Russland slapp ny utestengelse av WADA

EN ÅRREKKE MED KONTROVERSER: Over tre år etter et anklagene om systematisert doping i Russland først ble fremsatt, er det fortsatt uklart hvilke endelige konsekvenser det vil få for både for nasjonen og utøverne. På bildet bærer den dopingutestengte bobkjøreren Alexander Zubkov det russiske flagget på åpningsseremonien i Sotsji-OL tilbake i 2014. Foto: AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI.
EN ÅRREKKE MED KONTROVERSER: Over tre år etter et anklagene om systematisert doping i Russland først ble fremsatt, er det fortsatt uklart hvilke endelige konsekvenser det vil få for både for nasjonen og utøverne. På bildet bærer den dopingutestengte bobkjøreren Alexander Zubkov det russiske flagget på åpningsseremonien i Sotsji-OL tilbake i 2014. Foto: AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI.
Russland oppfylte ikke WADAs egne krav, men slipper likevel straff. Men oppdages det mer rot, kan Russland bli utestengt fra OL i Tokyo neste år.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer frem i en beslutning tatt av eksekutivkomiteen i Verdens antidopingbyrå (WADA) tirsdag kveld.

Beslutningen ble tatt etter en anbefaling fra WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC).

Kort fortalt er dette hovedpunktene:

Russland slipper ytterligere straff til tross for at de ikke opprettholdt fristen for tilgang til den beryktede «LIMS-databasen» – en database fra laboratoriet i Moskva over resultater fra flere tusen dopingprøver mellom januar 2012 og august 2015 - før 31. desember 2018.

Dermed står Russland fritt til å konkurrere videre, melder Inside The Games tirsdag ettermiddag. Russlands antidopingbyrå får fortsette som medlem i WADA.

Russland overleverte data fra dopingprøvene WADA krevde å få tilgang til i januar, og WADA opplyser at de er fornøyd med dataen de har mottatt og at RUSADA dermed er godkjent, melder AP.

EKSPERT: Mads Kaggestad.
EKSPERT: Mads Kaggestad. Foto: Junge, Heiko

WADA advarer imidlertid mot at CRC vil innføre strenge sanksjoner, som utestengning fra OL i Tokyo og forbud mot å arrangere store idrettsbegivenheter, dersom det viser seg at prøvene fra laboratoriet i Moskva viser seg å være manipulert.

– Flere medlemmer av styret uttrykte sin misnøye med at fristen ikke ble overholdt, men vi var enige om at ytterligere sanksjoner ikke skal ilegges, sa WADA-president Craig Reedie etter et telefonstyremøte tirsdag.

Fortsatt er det flere betingelser russerne må oppfylle for at Rusada fortsatt skal få være inne i WADA-varmen.

Hele prosessen har vært håpløs
TV 2-ekspert Mads Kaggestad minner om at mye arbeid gjenstår.

– Vi vet veldig lite og det har vært lite åpenhet om den prosessen WADA-inspektørene har foretatt seg for å hente disse dataene. Jeg håper at dataene de har fått tilgang til analyseres p åen skikkelig måte, og at det blir avslørt om positive dopingprøver eventuelt er blitt skjult, sier Kaggestad, og legger til:

– Et stort arbeid gjenstår her. Derfor er det dumt at det tok så lang tid å få tak i de dataene som er etterspurt. Hele prosessen har vært håpløs med tanke på at Russland ikke opprettholdt fristen de fikk av WADA. De hadde kniven på strupen. Og vi vet ikke hvem som hentet ut disse dataene. Men at Russland nå har sluppet til WADA-inspektørene og fått tilgang, gjør det ikke overraskende at Russland ikke blir utestengt. Sånn sett er det ikke lenger en grunn til å utestenge Russland. Dessuten har Russland nå fått en antidopingsjef som har uttalt seg veldig troverdig og veldig kritisk til den prosessen og fortvilelsen som har vært, poengterer han.

Idrettspresident Tom Tvedt sier dette om avgjørelsen i en pressemelding:

– Erfaringene så langt har vist at det er all mulig grunn til å være skeptisk, da russiske myndigheters samarbeidsvilje så langt har vært under enhver kritikk. Tiden vil vise hvorvidt informasjonen som er hentet ut fra det tidligere Moskva- laboratoriet er fullstendige og ikke manipulert, sier idrettspresident Tom Tvedt og legger til:

– Dersom det foreligger bevis på positive dopingprøver, må dette få konsekvenser for RUSADA, russisk idrett og de utøverne dette måtte gjelde. Vi står på de rene utøverne sin side, ikke juksemakerne. Vi forventer saksgangen for analyse av dataene går raskt. Alle må vite at utøvere som stiller til start faktisk konkurrerer på like vilkår, sier Tvedt.

Foranledningen for WADA-beslutningen
Bakgrunnen for denne nye beslutningen fra WADA er utviklingen i den årelange dopingsaken etter det som skjedde 20. september i fjor.

20. september 2018 bestemte nemlig WADA seg for å gjeninnsette RUSADA, og på den måten ønske Russland tilbake i varmen i internasjonal idrett, etter å ha vært utestengt siden november 2015.

Gjeninnsettelsen kom imidlertid med noen krav, blant annet:

  • Gi WADA tilgang til den beryktede «LIMS-databasen» – en database fra laboratoriet i Moskva over resultater fra flere tusen dopingprøver mellom januar 2012 og august 2015 - før 31. desember 2018

Poenget med det siste kravet er å omsider kunne legge frem håndfaste bevis på hvem som har dopet seg og hvordan, og deretter få vedkommende dømt. For selv om indisiene på doping har vært overveldende, har de aller fleste av de anklagede russerne kommet seg unna domfellelser - stort sett på grunn av mangel på fellende bevis. Ved å få tilgang til denne LIMS-databasen er håpet at man en gang for alle kan få avgjort hvem som har jukset og ikke.

Nøkkelen for å forstå WADAs beslutning tirsdag handler om at Russland ikke ga WADA den tilgangen de var lovet før 31. desember 2018. Denne tilgangen ble først gitt 18 dager senere.

WADA-president Sir Craig Reedie har tidligere uttalt at Russland ville bli utestengt på ny om ikke kravene ble oppfylt.

Det neste steget for WADA, etter omsider å ha fått tak i LIMS-databasen, er å verifisere at informasjonen der er ekte og ikke forfalsker og/eller fjernet. Dette er ventet å kunne ta minst et par måneder.

WADAs egen utøverkomité tok tidligere i januar til orde for at Russland måtte straffes for ikke å ha oppfylt kravene. Antidoping Norge er et av mange nasjonale antidopingbyråer som har vært kritisk til at Russland fikk utvidet fristen for å gi tilgang til Moskva-laboratoriet.

Lik TV 2 Sporten på Facebook