En smak av Østerrike - wienerschnitzel

Tirsdag står Østerrikes nasjonalrett, wienerschnitzel, på menyen.

Retten blir tradisjonelt laget på kalvekjøtt, men du kan også bruke svin ytrefilet om det er ønskelig. Wenche bruker kalv ytrefilet i sin versjon.

Du trenger:

  • Ca. 600 g ytrefilet av kalv
  • Ca. 100 g klarnet smør til steking, se tips
  • 2-3 ss nøytral olje til steking
  • Salt og pepper
  • 2 dl hvetemel
  • 2-3 dl brødrasp (Panko) eller griljermel
  • 2 egg

Til tilbehøret trenger du:

  • Ertepuré av ca. 4 dl frosne selskapserter, 2-3 ss smør og salt. Lag dette ferdig før schnitzlene stekes.
  • Ovnstekte små morenepoter settes i stekeovn før schnitzlene stekes, eller lag potetpuré.
  • Majones, kapers, ansjosfileter og hakket persille. Kan lages i god tid før servering.
  • Halve grillede sitroner. Beregn ½ sitron per person.

Slik lager du schnitzel:

Del kalvekjøttet i fire biffer. Legg eventuelt én og én skive inn i en frysepose og bank kjøttet (med en biffbanker) til hver skive er maks ½ cm tykke. Gni inn salt og pepper på hvert av kjøttstykkene.

Ha hvetemel og pankomel eller griljermel i to ulike skåler. Pisk eggene i en egen skål.

Dypp kjøttstykkene først i mel, og rist av overflødig mel. Dypp så i eggene, og til slutt i pankomel eller griljermel.

Varm klarnet smør og olje i en stor stekepanne. Stek schnitzlene ved middels mot høy varme i 1 ½ -2 min på hver side, frem til de er gylne og sprø. Legg deretter over på kjøkkenpapir, før de legges på en tallerken med tilbehøret.

Tips til klarnet smør: Smelt smøret i en liten kasserolle eller panne ved middels varme. Ta av det «klarnede» smøret, men ikke det det «hvite» bunnfallet.

Slik lager du tilbehøret:

Tradisjonelt brukes ansjos og kapers som tilbehør, men du kan også lage en ansjos- og kapersmajones. Bruk en stavmikser og kjør sammen majones, kapers og ansjos til en glatt krem. Smak eventuelt til med litt sitron og estragon.

Ertepuré: Ha fryste erter over en kasserolle med kokende, lettsaltet vann. Kok opp og la koke i ca. 30 sekunder. Sil av vannet. Ha ertene over i en foodprosessor, og mos sammen med smør. Smak til med salt og pepper.

Poteter: Bruk små morenepoteter. Legg potetene i et ildfast fat. Vend så inn olje, salt og pepper, og sett i varm stekeovn ved 200 grader. Stek til potetene er møre og gylne.

RESULTATET: Her er Wenches ferdigstekte wienerschnitzel med poteter, ertepuré og grillet sitron. Foto: TV 2.
RESULTATET: Her er Wenches ferdigstekte wienerschnitzel med poteter, ertepuré og grillet sitron. Foto: TV 2.