Grønnsakspasta med valgfri saus

Onsdag byr Wenche på en vegetarvennlig oppskrift på grønnsakspasta, som serveres med hvit urtesaus eller tomatsaus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er lurt å lage sausene før grønnsakspastaen koker.

Du trenger:

Til grønnsakspasta:

  • Grønnsaker til pasta: 1 squash, 1 stor avlang søtpotet, 1 pastinakk og 2-3 gulrøtter
  • Vann, salt og olivenolje

Til tomatsaus:

  • 2-3 skiver sellerirot, eller andre rotgrønnsaker
  • 2 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • Olje
  • 3-4 ss tomatpuré
  • 1-2 bokser knuste hermetiske tomater (ca 6 dl)
  • 1 dl grønnsakkraft eller annen kraft eller buljong (konsentrert kraft eller fond fra flaske kan også brukes. Fonden må eventuelt spes ut med litt vann)
  • 1 laurbærblad
  • 1 ss tørket oregano eller Provencekrydder
  • Salt og pepper
  • 1 ss balsamicoeddik
  • Eventuelt revet parmesan til servering

Til urtesaus:

  • 1 ½ ss smør, olje eller flytende margarin
  • 2 ss finhakket løk
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • ca 2 dl hakkede urter, for eksempel persille, oregano eller basilikum. Eventuelt litt gressløk eller 2 ss tørkede urter, for eksempel Provenceblanding (tilsettes sammen med smøret)
  • Salt, pepper og eventuelt litt finrevet muskatnøtt

Slik gjør du:

Begynn med å lage tomatsaus eller hvit urtesaus.

Tomatsaus: Finhakk løk og hvitløk. Skrell og riv opp gulrøtter, og rens og finhakk løk og hvitløk.

Varm olivenolje på middels varme i en stekepanne med høye kanter. Tilsett revet sellerirot, løk og hvitløk og la frese (uten å bli brunt) i 2-3 minutter. Tilsett tomatpuré og la frese videre i 2-3 minutter.

Tilsett krydder, hermetiske tomater og kraft. Kok opp og la småkoke i 20-30 minutter uten lokk. Smak til med krydder, salt, pepper og balsamicoeddik.

Urtesaus: Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk mens du visper godt. Hvis du vil lage en mager variant av sausen; visp sammen hvetemel og kald melk, og kok opp under omrøring.

La sausen trekke 6-8 minutter. Tilsett urter rett før servering, og kjør sammen til en glatt saus med en stavmikser. Smak til med salt og pepper ev litt revet muskatnøtt.

Tips: Om du ønsker sausen melkefri, så erstatt med havremelk, rismelk soyamelk eller annen melkeliknende væske. Smør erstattes med melkefri margarin.

Grønnsakspasta: Skyll og skrell squash og øvrige grønnsaker. Strimle så de skrellede grønnsakene i en "spiralkutter” eller spiralizer (Wenche bruker en spiralizer fra Gefu) Man kan også dele grønnsakene i lange strimler med en ostehøvel, og deretter skjære de i tynne strimler.

Kok opp lettsaltet vann. Legg først i rotgrønnsaksstrimlene og la de koke i 2-3 minutter, før squashstrimlene legges i. Kok videre i ca 1 minutt. Hell av kokevannet og vend inn litt olivenolje, og eventuelt litt sitronsaft og flaksalt.

Server grønnsakspasta med urtesaus eller tomatsaus, og eventuelt et godt dryss med revet, lagret hvitost eller parmesan.

VEGETARPASTA:
VEGETARPASTA: "Pastaen" er laget på squash, søtpotet, pastinakk og gulrot. Her servert med urtesaus og tomatsaus. Foto: TV 2.