Maren Ueland (28) bisatt i fullsatt kirke

Time kirke på Bryne var fylt til randen under bisettelsen til Maren Ueland.
Time kirke på Bryne var fylt til randen under bisettelsen til Maren Ueland. Foto: Stavanger Aftenblad/NTB Scanpix
Bryne/Bergen (TV 2): Maren Ueland (28), som ble drept i Marokko like før jul, ble bisatt i Time kirke på Jæren mandag.

Etter familiens ønske er sørgehøytideligheten åpen for alle som ønsker å delta.

– Alle er velkomne til å ta del i varme minner om Maren, og ta et sorgfullt farvel rundt Marens urne i kirken og følge til gravstedet på Time kirkegård, sier bistandsadvokat Ragnar Falck Paulsen.

15 minutter før bisettelsen var kirkerommet allerede fullt til siste benkerad. Kirkerommet er fylt med lys og blomster.

På første rad sitter Marens familie. Nærmest midtgangen sitter hunden Alf Herman, hunden Maren var så glad i, og kikker utover blomsterhavet.

Prest Stein Ødegård forretter under bisettelsen til Maren Ueland i Time kirke på Jæren mandag.
Prest Stein Ødegård forretter under bisettelsen til Maren Ueland i Time kirke på Jæren mandag. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad / Pool

Både norske og marokkanske myndigheter er til stede og helseminister Bent Høie (H) representerer regjeringen under bisettelsen.

– Den siste klemmen ble den aller siste

– Dere har opplevd det vi alle frykter: At den siste klemmen ble den aller siste. At det vonde skjedde henne som reiste avgårde. Med Maren. Vi kan ikke lindre sorgen, men vi kan sørge med henne, sa Høie under bisettelsen.

Maren Ueland sammen med leonbergeren Alf Herman. Foto: Privat
Maren Ueland sammen med leonbergeren Alf Herman. Foto: Privat

Han sier videre at mange føler de kjenner Maren.

– Maren minner oss om døtrene våre og søstrene våre. Hun minner oss om barnebarna våre og venninne våre. Hun er en av disse flotte ungdommene som fritt og fryktløst reiser ut i verden, sier Høie og legger til at det er mange som sørger over Maren i mange land.

Ambassadør deltar

Fra marokkanske myndigheter kommer Marokkos ambassadør, Lamia Radi.

– Jeg kommer i dag for å representere marokkanske myndigheter og det marokkanske folk. Vi vil utrykke solidaritet og dele sorgen til familien. Samtidig vil vi gjøre det klart at vi fordømmer drapet på de to uskyldige jentene. Marokkanske myndigheter står ved ofrene og de pårørende, sier Radi til TV 2.

«Fuglene synger ikke lenger»

Under bisettelsen siterte Radi Koranen: «Når en person dreper en sjel, er det som om han har drept hele menneskeheten»

– Ingen ord kan lindre smerten familien til Maren føler. I Marokko har man spontant samlet inn hilsener til Marens familie og samlet dem i en bok, sier hun og leser opp noen av hilsningene:

«Kjære Maren. Vi kjenner deg ikke, og vil ikke få sjansen til å kjenne deg. Vi er elever på en liten skole nær Imlil. Derfor skriver vi til deg. I dag gråter Imlil-dalen og hjertene våre. Fuglene synger ikke lenger. Himmelen er blå, men vinden er grå.

Vi har sett bilder av dere, og smilene deres er så vakre. Kjære dere begge. Unnskyld»

Sang og salmer

Det er Stein Ødegård som forretter og Vamp-vokalist Jan Ingvar Toft synger under bisettelsen. Maren hadde et spesielt forhold til musikken hans.

Den islandske artisten Ásgeir Trausti Einarsson sang under minnestunden etterpå.

Solen skinner på Time kirke på Bryne mandag. Foto: Steinar Figved/TV 2.
Solen skinner på Time kirke på Bryne mandag. Foto: Steinar Figved/TV 2.

Drept på ferie

Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) studerte sammen og var på ferie sammen i Marokko da de ble drept før jul.

De ble funnet drept i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene mandag 17. desember. Dobbeltdrapet blir av marokkansk politi etterforsket som et terrorangrep. Fire menn som er siktet i saken, har sverget troskap til IS.

Første juledag ble det klart at i alt 18 personer var pågrepet, mistenkt for å ha befatning med drapene. Marokkansk politi mener den 25 år gamle gateselgeren Abdessamad Ejjoud var hjernen bak drapene.

Danske Louisa Vesterager Jespersen ble lørdag bisatt fra Fonnesbæk kirke på Jylland.

Onsdag 23. januar kl. 17 arrangeres det minnestund for de to drepte USN-studentene på universitetet i Bø, hvor de begge studerte.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook