OMFATTENDE: Tiltalen er på 81 sider. Til høyre er forsvarer Gunhild Lærum ved en tidligere anledning.
OMFATTENDE: Tiltalen er på 81 sider. Til høyre er forsvarer Gunhild Lærum ved en tidligere anledning. Foto: TV 2 / NTB scanpix

270 barn utsatt for overgrep:

Én anmeldelse rullet opp giga-saken: – Han har levd et dobbeltliv

En enkelt politianmeldelse startet opprullingen av det som omtales som norgeshistoriens største overgrepssak. Tirsdag må mannen i 20-årene møte i første dag av den ni måneder lange rettssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag, i Nedre Romerike tingrett, starter rettssaken i det påtalemyndigheten omtaler som norgeshistoriens mest omfattende overgrepssak.

En mann i 20-årene, som tidligere har vært fotballdommer for barn og unge, er tiltalt for overgrep mot 270 barn. 268 gutter og 2 jenter.

Overgrepene er blitt begått over Internett. I tillegg til de 270 fornærmede har politiet gitt en straffereaksjon for overgrep mot ytterligere 160 gutter i form av en såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse.

Dette gjelder da ofte mindre forhold som man velger å ikke gjøre til en del av tiltalen som følge av ressurs-spørsmål.

På nettet

Ifølge den svært omfattende tiltalen, som er på 81 sider, skjedde overgrepene via Internett, og forholdene skal ikke ha noe med hans verv som fotballdommer å gjøre.

Mannen skal ha chattet med barn via flere nettsider, og fått dem til å sende bilder og videoer der de utførte seksuelle handlinger med seg selv.

I de fleste tilfellene utga han seg for å være et barn selv.

Når han hadde mottatt videoene, truet han med å publisere videoene om de ikke sendte flere. Slik presset ham dem til å utføre seksuelle handlinger med seg selv, filme det og dele videoen med ham.

De mest alvorlige tilfellene i tiltalen lyder på voldtekt. Her er det snakk om 15 voldtekter som er blitt begått over nett.

Stor operasjon

Etter det TV 2 kjenner til ble hele saken rullet opp da en person politianmeldte mannen i 2016.

Han ble varetektsfengslet i to uker i juli 2016, før han ble sluppet løs igjen. Først senere oppdaget politiet at mannen sto bak langt større forhold. Mannen ble da varetektsfengslet på nytt i september 2016, og har vært det siden.

Det er bare kommet to anmeldelser på mannen, og de aller fleste ofrene er oppdaget gjennom politiets nøsting i mannens internettlogg og chatter.

– Dette er resultatet av en fantastisk politiinnsats. Det er blitt gjort en stor jobb med å nøste opp saken, sier koordinerende bistandsadvokat og bistandsadvokat for en rekke av ofrene, Christian Lundin, til TV 2.

Statsadvokat Guro Hansson Bull opplyste da saken ble kjent at det er jobbet med saken i to år før tiltalen ble tatt ut. Politidokumentene i saken er på 15.000 sider.

– Dette er en svært alvorlig sak, sier Hansson Bull.

Varsler forvaring

Påtalemyndigheten har varslet at det kan bli aktuelt å legge ned påstand om forvaring for mannen.

Ifølge mannens forsvarer Gunhild Lærum, har han innrømmet det han er tiltalt for.

– Han har erkjent de faktiske forholdene, men erkjenner ikke straffskyld for alt. Det er her snakk om hvordan juridiske spørsmål tolkes, for eksempel hva som er en voldtekt, sier Lærum til TV 2.

Hun sier mannen i 20-årene har det svært vanskelig.

– Han har det tøft, for han vet han snart skal stå ansikt til ansikt med mange av sine ofre. Her må han svare på hvorfor han har oppført seg som han har gjort, sier hun.

Ifølge forsvareren har mannen etter at han ble pågrepet forstått rekkevidden av det han har gjort, og han har gått i behandling.

– Han har levd et dobbeltliv med jobb og et vanlig liv, og et annet liv på nett der han har begått disse forholdene, sier hun.

Lukkede dører

Bistandsadvokat Lundin har på vegne av de fornærmede i saken bedt om lukkede dører under rettsbehandlingen, men med mulighet for at pressen kan være til stede.

Dette har Nedre Romerike tingrett gått med på, av hensyn til de fornærmedes privatliv.

– Disse guttene er veldig redde for å bli identifisert og at andre kommer og hører på saken. Samtidig ser de behovet for at det offentlige rom får greie på saken, så de kan advare andre mot å havne i samme situasjon, sier Lundin.

De ti første tiltalepunktene vil behandles med vanlig bevisførsel. Deretter vil det bli en mer oppsummerende behandling av de øvrige punktene.

– Dette betyr at ikke alle de fornærmede trenger møte i retten og vitne, noe de er veldig glad for. Dette er snakk om unge personer, i en alder fra 10 til 22 år, som har blitt lokket og truet på en usedvanlig utspekulert måte. De synes det er en stor belastning, sier han.

De fornærmede er fra hele landet, samt Sverige og Danmark.

– Det er snakk om tusenvis av videoer og bilder, sier Lundin.

Det er satt av ni måneder til behandlingen av saken i Nedre Romerike tingrett.