Adopterte Adam blir kastet ut av USA etter 40 år

Adam Crapser er deportert fra USA til Sør-Korea mer enn 40 år etter han ble adoptert.

Adam Crapser befinner seg nå i Sør-Korea. Han ble tvunget til å reise fra kone, barn og venner i USA, til et land der han verken kjenner kulturen eller språket.

Crapser var født i Sør-Korea og ble adoptert av amerikanske foreldre da han var tre år gammel. Men det var ingen lykkelig adopsjon.

– Jeg trakk ikke vinnerloddet med familie, sier han til AP.

Han ble misbrukt og forlatt av to ulike adoptivforeldre i USA. Ingen av dem som skulle ta seg av gutten, brydde seg om å fylle ut statsborgerskapssøknad for ham.

I 2016 ble Crapser, som den gang var 41 år, deportert. Dermed sitter han nå i en fortvilt situasjon i et land som er fremmed for ham.

– Jeg kjenner ikke disse folkene etter fire tiår i USA. Når jeg kommer hit under disse omstendighetene, sammen med den påkjenningen det er for min familie i USA ... Jeg får ikke være med barna mine. Jeg hører om adopterte som tar selvmord. Nå ser jeg alt på nært hold, sier han.

– En stor misforståelse

Adopsjonen skjedde gjennom et privat adopsjonsbyrå som heter Holt Childrens Svervices, og Crapser har nå gått til sak mot dem. Han sier byrået har sviktet ham og tusenvis av andre sørkoreanske barn som ble sendt til vestlige land, uten at statsborgerskapssituasjonen deres ble fulgt opp.

– Holt klandrer adoptivforeldrene fordi systemet på den tiden fungerte slik at adoptivforeldrene skulle ferdigstille adopsjonen i USA. Men de fulgte aldri opp, sier han.

Han saksøker byrået for 177 millioner dollar. Saken som forventes å starte torsdag, vil trolig vise en mørk side av sørkoreanske adopsjoner som eksploderte som forretningsvirksomhet på 70- og 80-tallet.

– Det er en stor misforståelse, selv hos amerikanere, om at jeg har vært i USA ulovlig. Jeg var aldri i USA ulovlig. Jeg ble hentet dit som et 3,5 år gammelt barn, sier han og legger til:

– Disse menneskene brakte oss fra Sør-Korea til USA, de plasserte oss hos amerikanere. Vi hadde ingen anelse om at amerikanerne ikke ville ha oss.

Rettssaken vil trolig vare lenge. Saker som omhandler menneskerettigheter varer som regel i mange år i landet på grunn av beviskravene som helt og holdent tillegges saksøkeren.

Handler ikke om penger

Crasper sier det ikke er pengene som er viktigst. Han er opptatt av at myndighetene settes til ansvar.

– Det er urovekkende, for det virker som det bare blir verre, sier han om situasjonen i USA.

Han holder også myndighetene ansvarlig for å tillate utlendinger å adoptere babyer uten i det hele tatt å besøke Sør-Korea. Han mener for dårlig vurdering av hans egne adoptivforeldre, resulterte i omsorgssvikten han selv har opplevd.

Sjefen for adopsjonsbyrået, Kim Ho Hyun, sier de har fulgt landets lover, og at det var adoptivforeldrenes ansvar å følge opp statsborgerskapet.

Over 200.000 babyer har blitt adoptert fra Sør-Korea de siste 60 årene.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook