Under et tilsyn av Arbeidstilsynet i november 2015, ble det gjort et funn som skulle få ballen til å rulle. Nå, over tre år senere, er saken for retten.

Helt frem til juni vil et stort antall tiltalte, forsvarere, etterforskere, vitner og påtalejurister, møte i Bergen tingrett i forbindelse med saken som blir omtalt som en av norgeshistoriens mest omfattende dopingsaker.

Syv menn tiltalt

Da rettssaken startet mandag, erkjente to av de politet mener er sakens hovedmenn delvis straffskyld.

Hele historien om hvordan nettverket ble rullet opp har TV 2 skrevet om tidligere. Les saken her.

Politiet mener de tiltalte har stått for omfattende produksjon og salg av ulovlige dopingmidler i en årrekke. Det skal ifølge tiltalen være snakk om blant annet testosteron, drostanolon, boldenon, og veksthormoner.

De to hovedmennene skal ifølge tiltalen alene ha innført 102 kilo med virkestoff i løpet av seks år.

– Totalt sett er saken alvorlig fordi den dreier seg om veldig mye dopingmidler. Tiltalen lyder på over 100 kilo, hvorav vi har beslaglagt over 23 kilo. Så det er veldig mye dopingmidler det er snakk om, sier statsadvokat Trond Høvik til TV 2.

Det er til sammen syv menn i alderen 26 til 35 år som er tiltalt i saken.

Krypterte e-poster

I retten mandag brukte statsadvokat Trond Høvik mye tid på å gjennomgå krypterte e-poster som politiet mener er sendt mellom de noen av de tiltalte. Som TV 2 har fortalt tidligere, ble diskusjonsforum på nett brukt som rekrutteringsarena for nye selgere. Mye av dialogen i nettverket har gått gjennom digitale kanaler.

Sol Elden er en av forsvarerne til en av de to som politiet anser som hovedmenn i ligaen. Hennes klient erkjente delvis straffskyld på rettens første dag.

– Han erkjenner delvis straffskyld. Vi er ikke enig i det kvantum eller den tidsperioden tiltalen strekker seg over, ei heller den rollen som påtalemyndigheten har tillagt ham i denne saken, sier Elden.

Saken er svært omfattende. Stort sett hele neste uke er satt av til at en de politiet mener er hovedemennene i saken skal forklare seg.

Rettssaken er berammet frem til 7. juni.