slår alarm i ny rapport

FBI: Har ikke råd til å betale hemmelige informanter

BER OM MIDLER: Donald Trump nekter å skrive under på et budsjettforslag uten å få midler til en grensemur mot Mexico. Det går hardt utover FBI, ifølge en rapport som ble lagt frem tirsdag.
BER OM MIDLER: Donald Trump nekter å skrive under på et budsjettforslag uten å få midler til en grensemur mot Mexico. Det går hardt utover FBI, ifølge en rapport som ble lagt frem tirsdag. Foto: Tatyana Zenkovich/Pool via Reuters/Jim Watson/AFP
Stengingen av offentlige etater i USA begynner nå å gå kraftig utover arbeidet til statlige aktører som FBI og Secret Service.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den såkalte «shutdownen» har vart siden 22. desember i fjor.

Stengingen er den lengste i USAs historie og mange arbeidsplasser og privatpersoner lider under stengingen.

Om lag 800.000 amerikanere går uten lønn.

Nå forteller også FBI at de merker alvorlige konsekvenser av budsjettkrisen.

Får ikke betalt

Tirsdag presenterte FBI en rapport som tar for seg følgene stengingen har for byrået, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Hver dag stengingen fortsetter, blir de operative hindrene som skapes av stengingen verre og skader våre antiterrorisme- og kontraspionasjeoperasjoner over hele verden, uttalte Tom O'Connor, president i FBI Agents Association (FBIAA).

I rapporten forteller flere FBI-agenter og avdelinger hvordan stengingen påvirker arbeidet deres.

– Stengingen har eliminert en hver mulighet for å operere. Det er ille nok å jobbe uten lønn, men vi for bare dekket administrative funksjoner når vi gjør det. Frykten er at fienden forstår at de kan operere fritt, skriver en agent.

Blant det som trekkes frem er at de ikke har råd til å betale tipsere og informanter.

– Å ikke ha mulighet til å betale konfidensielle menneskelige ressurser, betyr at vi risikerer å miste dem og informasjonen de gir oss for alltid. Det er ikke en bryter man kan slå av og på, sier en anonym FBI-agent.

Økonomiske problemer

Over 13.000 spesialagenter i FBI må fortsatt jobbe til tross for stengingen, og ifølge rapporten, påvirker det både opplæring, etterforskning og rekruttering negativt.

Thomas O'Connor i FBIAA presenterte en rapport om hvordan stengingen av statsapparatet påvirker FBI, tirsdag.
Thomas O'Connor i FBIAA presenterte en rapport om hvordan stengingen av statsapparatet påvirker FBI, tirsdag. Foto: Jim Watson/AFP

Et problem som trekkes frem er at agenter som jobber som spanere, ikke har råd til å betale for narkotika.

I tillegg fører de økonomiske problemene til at det er vanskelig å reise for å avhøre vitner og å betale tolker, samt at agenter ikke får fornyet sine egne sikkerhetsklareringer.

Går ut over barn

Rapporten trekker også frem at budsjettkrisen har alvorlige konsekvenser for barn.

– Dette setter barn i fare, sier en agent som jobber som spaner.

En anonym kilde forteller at det ikke er penger til å fylle på telefonen vedkommende bruker til å ha kontakt med kilder i en terroretterforskning.

En avdeling opplyser at de er i ferd med å gå tom for utstyr til å teste DNA, og at de ikke har midler til å skaffe flere reservehjul og kopipapir.

Personlige problemer

Agenter som jobber fra utlandet får ikke tilbakebetalt tusenvis av amerikanske dollar de har i utlegg.

Ifølge O'Connor forteller også mange agenter om personlige økonomiske problemer som følge av stengingen.

– På fredag vil nesten 13.000 spesialagenter i FBI, og tusenvis av ansatte med støtteroller, for andre gang ikke få lønn, sier han.

Han oppfordrer regjeringen til å skaffe økonomiske midler til byrået.

– FBIAA-rapporten gjør det fullstendig klart at lederne våre i Washington må gi midler til FBI umiddelbart, sier han.

Secret Service også rammet

Secret Service, som blant annet har som oppgave å ivareta presidentens sikkerhet, er også blant de som rammes av stengingen.

De fleste av de ansatte er fortsatt på jobb, men uten å få lønn.

Agenter sier at de fortsetter å utføre sitt oppdrag, men at både moralen og den daglige driften begynner å lide under stengingen.

– Det er mange som begynner å få økonomiske problemer som følge av dette, sa en Secret Service-agent til CNN tidligere i januar.

7.222 personer er ansatt i Secret Service, hvorav rundt 6.000 personer jobber uten lønn, mens over 1200 er permittert.

Ansatte i Secret Service må fortsatt på jobb selv om de ikke får lønn.
Ansatte i Secret Service må fortsatt på jobb selv om de ikke får lønn. Foto: Reuters/Yuri Gripas

Uenige om budsjett

Stengingen av statsapparatet skjer som følge av at man ikke har klart å komme til enighet om et budsjettforslag. Donald Trump nekter å signere et forslag som ikke bevilger midler til en grensemur på grensen mot Mexico.

Lørdag kveld norsk tid talte presidenten til det amerikanske folk. Da kunngjorde han at han krever midler til å bygge en barriere langs grensen for at statsapparatet skal åpnes igjen.

I talen understreket presidenten at det ikke er snakk om en mur, slik det har vært snakk om, men stålbarrierer på det han kaller «høyprioritetsstrekninger».

I bytte tilbød han Demokratene å videreføre DACA-programmet i tre år. Det står for «Deferred Action for Childhood Arrivald» og er et program fra Obama-administrasjonen.

Ordningen gjør det mulig for barn, som ulovlig ble tatt med av sine foreldre til USA før de var 16 år gamle, med å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller å studere ved universiteter.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook