Norge slo Sverige i nordisk nervedrama: – Rett og slett verdensklasse av Jøndal

Norge storspilte i perioder mot Sverige og tok seieren med tre mål. Igjen var Magnus Jøndal sprudlende for Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige – Norge 27-30:

Norge måtte vinne mot Sverige for å ha sjansen til semifinaleplass.

Norge ledet lenge med fem mål, men raknet litt mot slutten og måtte ta til takke med 30-27-seier.

Se høydepunkter og intervjuer i Sportsnyhetene øverst!

Om Norge slår Ungarn på onsdag, samtidig som Danmark tar poeng mot Sverige, så er semifinaleplassen sikret for Christian Berges menn.

– Det var en heroisk innsats. Vi er på felgen og er virkelig slitne de siste 20. Jeg har aldri opplevd at Sander Sagosen ber om å bli byttet ut, sa Christian Berge til TV 2 Sporten, og la til:

Slik kan Norge gå videre eller bli slått ut i håndball-VM:

Det blir et nervepirrende VM-drama i Boxen onsdag. Norge kan sikre semifinaleplass på mange måter.

Hadde Norge slått Sverige med fem mål mandag, ville de norske gutta hatt full kontroll på egen skjebne med seier over Ungarn onsdag. Da ville Danmark – Sverige samme dag vært betydningsløs med norske øyne. Nå er det en rekke scenarioer som kan slå inn i løpet kvelden i Herning.

Den norske troppen må håpe at Danmark kjører for fullt mot svenskene.

Slik går Norge til semifinale:

  • Norsk seier over Ungarn og dansk poeng mot Sverige.
  • Norsk uavgjort mot Ungarn og dansk seier eller uavgjort i Sverige-kampen.
  • Svensk ettmålsseier over Danmark og norsk seier mot Ungarn. Da går Danmark videre sammen med Norge.
  • Sverige slår Danmark med seks mål eller mer. Da tar Norge med seg svenskene til semifinale.
  • Det kan også ende med at antall scorede mål blir avgjørende for rangeringen på tabellen om Sverige slår Danmark med to mål.

– Det koster mye mentalt og fysisk. Når man er sliten gjør man flere feil. Men gutta viste en fantastisk konsentrasjon, og vi kunne scoret flere mål, selv om Sverige hadde sine sjanser. Det var en ordentlig fight som vi fortjente å vinne. Alle plussmål hadde vært bra, men nå ble det tre. Vi må gjøre en beinhard kamp mot Ungarn, for det blir tøft, sa Norges landslagssjef.

Magnus Jøndal scoret elleve mål for Norge i seieren. Ifølge kampstatistikken stod han med elleve av 12 treff, men det var feil. Han fikk nemlig notert en av Kristian Bjørnsens misser.

– Jeg tror jeg satte elleve av elleve. Det var det i dag, så det var moro. Det var en utrolig følelse. Jeg fikk selvtillit og overtaket på keeperne fra starten. Jeg har en godfølelse for tiden, så det er moro. Når du har en god periode så er det lettere å score, og slik er det nå. Det er hard jobbing og gode skudd. Vi spilte en god kamp. Tøft i forsvar, fikk satt en bra tempo, og skulle selvfølgelig ha vunnet med noen mål ekstra slik at vi slapp hjelp fra Danmark. Men jeg tror Danmark vil gi alt på hjemmebane og slå Sverige, sa Norges toppcorer til TV 2 Sporten etter kampslutt.

Keeper Torbjørn Bergerud var en glad mann etter kampen.

– Det var noen følelser som skulle ut på slutten. Vi spilte virkelig bra. Vi fikk skutt hull på svenskene, noe som er bra. Vi var avhengige av å vinne. Vi skulle vunnet med fire-fem så hadde vi alt i egne hender. Vi får satse på at danskene vil vinne kampen mot Sverige, sa keeper Torbjørn Sittrup Bergerud til TV 2 Sporten etter kampen.

Han fikk gult kort mens han stod på benken i andre omgang.

– Jeg svingte armene opp i været og var frustrert over en dommeravgjørelse. Det var ikke store reaksjon, men det var visst gult kort, sa keeperen.

– Verdensklasse av Jøndal
Til pause var stillingen 17-14 til Norge. Magnus Jøndal satte sju av sju før hvilen.

– Rett og slett ypperste verdensklasse av Jøndal, fastslo TV 2-ekspert Bent Svele etter første omgang av det nordiske nervedramaet.

Dersom Norge hadde vunnet med fem mål eller mer over Sverige, så ville Berges menn styrt sin egen skjebne mot Ungarn på onsdag. Kampen mellom Danmark og Sverige ville dermed blitt helt uvesentlig.

