Hevder norsk gård leverte hunder til tannhelseforsøk

Løken gård i Østfold har i flere år drevet med hundeoppdrett til forsøksdyr.
Løken gård i Østfold har i flere år drevet med hundeoppdrett til forsøksdyr. Foto: Trond Solberg/VG, skjermdump/Facebook
Mattilsynet: Løken gård leverte hunder til universitetet i Göteborg høsten 2018.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske dyrevernorganisasjonen Djurrättsalliansen hevder i en kampanje at Løken gård i Østfold har levert hunder som brukes i et tannimplantatforsøk ved universitetet i Göteborg.

Hundene brukes angivelig for å finne ut hvordan tannimplantater forårsaker betennelser og nedbrytning av tenner og kjevebein.

Seks uker etter at det første implantatet er installert, skal dyrene avlives med en overdose narkosemiddel, ifølge dokumentene som organisasjonen har fått tilgang til.

Dyrevernerne krever i et opprop at de seks labradorene Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus og Zur omplasseres.

Fredag leverer dyrevernerne 80.000 protestunderskrifter til universitetet.

– Vi vet at hundene ved universitetet i Göteborg kommer fra Løken gård, hevder pressekontakt Daniel Rolke i Djurrättsalliansen i en epost til TV 2.

Organisasjonen kan ikke dokumentere påstandene, noe som ifølge Rolke skyldes at universitetet har «mørklagt» saken. Universitetet vil ikke kommentere påstandene om at norske dyr brukes i forsøkene.

Pressekontakt Margareta Gustafsson Kubista opplyser til TV 2 at universitetet i Göteborg ikke kommenterer spørsmål om leverandører av dyr, og vil ikke bistå med bilder eller video fra forskningsprosjektet.

Mattilsynet: – Lovlig virksomhet

Seksjonssjef Nina Brogeland Laache i Mattilsynet i Østfold og Follo kan imidlertid bekrefte at det ble utstedt en eksportattest i 2018, som gjaldt hunder som skulle fra Løken gård til universitetet.

– Eksportattesten er fra august 2018, og omhandler lovlig virksomhet, understreker Mattilsynets seksjonssjef overfor TV 2.

Mattilsynets sertifikat viser at seks hunder skulle fraktes fra Løken gård til universitetet i Göteborg 1. september 2018.
Mattilsynets sertifikat viser at seks hunder skulle fraktes fra Løken gård til universitetet i Göteborg 1. september 2018. Foto: faksimile

Mattilsynet har gitt TV 2 innsyn i dokumentet som beskriver forsendelsen.

Ifølge sertifikatet som ble godkjent av en veterinær 31. august, var avgangen til Göteborg planlagt å finne sted dagen etter, klokken åtte om morgenen den 1. september 2018.

Forventet transporttid for de seks hunndyrene på 12 og 23 måneder var på drøye tre timer.

Leveringsadressen som står oppført, er universitetets laboratorium for eksperimentell biomedisin, fremgår det av dokumentet.

Djurrättsalliansen har lagt ut dokumentene om etisk godkjenning av implantatforsøket, der universitetet opplyser at hundene er kjøpt av en godkjent oppdretter, som de har samarbeidet med i flere år.

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • E-post: tips@tv2.no
  • Fra utlandet: +47 915 02255

– Kan lett dresseres

I søknaden beskrives det hvorfor labradorer skal brukes i forskningen:

– Kjevestørrelsen muliggjør et realistisk eksperiment, siden ekte implantater og implantatkomponenter kan brukes (...) Hunder er tamme og sosiale dyr, og kan lett dresseres til å stille opp på vanlige daglige tannbørstinger, for å muliggjøre et eksperiment som så langt det er mulig ligner tilsvarende situasjoner hos mennesker.

I universitetets etiske vurdering heter det at hundene vil klare å tygge og ete selv etter at tenner er fjernet, og etter at implantatene er installert. Adekvat smertelindring kommer til å gis rutinemessig for å eliminere eventuelle postoperative plager, heter det videre.

Har formidlet hunder og katter

– Disse forsøkene har pågått siden 1996 og mange hunder er blitt brukt. Etter det vi vet, kommer de fleste, om ikke alle, fra Løken gård, hevder Rolke i Djurrättsalliansen.

Organisasjonen opplyser at de er i besittelse av dokumenter som strekker seg tilbake til 2009, der gården i eksportattester og journaler står oppført som leverandør av dyr.​​

Jonas Falch, som er sikkerhetsansvarlig på Løken gård, bekrefter til TV 2 at det er levert forsøksdyr til Norge og Sverige. Ifølge en opptelling han gjorde for Faktisk.no, har gården formidlet rundt 220 hunder og godt under 200 katter til ulike forsøk de ti siste årene til sammen.

– Jeg forstår at man reagerer på at dyr ikke har det bra og plages unødig. Når det gjelder forskning, må man veie nytten opp mot dyras lidelser, sier Falch til TV 2.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook