjort hva, heller gjøre noe med mobbekulturen på skolen.

Snakke om mobbing

Hun mener man burde ha fokus på barnet som blir mobbet, istedenfor å fordele ansvaret og skylden på de voksne.

– Man må snakke mer om mobbing. De voksne må snakke sammen, både med barna og hverandre. Jeg tror det er vanskeligere for mobberne å oppføre seg dårlig dersom de ser at de voksne snakker sammen.

Hun mener det er viktig at skolen bidrar til at barn godtar de som er annerledes.

– Man må snakke om at alle er forskjellige, og at det aldri finnes en god grunn til å mobbe andre, sier hun og legger til:

– Det er flott at så mange nå viser sine egne stomiposer, og at det ikke er så farlig om man er litt annerledes.

Hyller emneknaggen

Også Tarmbanden hyller emneknaggen som nå sprer seg på sosiale medier. Tarmbanden er en konto på Snapchat som drives av syv faste medlemmer for å fjerne tabu knyttet til mage-tarm sykdommer.

– Denne emneknaggen er med på å rette fokuset mot normalisering av en tilværelse svært mange lever i. Forhåpentligvis gir den unge med stomi en følelse av at man kan leve et helt normalt liv med en pose på magen, sier Tarmbanden i en mail til TV 2.

De mener det er fint å se personer i alle aldre, kvinner som menn, i og utenfor arbeidslivet legge ut bilder av stomi.

– Da jeg fikk stomi fantes det ingen informasjon om dette, og jeg følte jeg var den eneste i verden som skilte meg ut på denne måten, sier Tina Braun-Eriksen, medlemmet i Tarmbanden med lengst fartstid med stomi.

STOMI: Tarmbanden-medlemmene Vilde Kjetilsdotter Storebråten og Tina Braun-Eriksen poserer i forbindelse med emneknaggen. Foto: Privat
STOMI: Tarmbanden-medlemmene Vilde Kjetilsdotter Storebråten og Tina Braun-Eriksen poserer i forbindelse med emneknaggen. Foto: Privat

Tabubelagt

Gruppen opplever at det er tabubelagt å ha en stomipose.

– Vi hadde håpet at vi var kommet lenger enn at en stakkars gutt blir mobbet med døden til følge i dag, sier de.

Tarmbanden får jevnlig meldinger fra personer som opplever slemme kommentarer når de har vist fram stomiposen sin.

– Slik vi opplever det, er det mange som føler de må gjemme stomiposen i frykt for hvordan andre skal reagere. Vi tror det er viktig å lære om slike ting på skolen, så barn og unge med disse sykdommene ikke føler seg annerledes.

Braun-Eriksen forsøkte selv å skjule stomiposen under genseren på skolen. Hun opplevde at noen elever var nysgjerrige på posen, mens andre syns det var ekkelt og tok avstand.

Hennes egne erfaring var at barna som ikke kjente henne, og dermed ikke visste bakgrunnen for posen, også ertet henne mest.

– Det er for lite kunnskap om stomi, og vi må bryte ned tabuet. For oss betyr stomiposen å få livet tilbake.