Nå må Norge håpe på at danskene ikke taper for Sverige. Etter at Norge vant med tre mål, så er Norge foran Sverige dersom de bare vinner med ett mål over Danmark.

– Norge gjør jobben sin, og Danmark gjør jobben sin. Det har jeg tro på, sa Magnus Rød til TV 2 Sporten om onsdagens skjebnekamper.

– Det skulle helst vært med ett eller to mål til, men vi er veldig fornøyd med å slå Sverige. Hadde vi vunnet med fem, så hadde vi vært videre om vi slår Ungarn. Men vi er veldig fornøyd med at vi vant, Sverige er et veldig godt lag, sa Christian O'Sullivan til TV 2 om fortsettelsen.

Bjarte Myrhol har tro på semifinaleplass han også. Han slet med en vond fot i kampen.

– Det var et massivt resultat vi leverte. Jeg mener mange leverte på et skyhøyt nivå. Skaden plager meg mer enn litt. Det gjør vondt å løpe, så jeg håper å få styr på den før Ungarn-kampen. Jeg skulle gjerne vært den blemmen under foten foruten, sa Myrhol.

– Jeg håper at den energien vi får av dette gjør at vi slår Ungarn, mente han.

Sander Sagosen var stolt etter kampen.

– Vi ville mer enn Sverige, men jeg var tung i dag. Jeg og Christian snakket om at jeg måtte ta en pause hvis jeg ble sliten. Jeg er stolt og vi må ta med oss dette. Vi skulle tatt med fem mål, men nå må vi bare gjøre jobben vår og fokusere på oss selv, sa han.

Tett og jevnt
Sander Sagosen sendte Norge i rett i ledelsen med to kjappe scoringer i åpningsminuttene, før Christian O'Sullivan økte til 3-1-ledelse etter tre minutter.

Men Sverige kjempet seg tilbake. Seks minutter senere var stillingen 4-4.

Magnus Jøndal sendte Norge opp i 6-4-ledelse etter 12 minutter. Minuttet senere stod det 7-6 til Norge etter at O'Sullivan noterte seg for sin andre fulltreffer for dagen.

Etter 16 minutter slo Sverige igjen tilbake og utlignet til 8-8, og like etter hadde de snudd kampen til 9-8-ledelse da Hampus Wanne satte ballen i åpent mål.

– Verdensklasse av Jøndal
20 minutter ut i kampen ledet Sverige 11-9. Norge viste sin styrke da Magnus Jøndal med sin fjerde fulltreffer hittil i kampen utlignet til 11-11 like etter, og Bjarte Myrhol satte inn 12-12 og Magnus Jøndal 13-13 fem minutter før pause.

Samme Jøndal sendte Norge tilbake i ledelsen med sin sjette scoring i 26. minutt. Tre minutter før pause sendte Sagosen Norge opp i tomålsledelse 16-14.

Toppscorer Magnus Jøndal sendte Norge opp i 17-14 med sitt sjuende før hvilen, og det ble også pauseresultatet.

– Verdensklasse av Jøndal, mente TV 2-ekspert Bent Svele etter første omgang av det nordiske nervedramaet.

– Forsvarspillet til Norge var også periodevis bra. Vi traff ikke helt på målvaktspillet, men vi spilte tålmodig og stresset ikke og scoret 17 mål. Dessuten kom Norge i stor fart på kontringer. Det var en meget solid førsteomgang av Norge, oppsummerte han.

Jøndal fortsatte der han slapp
Jøndal fortsatte der han slapp etter pause, og sendte Norge opp i 18-14 fra sjumeteren rett etter pause.

Så scoret Sander Sagosen to kjappe og sendte Norge opp i ledelse med fem mål til 20-15. Dermed hadde Sagosen scoret fem mål. Snaue åtte minutter ut i omgangen satte Kristian Bjørnsen inn 23-17-ledelse for Norge.

I det 43. minutt fikk plutselig Torbjørn Bergerud et rart gult kort da han varmet opp på benken – trolig på grunn av språkbruk. Det påvirket ikke Norge mer enn at de gikk opp i 25-20-ledelse like etter.

Med ti minutter igjen av kampen var Norge foran med fire mål, 26-21. Da kampuret viste 51.33 sendte Jøndal Norge opp i 27-22-ledelse med sitt tiende mål for dagen.

Men så våknet Sverige og scoret to kjappe. Omtrent samtidig fikk Magnus Gullerud sin tredje tominutter og dermed matchordre.

Sverige våknet i sluttminuttene og reduserte til 27-29.

Magnus Jøndal scoret sitt ellevte da han satte inn 30-27 minuttet før slutt. Det ble også sluttresultatet.

Disse startet for Norge: Bergerud - Bjønsen, Reinkind, Gullerud, O'Sullivan, Sagosen, Jøndal.