– Norske leger risikerer fengselsstraff for å hjelpe gravide med blodprøve

Private nettsteder tilbyr å teste fostre for kromosomavvik også for gravide som ikke har økt risiko. Men dersom norske leger bistår med å ta den nødvendige blodprøven, bryter de loven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Leger som hjelper gravide med å ta NIPT-blodprøver som skal sendes til utlandet for kromosomtest av fosteret, risikerer bøter og fengselsstraff, sier overlege og spesialist i fødselshjelp ved St. Olavs hospital, Kjell Salvesen, til TV 2.

Han er bekymret for at myndighetenes begrensning av NIPT-blodprøven nå har ført til et økende ulovlig helsetilbud i Norge; norske leger som hjelper gravide med å tappe blod, for deretter å sende det til et voksende privatmarked for kromosomanalyser av fosteret i magen.

​​Private nettsteder

NIPT-blodprøven avslører kromosomavvik hos fostre. Den kan tas så tidlig i svangerskapet at en abort kan gjøres hjemme før tolvte uke, ved hjelp av tabletter.

Norske helsemyndigheter har bestemt at det kun er gravide over 38 år med påvist forhøyet risiko, og andre svangerskap med ekstra risiko for kromosomavvik, som får ta en slik kromosomtest.

Fra desember har landets fem universitetssykehus kunnet tilby en slik blodprøve til en liten gruppe gravide.

Men siden den gang har det også dukket opp flere private nettsteder som tilbyr tjenesten til gravide som ikke har økt risiko for kromosomavvik.

Kjell Salvesen, overlege ved St. Olavs hospital.
Kjell Salvesen, overlege ved St. Olavs hospital. Foto: TV 2

– Bryter norsk lov

Til nå har det vært både lovlig og vanlig at gravide reiser til Danmark og Sverige for å ta NIPT, men de som ikke har mulighet til det kan altså ta testen gjennom slike tilbydere på nett.

For mellom 7.000 og 10.000 kroner får gravide tilsendt et blodprøvesett fra private nettaktører. Prøven sendes tilbake til firmaet for testing.

Men de gravide trenger hjelp av helsepersonell her hjemme for å ta selve blodprøven. Problemet er at det er ulovlig for leger å bistå med dette.

– Legen bryter norsk lov hvis hensikten er å skaffe informasjon om fosterets egenskaper. Da bryter du bioteknologiloven og legen kan straffes med bøter og fengsel i inntil tre måneder, sier Kjell Salvesen og legger til:

– Det tror jeg ikke norske leger er klar over. Jeg mener at dette er ulovlig helsetjeneste som bedrives i Norge.

Legger ned

En aktør som tilbød slike tester via internett, var EasyDNA i Tønsberg. På nettsidene deres, som inntil TV 2 kontaktet dem, tilbød NIPT, stod dette:

«Prøveoppsamlingssettet sendes hjem til deg og du tar den med til den som tar blodprøven din.»

Firmaet ønsket ikke å la seg intervjue, men henviste til hovedkontoret i England, som ikke har svart på TV 2s henvendelse.

Like etter at TV 2 tok kontakt med EasyDNA i England, kom det en e-post fra Tønsberg, hvor de skrev at de legger ned driften i Norge. Nettsidene deres er nå fjernet.

Testet flere hundre i Norge

TV 2 har også vært i kontakt med det belgiske selskapet Gendia. De har ingen planer om å slutte med NIPT-testing av norske gravide.

Lege og barnegenetiker Patrick Willems har testet mange norske fostre de siste to årene.

– Jeg tror det er et sted mellom 100 og 200 per år, sier han.

Han reagerer sterkt når TV 2 forteller at norske leger bryter loven ved å tappe blod for NIPT-testing.

– Hvis jeg var en norsk, gravid kvinne og gynekologen min nektet å ta en NIPT, ville jeg trukket ham for retten, sier han.

Den belgiske barnelegen har fulgt godt med på den politiske debatten rundt NIPT, og tar uoppfordret opp KrFs innflytelse på svangerskapsomsorgen.

– Jeg finner det oppsiktsvekkende at et lite politisk parti kan ha så stor innflytelse på den norske regjeringen, at de bestemmer seg for å ikke tillate en test som er vanlig praksis i andre land, sier han.​

Vanskelig å stanse

Kjell Salvesen sier det er vanskelig å stanse et belgisk firma som opererer fra utlandet.

– Men da må norske leger bli klar over at Bioteknologiloven setter begrensninger for hvilke prøver som kan tas, sier han.

Salvesen mener at den norske bioteknologiloven er for streng.

– Vi må myke den opp. Først og fremst må 38-årsregelen bort, sier han.

Han frykter derimot at det har blitt en lang vei dit med den nye regjeringsplattformen.

Jonas Gahr Støre er bekymret over utviklingen som følge av bioteknologiloven.
Jonas Gahr Støre er bekymret over utviklingen som følge av bioteknologiloven. Foto: Teigen, Trond Reidar

– Sterkt å se

Ap-leder Jonas Gahr Støre er opprørt over situasjonen norske gravide nå befinner seg i.

– Det er sterkt å se, for dette er historien om kvinner som ønsker å få svar, kvinner som ønsker å få trygghet og kunnskap, og ikke kan få det på en vanlig måte i Norge hvis du ikke er et særlig spesielt tilfelle, sier han til TV 2.

Støre reagerer sterkt på at KrF nå har fått vetorett overfor endringer i bioteknologiloven.

– Dette viser at dette lovverket som det jo er flertall for i Stortinget å gjøre noe med, men som Høyre og Frp nå har gitt etter for at vi ikke skal gjøre noe med, får disse konsekvensene, sier han.

– Er du redd for utviklingen?

– Ja, jeg er det, av flere hensyn. Blant annet for kvinnene som går gjennom svangerskapet med stor utrygghet og er nervøse, og det som kan være en fin tid blir en veldig mye mer urolig tid.

Støre mener utviklingen av nordmenn som sender blodprøver for NIPT-testing til utlandet, kan gi konsekvenser for norsk helsevesen.

– Noen kvinner vil da si at de gjør det allikevel. Enten at de har råd eller at de skaffer penger til å gjøre det, og da får vi et privat helsevesen på utsiden og det er ikke bra, sier han.

– Ny problemstilling

TV 2 har kontaktet Statens Helsetilsyn for å høre om de kjenner til norske legers praksis med å bistå utenlandske firmaer med blodprøver av norske gravide.

I en e-post svarer kommunikasjonsdirektør Nina Vedhold:

«Det er en ny problemstilling som vi foreløpig ikke har sett på, så det krever at vi gjør et arbeid på det. Trolig vil det være flere lovverk som vil være aktuelle å vurdere det opp mot.»