Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tradisjon tro har Det norske kongehuset lagt ut et nytt bilde av prinsessen.

Ingrid Alexandra av Norge er nummer to i den norske arverekken, etter sin far kronprins Haakon.

Som følge av grunnlovsvedtaket som inntrådde 29. mai i 1990, som sier at også kvinner har arverett til tronen, er Ingrid Alexandra første kvinnelige «arveprinsesse» i det norske monarkiet.

Nummer tre i arverekken, Prins Sverre Magnus, ble tenåring i desember i fjor.

Selskap på Skaugum

– Tenk at det allerede har gått 15 år siden kronprins Håkon kom ut fra Rikshospitalet og fortalte at han var blitt pappa til «verdens vakreste jentebarn», mimrer TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Videre forteller han at feiringen av 15-åringen startet tidlig på morgenen.

– På Skaugum er det tradisjon at resten av familien vekker bursdagsbarnet med bursdagssang og hjemmebakt kringle eller kake på sengen.

Totland sier at det har vært en glede å følge «arveprinsessen» i årenes løp.

– I dag er hun en aktiv tenåringsjente med mange interesser. Som sin mor elsker hun å lese, og hun har vært elev ved Den Internasjonale skole i Bærum, hvor all undervisning foregår på engelsk.

Ifølge kongehuseksperten vil bursdagsfeiringen i kveld avsluttes med familieselskap på Skaugum.

Prinsesse Ingrid Alexandra

  • Født på Rikshospitalet i Oslo 21. januar 2004.
  • Nummer to i arverekket, etter sin far Kronprins Haakon.
  • Har hatt flere offisielle oppdrag, blant annet under Holmenkolldagen. Hun har også døpt Norges nye forskningsskip, FF Kronprins Haakon.

Døpte forskningsskip

Prinsesse Ingrid Alexandra har allerede flere offisielle oppdrag bak seg: Foruten å delta på slottsbalkongen under 17. mai-feiringen, har hun også tent ilden under ungdoms-OL på Lillehammer, og i fjor døpte hun Norges nye forskningsskip, FF Kronprins Haakon.

I 2016 åpnet Ingrid Alexandras Skulpturpark i Slottsparken, som inneholder skulpturer laget av barn – for barn. Prinsessen er selv med og velger ut hvilke skulpturer som skal stilles ut fra innsendte bidrag fra skolebarn fra hele landet.

2017: Her avduket prinsesse Ingrid Alexandra skulpturen «Roggbif» sammen med dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit. Den er laget av Emilie Forsmo Bratberg og Kaisa Øksdahl, som da gikk i 6. klasse.
2017: Her avduket prinsesse Ingrid Alexandra skulpturen «Roggbif» sammen med dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit. Den er laget av Emilie Forsmo Bratberg og Kaisa Øksdahl, som da gikk i 6. klasse. Foto: Åserud, Lise

Driver med kickboxing

Ifølge kongehuset liker prinsessen å stå på ski, og driver også med kickboxing. I likhet med resten av Kronprinsfamilien driver hun også med surfing.

Senere i år skal Ingrid Alexandra konfirmeres i Slottskapellet, som skal forrettes av Oslos biskop Kari Veiteberg og preses i Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien.

Og der flere og flere i den norske befolkning velger bort konfirmasjon i kirken, har ikke prinsessen noe valg.