Slik så bilen ut da den ble stoppet i kontroll på Ørnes. Det endte med at føreren ble anmeldt. Foto: Statens vegvesen.
Slik så bilen ut da den ble stoppet i kontroll på Ørnes. Det endte med at føreren ble anmeldt. Foto: Statens vegvesen.

Her ble det brått slutt på kjøreturen

Hadde du kjørt avgårde på denne måten?

Årstiden vi er inne i nå byr på utfordringer både for biler og sjåfører.

Hvis du ikke er så heldig å ha garasje, må du kanskje starte mange kjøreturer med å børste bort snø og skrape is av rutene.

Slurver du med dette, kan du skape farlige situasjoner både for deg selv og andre som ferdes ut i trafikken. Og dessverre er det ganske mange som gjør nettopp det.

Det har vi fått et nytt bevis på denne uken. Da kontrollørene til Statens vegvesen stilte seg opp på Ørnes i Nordland, kom de over en bilist som tydeligvis hadde hatt det altfor travelt.

Mange blir stoppet

Her var det nemlig bare skrapet et slags "kikkehull" i frontruten. Og det var heller ikke lagt særlig innsats i å sikre det svært viktige synet til sidene.

Dermed var det bråstopp på turen. Som Vegvesenet skriver i sin rapport: " 1 anmeldelse pga sikt nediset"

Dette er dessverre ikke uvanlig. Hver vinter stoppes mange bilister som slurver med å skrape is eller børste snø av bilen.

Rullet ned ruta – så røk førerkortet

Kan miste førerkortet

Hvis du blir stoppet av politiet med for dårlig sikt, får du et forenklet forelegg på 2.600 kroner.

Hvis sikten er virkelig dårlig, blir reaksjonen tøffere. Da kan du miste førerkortet.

Tall fra Utrykningspolitiet viser at i fjor fikk 374 bilister forenklet forelegg for å kjøre med for dårlig sikt. Det er ti flere enn året før. I tillegg kommer alle som fikk muntlig pålegg om å bedre sikten, før de gikk kjøre videre.

Nesten ikke sikt – det straffet seg

Problemer med forsikringen

– Dette er totalt unødvendig, samtidig er det nok betydelige mørketall her. Sjansen for å bli stoppet er jo i praksis ikke veldig stor. Når såpass mange får dette forelegget, tyder det på at det er veldig mange som slurver. Det tar ikke mange minuttene å gjøre dette skikkelig. Den lille tiden man sparer her, kan altså bli veldig kostbar, samtidig som man kan utgjøre en fare for både seg selv og andre, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Oppstår det skade eller uhell som følge av manglende sikt, kan du også få store problemer med forsikringsselskapet. Du risikerer avkortning på egne krav – og at forsikringsselskapet kjører regress på eventuelle skader du påfører andre. Det kan bli veldig kostbart.

Klarer du å se politimannen gjennom denne frontruten?

5 tips for å sikre god sikt

  • 1. Ha snøkost og en god isskrape lett tilgjengelig i bilen.
  • 2. Fjern is og snø fra alle vinduer og fjern snø fra taket. Tørk vekk eventuell dugg inni bilen.
  • 3. Hvis bilen står parkert utendørs kan du dekke frontruta med et trekk eller pledd. Da får du færre vindusflater å skrape.
  • 4. Skru av vindusviskerne når du parkerer, for å unngå at de skal fryse fast på vinduet. Det er lurt å løfte på vindusviskerne når du skraper vinduet, for å sjekke om de har frosset fast.
  • 5. Bytt vindusviskere minst en gang i året. Slitte vindusviskere kan gi striper på ruta og gi dårlig sikt.

Video: Polske "Patryk" har kjørt varebilen sin 38 timer i strekk