Nick ble hengt ut som rasist etter viralvideo – nå får han støtte av Trump

Videoen av guttegjengen som tilsynelatende hånet en urinnvåner i Washington fikk USA til å koke over. En ny video gir saken nytt perspektiv.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skoleeleven Nick Sandman fra en katolsk skole i Kentucky ble framstilt som rasist etter et videoklipp av en konfrontasjon med urinnvåneren Nathan Phillips gikk viralt i sosiale medier lørdag.

Drapstrusler og hets

Videoen viser Sandman som stiller seg opp rett foran den 64 år gamle krigsveteranen Phillips. Sandman smiler - tilsynelatende hånende mot ham, i flere minutter mens resten av guttegjengen står tett rundt og ler.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Oppførselen ble fordømt verden over. Både Sandman og foreldrene hans har mottatt drapstrusler etter at videoen gikk viralt.

En av kritikerne er kongressmedlem Deb Haaland. Hun er en to urinvånere som ble valgt til Kongressen i november.

«Denne veteranen har risikert livet for landet vårt. Elevenes skamløse hat, respektløshet og intoleranse viser hvordan vanlig anstendighet forvitrer under dagens administrasjon, skriver Deb Haaland» på Twitter. .

Ny video gir oversikt

Mandag etter ble imidlertid en ny video publisert. Videoen som gir det klareste bilde av situasjonen er et to timer langt klipp postet på Facebook, ifølge AP. Denne ga et mer nyansert bilde av situasjonen, men er i ettertid slettet.

Denne videoen viser det som ser ut som en konfrontasjon mellom to guttegjenger. En av guttegjengene kaller seg hebraiske israelere, de roper hatefulle ting mot en elever fra en katolsk skoleklasse fra Kentucky. Trolig fordi flere av dem har på seg «Make america great again»-caps, som symboliserer støtte til Trump. Denne delen av situasjonen ble ikke vist i den første videoen, skriver New York Post.

Urinnvåneren Nathan Phillips går inn i trengselen mellom ungdomsgjengene. Han har selv uttalt til AP at han ville roe gemyttene, og det er i denne situasjonen Sandman stiller seg smilende opp foran Phillips og ser ham lenge rett inn i øynene.

Etter denne andre videoen ble publisert, har president Donald Trump hevet seg inn i debatten, og hevder mediene feilaktig har trukket Sandman ned i søla.

«Det ser ut til at Nick Sandman og de katolske elevene ble urettferdig behandlet og forhåndsdømt i medeiene. Ikke bra. Nye opptak viser at mediene tok feil når det kom til møtet med urinnvånerne», skriver Trump.

Ord mot ord

Videoen gir likevel ikke noe klart bilde av hva som faktisk skjedde.

Phillips har fortalt til Washington Post at han følte seg truet i situasjonen, og at Sandman gjorde tydelige bevegelser for å hindre ham i å komme seg unna når han ville bevege seg opp trappene mot Lincoln Memorial for å synge sangen sin.

– De ropte «Build that wall» og at vi skulle komme oss tilbake til reservatet, sier Phillips.

– Jeg tenkte at det begynte å se stygt ut og at jeg måtte komme meg bort (...) Jeg begynte å gå og det var da denne fyren sto foran og blokkerte meg fra å gå framover, og hindret meg i å gå tilbake, sier han.

Sandman på sin side i ettertid fortalt at han smiler mot Phillips for å signalisere at han ikke var sint, og for å roe ned situasjonen. Han sier han ikke gjorde noe for å stoppe Phillips.

I en uttalelse skriver Sandman at han ikke hørte noen rope nedsettende ting til urinnvånerne, og han sier at Phillips festet øynene i ham og trommet på trommen. Han skriver også at flere urinnvånere ropte at de skulle komme seg ut av deres land, og dra tilbake til Europa.

«For å være ærlig ble jeg forvirret da han kom mot meg. Vi var bekymret for at situasjonen var i ferd med å komme ut av kontroll og at de voksne forsøkte å provosere tenåringene (...) Jeg ba en stille bønn om at situasjonen ikke måtte komme ut av kontroll», skriver han.

Demonstranter

Phillips var i Washington for å delta på en årlig marsj for urinnvåneres rettigheter. Da marsjen løste seg opp, havnet flere av dem midt mellom guttegjengene som var i Washington for å delta i en marsj mot abort.

Stemningen mellom de to guttegjengene var utagerende. Blant annet kledde en av guttene av seg og gjorde en stammedans til stor jubel blant de andre.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook