INSEKTER: På innsiden av ullgenseren fant 32-åringen flere døde insektlarver.
INSEKTER: På innsiden av ullgenseren fant 32-åringen flere døde insektlarver. Foto: Privat

Lene (32) fant insekter da hun prøvde genser: – Det var veldig ekkelt

Lene Bedsvåg (32) fikk seg litt av en overraskelse da hun tok med genseren fra Hennes & Mauritz på prøverommet. På innsiden av ermet var det fullt av små insekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den genseren havnet på gulvet ganske raskt, forteller Lene til TV 2.

Det var etter hun hadde tatt på seg genseren i prøverommet hun kjente at det var noe på innsiden av ermet.

– Jeg ble skikkelig forskrekket av det jeg fant inni genseren og skvatt veldig. Først trodde jeg det kanskje var noen frø, sier hun.

Døde dyr

Da hun tittet nærmere på klesplagget så hun imidlertid at det var en hel haug av døde dyr i ullstoffet.

– Jeg så at det ene insektet bevegde seg, og det var veldig ekkelt, sier Lene.

Til vanlig benytter Lene seg av bytteretten i klesbutikker og prøver gjerne klærne hjemme for første gang. Denne gangen var hun glad hun tok seg en tur i prøverommet.

– Tenk hvis jeg hadde tatt den med hjem og lagt den på soverommet. Da kunne dyrene spredd seg til flere av klærne mine, sier hun.

– Heldigvis ikke barneklær

Lene har en sønn på nesten tre år. Som regel kjøper hun også barneklær uten å sjekke plagget på forhånd.

– Jeg er glad dette ikke ble funnet i noe barneklær jeg hadde tatt med meg hjem, sier hun og legger til:

– Når det er ullplagg som dette pleier jeg heller ikke å vaske klærne før jeg bruker de etter kjøp. Det skal jeg garantert begynne med nå!

DØDE: Flesteparten av insektene var døde, men Lene så at et bevegde seg. Foto: Privat
DØDE: Flesteparten av insektene var døde, men Lene så at et bevegde seg. Foto: Privat

Det hun syns var det mest skremmende, er tanken på at insektene kan komme langveis fra.

– Klærne er gjerne importert, og jeg vet hvor strengt det er med import av dyr på grunn av mulige sykdommer. Det kunne vært noen sykdommer disse insektene dro med seg fra utlandet.

Lever i skittent tøy

Preben Ottesen er avdelingsdirektør på avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet. Han informerer om at dyrene finnes over hele verden, men at de ikke bærer sykdommer.

Han kan ikke si sikkert hvilket insekt Lene fant i genseren, men at det høyst sannsynlig er klesmøll eller pelsmøll.

– Det er forenelig med at det er rester av larverør på genseren. Det er ikke vanlig å finne dette i klesplagg, men vi får inn eksempler på både klesmøll og pelsmøll en gang i blant, forteller Ottesen.

Han kan opplyse om at man sjeldent finner disse dyrene i nykjøpte plagg. En av grunnene er at møllen liker å bo i skittent tøy.

– Møllen fordøyer keratin som er i stoffet på genseren, men er avhengig av proteiner og fett for å overleve. I helt rene klær vil du ikke finne det, sier han, og legger til at larverørene i ullgenseren ser små ut. Det kan bety at de ikke fant nok mat til å overleve.

Skadedyr

Ifølge Ottesen er det uheldig å få klærne inn i hjemmet, og Lene skal være glad for at hun prøvde genseren først. Klesmøllen regnes nemlig som et skadedyr.

– Disse dyrene ødelegger klær. Det er mange historier hvor de har gjort stor skade på uerstattelige klær på museum eller teater, forteller Ottesen, og legger til:

– Spiser de opp yndlingsplagget ditt, er det litt leit.

Dersom man er så uheldig å få klesmøll eller pelsmøll i hjemmet, er det flere grep for å bli kvitt dem igjen. Eggene ligger løst i plaggene, og det hjelper både å riste og banke tøyet for å få dem vekk. Bruk også gjerne støvsugeren på plagget, og kast støvsugerposen etterpå.

Hjelper ikke dette kan man fryse plagget til under minus 20 grader, eller varme det opp til over 56 grader.

– Vi beklager

Hennes og Maruritz skriver i en e-post til TV 2 at de undersøker hva som kan ha skjedd med genseren Lene prøvde på Linderud.

«Vi er veldig lei oss for den opplevelsen kunden vår har hatt og beklager på det sterkeste!

Vi undersøker nå saken for å finne ut hva som har skjedd, da dette er helt utenfor våre sikkerhetskrav og standarder. Vi har svært strenge rutiner når det gjelder håndtering av produktene våre, men skulle det skje at insekter kommer i kontakt med produktene, så har det sannsynligvis skjedd under transport fra produksjon.

Dette er heldigvis noe som skjer svært sjeldent, men vi vil som sagt umiddelbart undersøke saken videre.»