NEDBØR I SØR-NORGE: Bildet viser den antatte situasjonen midt på dagen lørdag. Jo mørkere blått (og lilla), jo mer nedbør er det ventet. Som man ser ligger Danmark aller dårligst an, men prognosen kan endre seg og bringe mer nedbør inn over Sør-Norge.
NEDBØR I SØR-NORGE: Bildet viser den antatte situasjonen midt på dagen lørdag. Jo mørkere blått (og lilla), jo mer nedbør er det ventet. Som man ser ligger Danmark aller dårligst an, men prognosen kan endre seg og bringe mer nedbør inn over Sør-Norge. Foto: StormGeo

Nå blir det ruskevær

Kraftig lavtrykk treffer Norge før helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helgen ble mildere enn ventet, men fra søndag ettermiddag har det likevel vært svært kaldt flere steder.

Natt til tirsdag var det 32 iskalde minusgrader i Folldal og Karasjok, og tett oppunder 30 minus på Tynset og i Kautokeino.

For øvrig er været halvskyet og skyet i store deler av landet.

Øst-Finnmark risikerer å få besøk av polare lavtrykk onsdag, noe som kan gi kraftig vind og tette snø- og haglbyger.

Det skyete værbildet holder seg onsdag og torsdag, med fare for sludd og snøbyger i Rogaland og Agder onsdag. På torsdag kan også Telemark, Vestfold og Buskerud få snøbyger.

Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal har imidlertid noen dager med opphold og til dels lettskyet vær i vente. Først torsdag kan man få noe snø her.

Opp mot 40 cm snø

Fredag er det imidlertid slutt på det rolige værbildet. Et kraftig lavtrykk over Island vil sende en front inn mot norskekysten, noe som kan gi en del vind langs kysten og en god del snø i hele Sør-Norge.

– Fredag ettermiddag begynner det å blåse opp til stiv kuling på Vestlandet, periodevis liten storm ved Stad. Jeg tror mesteparten av nedbøren kommer som snø, men den kan komme som regn og sludd helt ytterst på kysten. Nedbøren kan holde seg som snø gjennom lørdagen også, sier vakthavende meteorolog hos StormGeo, Olav Krogsæter, til TV 2.

Han anslår at Vestlandet kan få mellom 10 og 20 cm snø både fredag og lørdagen slik det ser ut nå. Jo lenger inn i landet og høyere man kommer, jo sikrere er prognosene for snø.

Også resten av landsdelen vil merke lavtrykket. Både Sør- og Østlandet vil kunne få en god del snø både fredag og lørdag.

– Det vil bli snø også i fjellet og det kan fort bli de samme mengdene der. På Sørlandet og sørlige deler av Østlandet kan det også bli en del snø fredag og lørdag. Det kan komme mellom fem og ti cm generelt på Østlandet på fredag. Lørdag vil det komme mest nedbør sør på Østlandet med opp mot 25 cm snø i Telemark i løpet av lørdagen, sier Krogsæter.

Bitende kulde i nord

Midt- og Nord-Norge går imidlertid klar fra nedbøren i helgen og får skyet oppholdsvær. Til tross for dette kan det nok bli en «innehelg» for mange. Meteorologen varsler nemlig bitende kulde i landsdelen, som forverres av kraftig vind.

– I Nord blir det veldig mye vind i fjordstrøkene med god kuling. Det vil føles skikkelig kaldt. Når det er ti til 15 minusgrader, og blåser frisk bris og liten kuling så føles det rimelig kaldt.

NB: Lørdag vil lavtrykket over Sør-Norge dele seg, men det er uklart hvor tvillinglavtrykket vil havne. Foreløpig holder prognosene en knapp på Danmark, som i tilfelle vil gi kald østavind også i deler av Sør-Norge. Alternativt kan lavtrykket ta en mer nordlig bane over Sør-Norge og gi mildvær og store nedbørsmengder til Sør-Norge, melder StormGeo.