En smak av Østerrike - wienerschnitzel

Tirsdag står Østerrikes nasjonalrett, wienerschnitzel, på menyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Retten blir tradisjonelt laget på kalvekjøtt, men du kan også bruke svin ytrefilet om det er ønskelig. Wenche bruker kalv ytrefilet i sin versjon.

Du trenger:

  • Ca. 600 g ytrefilet av kalv
  • Ca. 100 g klarnet smør til steking, se tips
  • 2-3 ss nøytral olje til steking
  • Salt og pepper
  • 2 dl hvetemel
  • 2-3 dl brødrasp (Panko) eller griljermel
  • 2 egg

Til tilbehøret trenger du:

  • Ertepuré av ca. 4 dl frosne selskapserter, 2-3 ss smør og salt. Lag dette ferdig før schnitzlene stekes.
  • Ovnstekte små morenepoter settes i stekeovn før schnitzlene stekes, eller lag potetpuré.
  • Majones, kapers, ansjosfileter og hakket persille. Kan lages i god tid før servering.
  • Halve grillede sitroner. Beregn ½ sitron per person.

Slik lager du schnitzel:

Del kalvekjøttet i fire biffer. Legg eventuelt én og én skive inn i en frysepose og bank kjøttet (med en biffbanker) til hver skive er maks ½ cm tykke. Gni inn salt og pepper på hvert av kjøttstykkene.

Ha hvetemel og pankomel eller griljermel i to ulike skåler. Pisk eggene i en egen skål.

Dypp kjøttstykkene først i mel, og rist av overflødig mel. Dypp så i eggene, og til slutt i pankomel eller griljermel.

Varm klarnet smør og olje i en stor stekepanne. Stek schnitzlene ved middels mot høy varme i 1 ½ -2 min på hver side, frem til de er gylne og sprø. Legg deretter over på kjøkkenpapir, før de legges på en tallerken med tilbehøret.

Tips til klarnet smør: Smelt smøret i en liten kasserolle eller panne ved middels varme. Ta av det «klarnede» smøret, men ikke det det «hvite» bunnfallet.

Slik lager du tilbehøret:

Tradisjonelt brukes ansjos og kapers som tilbehør, men du kan også lage en ansjos- og kapersmajones. Bruk en stavmikser og kjør sammen majones, kapers og ansjos til en glatt krem. Smak eventuelt til med litt sitron og estragon.

Ertepuré: Ha fryste erter over en kasserolle med kokende, lettsaltet vann. Kok opp og la koke i ca. 30 sekunder. Sil av vannet. Ha ertene over i en foodprosessor, og mos sammen med smør. Smak til med salt og pepper.

Poteter: Bruk små morenepoteter. Legg potetene i et ildfast fat. Vend så inn olje, salt og pepper, og sett i varm stekeovn ved 200 grader. Stek til potetene er møre og gylne.

RESULTATET: Her er Wenches ferdigstekte wienerschnitzel med poteter, ertepuré og grillet sitron. Foto: TV 2.
RESULTATET: Her er Wenches ferdigstekte wienerschnitzel med poteter, ertepuré og grillet sitron. Foto: TV 2.