RASER MOT NOMINASJON: James Bulger ble kidnappet og drept i 1993. Moren Denise Fergus reagerer kraftig på at en film om saken er nominert til Oscar.
RASER MOT NOMINASJON: James Bulger ble kidnappet og drept i 1993. Moren Denise Fergus reagerer kraftig på at en film om saken er nominert til Oscar. Foto: AP/AFP Photo/Paul Ellis

James Bulgers mor raser over Oscar-nominasjon

Denise Fergus, moren til James Bulger, som i 1993 ble kidnappet, torturert og drept av to ti år gamle gutter, raser over at filmen «Detainment» er nominert til Oscar.

Tirsdag ble det kunngjort hvilke filmer som er nominert til å vinne den gjeve Oscar-statuetten i februar.

I kategorien «Beste live-action kortfilm» er «Detainment» én av fem nominerte filmer.

Den halvtimes lange filmen handler om kidnappingen og drapet på to år gamle James Bulger, en sak som sjokkerte en hel verden i 1993.

Filmen er basert på transkriberinger og opptak av intervjuer fra etterforskningen.

Reagerer

At filmen nå er nominert til Oscar, får Bulgers mor, Denise Fergus, til å rase.

Etter at nominasjonene ble klare tirsdag, la hun ut en melding på Twitter.

«Det er én ting å lage en film som dette uten å kontakte eller få tillatelse fra James' familie, men en annen å få et barn til å gjenskape de siste timene i James' liv før han ble brutalt drept og å få meg selv og familien min til å gå gjennom alt dette på nytt,» skriver hun.

Fergus reagerer sterkt på at filmen, til tross for at hun har vært tydelig på at hun er imot den, nå blir nominert til Oscar.

«Etter alt jeg har sagt om denne såkalte filmen og bedt om å få den fjernet, har den fortsatt blitt nominert til en Oscar selv om over 90.000 personer har signert en underskriftskampanje som nå har blitt ignorert på samme måte som følelsene mine, av Oscar-akademiet,» skriver hun videre.

Fergus avslutter Twitter-meldingen med å takke alle som har skrevet under på underskriftskampanjen.

Filmens regissør, irske Vincent Lambe, har ikke kommet med noen kommentar etter at nominasjonene ble kunngjort tirsdag.

Ber om boikott

Forrige måned deltok Fergus på den britiske fjernsynskanalen ITVs program «Loose Women», hvor hun ifølge BBC anklaget regissøren av filmen for å bruke den til å fremme sin egen karriere.

Hun oppfordret også Oscar-akademiet til å fjerne filmen fra konkurransen om å bli nominert.

KIDNAPPET: Overvåkningsbilder viser at de to guttene tar med seg James Bulger fra kjøpesenteret.
KIDNAPPET: Overvåkningsbilder viser at de to guttene tar med seg James Bulger fra kjøpesenteret. Foto: Politiet

– Jeg ber folk om å boikotte den fordi jeg ikke syns den burde blitt laget, spesielt ikke uten at James' foreldre ble konsultert, sa hun.

I en uttalelse som kom ut etter at Fergus uttalte seg på ITV, skrev regissøren:

«Jeg har enorm sympati med Bulger-familien og jeg er ekstremt lei meg for en hver urolighet filmen har skapt for dem. I ettertid er jeg lei for at jeg ikke gjorde Fergus oppmerksom på filmen.»

I uttalelsen heter det også at filmen ikke ble laget for økonomisk vinning og at ingen som har vært involvert i å lage filmen har gjort det for å tjene penger.

Torturert og drept

Det var fredag 12. februar 1993 at James Bulger ble kidnappet fra kjøpesenteret New Strand Shopping Centre i Merseyside i England, hvor han var på handletur sammen med moren sin.

Arrestasjonsbildet av Jon Venables. I dag er han og Thompson løslatt og har fått en annen identitet.
Arrestasjonsbildet av Jon Venables. I dag er han og Thompson løslatt og har fått en annen identitet. Foto: AFP Photo/Merseyside Police

Overvåkningsbilder viser at to år gamle Bulger forlater kjøpesenteret sammen med to unge gutter.

To dager senere ble James' kropp funnet ved togskinnene fire kilometer unna kjøpesenteret, bare 180 meter unna en politistasjon.

Toåringen hadde 42 skader da han ble funnet og det var ifølge patolog Alan Williams umulig å fastslå hvilken av skadene han hadde dødd av.

Et anonymt tips gjorde politiet i Liverpool oppmerksomme på at to gutter på 10 år, Jon Venables og Robert Thompson, ikke hadde vært på skolen den dagen James forsvant.

Robert Thompson på arrestansjosbildet fra 1993.
Robert Thompson på arrestansjosbildet fra 1993. Foto: Politiet

Løslatt i 2002

De to guttene ble avhørt rundt 20 ganger før Venables innrømmet at han og Thompson hadde drept James. De ble dømt til minimum åtte års fengsel for drapet og ble dermed de to yngste dømte drapsmenn i England noen sinne.

De hadde begge fylt elleve år da dommen falt.

I 2002 ble de løslatt med nye identiteter. Spørsmålet om deres rett til privatliv har vært heftig debattert i Storbritannia.

James far, Ralph Bulger, har tidligere uttalt at han ønsker å fjerne forbudet, mens moren ønsker at forbudet fortsetter.