Danmark slo Sverige og sendte Norge til semifinale i VM

AVGJORDE NORGES SKJEBNE: Danmark og Sverige møttes til kamp i Boxen onsdag kveld.
AVGJORDE NORGES SKJEBNE: Danmark og Sverige møttes til kamp i Boxen onsdag kveld. Foto: Henning Bagger
Norge fikk akkurat den hjelpen de trengte fra Danmark. Danskene slo Sverige foran 15.000 entusiastiske hjemmefans og sendte Norge til semifinale i VM.

Danmark – Sverige 30-26:

Norge var definitivt sikret semifinale VM om Danmark slo eller spilte uavgjort mot Sverige etter Norges overbevisende 35-26-seier over Ungarn.

Etter en thriller av en håndballkamp vant Danmark 30-26 over Sverige og dermed er Norge klar for fredagens semifinale.

– Det var fantastisk moro. Jeg fikk ikke sett så mye av kampen, men da jeg hørte jubling i gangen våknet jeg og. Nå er vi klar til å prøve oss mot Tyskland, sa Norges landslagssjef da han møtte pressen sent onsdag kveld.

– Jeg satt og så på David Attenboroughs World Planet helt til jeg hørte jubling. Så fulgte jeg kampen mellom Danmark og Sverige de siste fire minutter eller noe. Jeg ønsker ikke å bruke energi på ting jeg ikke kan gjøre noe med. Når jeg ikke kan påvirke, så er det bare å holde seg unna, konkluderte han om hvorfor han kun så sluttminuttene av kampen som avgjorde Norges skjebne.

Nå gleder han seg til semifinalen mot Tyskland.

– Det er press på Tyskland og den prestasjonen de ønsker å gjøre. Vi er underdogs, men det er de kulissene vi liker å spille under. Og vi vil spille bedre enn forrige forsøk mot Tyskland, sa landslagssjefen.

– Sander har lyst på gull
Kaptein Bjarte Myrhol gleder seg til fredagens batalje.

– Først og fremst blir det en fantastisk morsom oppgave. Vi har litt å revansjere fra semien i Polen. Man skal ikke se bort i fra at det er et heltent norsk lag som møter opp mot Tyskland, slo han fast.

Han så heller ikke oppgjøret mellom Danmark og Sverige.

– Jeg så heller ikke på. Rett etter kamp så pleier jeg å skri av litt. Men for å være helt ærlig, så følte jeg meg trygg på at den prestasjonen vi gjorde skulle være god nok, mente Myrhol, som varsler at Norge sikter seg inn mot edelt metall.

– Det er litt annerledes nå. Det var det i Frankrike også. Vi er ferdig med å komme til semifinale, og være fornøyd med det. Nå har vi lyst på edelt metall. Sander Sagosen sier gull, smiler han.

TV 2-ekspert Bent Svele takker Danmark for hjelpen, men mener samtidig at det er fullt fortjent at Norge er klar for semifinale i VM.

– Jeg vil si at det er fullt fortjent at Norge skal spille semifinale. De har vært blant de beste lagene i VM. Danskene gjorde som vi forventet og viste seg som et bedre lag enn Sverige og tok seieren. Det var deilig. Det var nervepirrende, men fantastisk at Danmark stod så godt på hjemmebane og gjorde den jobben de skulle for de norske guttene, sier TV 2-ekspert Bent Svele etter Danmarks seier mot Sverige.

Motstander for Norge i semifinalen i Hamburg blir Tyskland. I den andre semifinalen møtes Danmark og Frankrike.

– Alternativet for Norge var jo Frankrike, så det var litt sånn pest eller kolera, for å bruke en gammel klisje. Tyskland på hjemmebane blir tøft og vanskelig. Vi hadde Tyskland i semifinale i EM for tre år siden, og da tapte Norge etter ekstraomganger etter at Tyskland utlignet helt på slutten. Tyskland blir en tøff, real og åpen kamp for Norge foran en fullsatt hjemmebane for tyskernes del. Samtidig har Norge vært solide og kalde, og har spilt en semifinale før. Og de har tatt seg full fortjent til semifinale, konkluderer Bent Svele.

Sverige ga Danmark kamp
– Danmark kommer ikke til å legge seg mot Sverige. Det skjer ikke foran 15.000 i Boxen, slo EkstraBladets håndballreporter i 20 år, Jan Kjeldof, bestemt fast før kampstart.

Sverige hadde imidlertid ingen planer om å gjøre det enkelt for Danmark. Svenskene var på hugget og snudde 5-3 til 7-5 etter at 16 minutter var spilt. Og 20 minutter ut i kampen ledet Sverige 9-7.

Danmark hang ikke med i det hele tatt og Sverige ledet med tre mål, 12-9, etter 24 minutter. Mot slutten av omgangen klarte Danmark å slå tilbake, og gikk til pause med 13-13.

Danmark våknet
Også etter pause gikk Sverige rett i strupen på Danmark. Noen minutter ut i omgangen ledet de gule og blå 16-14 og var tilbake i tomålsledelse.

Da kampuret viste 39 minutter dunket Rasmus Lauge inn 19-18-ledelse og Danmark hadde snudd kampen.

Halveis ut i andreomgang var Danmark foran med tre mål, 23-20. Storstjernen Mikkel Hansen dunket kort tid etter 24-21-ledelse til danskene med det som var hans femte fulltreffer for dagen.

Ti minutter før slutt sendte nevnte Hansen Danmark opp i 26-23-ledelse. Mot slutten av kampen overtok Danmark kontrollen. Med fire minutter igjen ledet Danmark med fire mål, 28-24, og fikk kampen inn i det sporet de ønsket.

Danmark vant til slutt kampen 30-26 og ga Norge den hjelpende hånden Christian Berges menn trengte for å sikre seg semifinaleplass.

Lik TV 2 Sporten på Facebook