SVINEINFLUENSA: Ett barn i Rustadskogen barnehage i Ås kommune har fått påvist svineinfluensa. Kommuneoverlegen kommer med hygienetiltak for å forhindre smitte.
SVINEINFLUENSA: Ett barn i Rustadskogen barnehage i Ås kommune har fått påvist svineinfluensa. Kommuneoverlegen kommer med hygienetiltak for å forhindre smitte. Foto: Ås kommune

Svineinfluensa påvist i barnehage

Det er påvist svineinfluensa i Rustadskogen barnehage i Ås i Akershus. Kommuneoverlegen ber voksne og barn være ekstra påpasselige med hygienen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge barnehageledelsen er det kun ett barn som har fått påvist sykdommen.

– Dette dreier seg om et tilfelle, hos et barn som har vært lenge borte fra barnehagen. På det nåværende tidspunkt er vi ikke redde for at dette dreier seg om flere barn, sier daglig leder Jeanette Schou i Rustadskogen barnehage.

Etter råd fra kommuneoverlegen kommer ikke barnehagen til å holde stengt.

Kommuneoverlege Sidsel Storhaug i Ås sier at de er nødt til å sette inn tiltak for å forhindre at flere barn blir smittet.

Veldig smittsomt

– Svineinfluensa er veldig smittsomt. Vi har derfor sendt ut informasjon om hygienetiltak til foreldre og ansatte i barnehagen, sier Storhaug til TV 2.

Når det er påvist svineinfluensa hos et barn, ber hun alle som omgås barn være ekstra påpasselig med hygienen.

Kommuneoverlege Sidsel Storhaug oppfordrer foreldre til å være ekstra påpasselige med hygienen for å forhindre at flere barn blir smittet, Foto: Privat
Kommuneoverlege Sidsel Storhaug oppfordrer foreldre til å være ekstra påpasselige med hygienen for å forhindre at flere barn blir smittet, Foto: Privat

– Barn i barnehage er tett på hverandre og blir fort smittet av ulike sykdommer. Når det er påvist svineinfluensa hos et barn oppfordrer jeg til ekstra fokus på hygiene, sier Storhaug,

Hun sier at det er spesielt viktig å vaske hendene godt, være nøye med å vaske leker, og ikke la flere barn bruke samme håndklær, lommetørkle og klær.

– Disse tiltakene bør settes i verk både i barnehagen og hjemme hos barnefamilier. Og dersom barnet ditt blir sykt, bør man være ekstra oppmerksom på barnets almentilstand, sier legen.

Hygienetiltak

På de seks årene Storhaug har vært kommuneoverlege i Ås er dette første gangen et barn har fått påvist svineinfluensa.

Kommuneoverlegens råd:

  • Det er først og fremst viktig at dere foreldre er oppmerksom på dette i tilfelle deres barn skulle få symptomer med feber og hoste.
  • Hvis dette skjer og allmenntilstanden til barnet er dårlig, må dere oppsøke lege, og gjøre oppmerksom på at det er smitte med RS-virus og svineinfluensa i den barnehagen barnet går i.
  • Barnehagen vil være ekstra nøye med håndhygienen i denne tiden og det ber jeg dere foreldre være også. Dette for å prøve å forebygge at deres barn blir smittet.

– Nå skal vi ikke hause funnet av svineinfluensa i barnehagen. Men det er ekstra viktig å nå være påpasselige med hygienen. Vi så tidligere, da svineinfluensaen herjet, at andelen av vanlig forkjølelse gikk ned fordi folk ble mer påpasselige med håndhygienen. Så her er det bare å være bevisst, sier kommuneoverlegen.

Hun er blitt kontaktet av flere foreldre som frykter at svineinfluensa er farlig og ønsker ekstra informasjon.

Barnehagen har innført ekstra hygienetiltak for å hindre smitte.