Oslo-området fikk relativt bra vær på nyttårsaften. Verre var det fra Vestlandet og nordover til Salten, der det blåste kraftig.
Oslo-området fikk relativt bra vær på nyttårsaften. Verre var det fra Vestlandet og nordover til Salten, der det blåste kraftig. Foto: Bendiksby, Terje / NTB Scanpix

slik var desember-været:

Mange fikk grønn jul og forblåst nyttårsvær

2018 ble varmere enn normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Middeltemperaturen i desember var stort sett 2 grader over det normale i omtrent hele landet, men over innlandsområdene nær 3 grader varmere enn normalt. Nedbørmessig var desember nokså normal. Mest fikk man på Sørlandet og Østlandet der enkelte steder fikk dobbelt så mye nedbør som normalt, og minst nedbør på Vestlandet sør for Stad der mange steder kun fikk halvparten av nedbøren som normalt faller i desember.

Kraftig snøfall

De ti første dagene av desember ble preget av flere lavtrykk fra Atlanteren som passerte over både Sør-Norge og Nord-Norge med periodevis kuling av skiftende retning. Forholdsvis mildt og en del regn, men både Østafjells og i Nord-Norge falt nedbøren til tider som snø. Oslo fikk sitt første skikkelige snøfall den 6-7. desember, og snøen (10-15 cm snødybde) ble liggende ut måneden.

Dette ga kaotiske tilstander på veiene flere steder på Østlandet.

Også i deler av Nord-Norge ble snøen liggende på bakken ut året, i Tromsø varierte snødybden fra 15-50 cm. I de kystnære områdene i Sør-Norge var det derimot stort sett ingen snø på bakken gjennom hele måneden.

Fra den 11. desember bygde et høytrykk seg opp over Skandinavia og gav rolige værforhold med mye pent og forholdsvis kaldt vær helt frem til den 21-22. desember. Det var noe mer skyet Østafjells og i ytre strøk av Troms og Finnmark, og i tillegg perioder med litt regn og snø.

Desember 2018 ble varnere enn normalt og varmere enn i 2017 de aller fleste steder.
Desember 2018 ble varnere enn normalt og varmere enn i 2017 de aller fleste steder.

Den laveste temperaturen i desember ble målt på Røros den 15. desember med -31,9 grader.

Guffent julevær i nord

Det var lenge usikkerhet om hvem som ville få det beste juleværet, og fra den 22-23. desember og ut året, fikk vi igjen mer urolige værforhold ettersom nye lavtrykk fra vest tok turen inn over Skandinavia med mildere vær og noe regn.

Dette ble gjennomgangstonen både i jula, romjula og på nyttårsaften. Et kraftig lavtrykk som kom inn mot Nordland i juledagene 24-25. desember ga sterk vestlig vind og mye regn til Nordland og Midt-Norge. Eide på Nordmøre fikk hele 82 mm nedbør på ett døgn. Den høyeste temperaturen i desember ble enda til målt på årets siste dag med 11,9 varmegrader i Ullensvang, ellers opp til 10-11 grader flere andre steder i Sør-Norge.

Dermed ble det en «grønn» jul og nyttår for de fleste nær kysten fra Sørlandet i sør og nordover til Lofoten. Litt inn i landet var det derimot litt snø, men nokså beskjedne snømengder for å være i slutten av desember.

Forferdelig nyttårsvær

Et lavtrykk kraftig fra vest kom inn i Norskehavet på nyttårsaften, og fortsatte inn i Sverige og Finland på 1. nyttårsdag. Dermed fikk store deler av Sør-Norge og Nordland nord og nordvestlig storm fra sent på nyttårsaften og inn i 1. nyttårsdag.

Les også: Varsler forferdelig nyttårsvær

Denne stormen medførte store trafikale problemer på grunn av jord- og steinskred, trær som blåste ned og kuttet strømnettet, ferger som ble innstilt og mange stengte fjelloverganger i Sør-Norge.

Årsoppsummering

Med en uvanlig kald og snørik ettervinter, ekstrem varm og tørr sommer som ble etterfulgt av en rekordvåt og mild høst, ble likevel ikke årsmiddeltemperaturen og nedbørmengdene for hele 2018 så ulikt det vi har opplevd de siste ti år.

Middeltemperaturen for fastlandsnorge var 1-2 grader over det normale (perioden 1961-1990). Kun Østafjells og på Svalbard kan året 2018 regnes som «nesten ekstremt». I Oslo det 3. varmeste året som er registrert, kun slått av 1934 og det rekordvarme året i 2014. Også Longyearbyen opplevde det 3. varmeste året som er registrert siden målingene startet der i 1912. I Oslo var middeltemperaturen 2,1 grader over det normale, men i Longyearbyen var det hele 4,9 grader varmere enn normalt i 2018.

De fleste steder i landet fikk litt mindre nedbør enn normalt i 2018. Med 657 mm nedbør på Blindern i Oslo, må en faktisk tilbake til 1997 for å finne et tørrere år i hovedstaden enn i 2018. I resten av landet var det kun deler av Nordland og Vestlandet sør for Stad som fikk litt mer nedbør enn normalen. I Bergen falt det 2399 mm i 2018, som er 7 % mer nedbør enn normalt.

Middeltemperaturen for hele 2018.
Middeltemperaturen for hele 2018.
Nedbørsmengde for hele 2018 sammenlignet med normalen.
Nedbørsmengde for hele 2018 sammenlignet med normalen.

.