– IRRASJONELT: USAs president Donald Trump langet ut mot Demokratens leder i en serie Twitter-meldinger søndag. – Nancy Pelosi har oppført seg så irrasjonelt og har gått så langt til venstre at hun nå offisielt er en radikal demokrat, skriver Trump.
– IRRASJONELT: USAs president Donald Trump langet ut mot Demokratens leder i en serie Twitter-meldinger søndag. – Nancy Pelosi har oppført seg så irrasjonelt og har gått så langt til venstre at hun nå offisielt er en radikal demokrat, skriver Trump. Foto: Jim Watson Alex Edelman

Langer ut mot demokratenes leder

– Pass deg, Nancy

USAs president langer ut mot Demokratenes leder etter at forslaget hans for å gjenåpne det amerikanske statsapparatet ble skutt ned i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag morgen norsk tid går USA inn i sin 30. dag der store deler av offentlig sektor er nedstengt – den lengste nedstengelsen i amerikansk historie.

Da president Donald Trump talte til folket lørdag la han igjen frem kravet om 5,7 milliarder dollar til et stålgjerde for å gjenåpne statsapparatet – men denne gang åpnet han for en byttehandel med hans motpart Demokratene.

Søndag markerte toårsdagen for Trumps presidentskap. Les ekspertenes dom så langt her.

Men hans politiske motstandere var ikke videre imponert av forslaget om å videreføre DACA-programmet, som gjør det mulig for barn, som er ulovlig tatt med av sine foreldre inn i USA før de var fylt 16 år, om å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter.

  • Står for «Deferred Action for Childhood Arrivals».
  • Innført under Obamas presidentskap.
  • Ordningen gjør det mulig for barn, som ulovlig ble tatt med av sine foreldre til USA før de var 16 år gamle, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter.
  • Programmet har stanset 800.000 personer fra å bli deportert fra USA.
  • I september 2017 kunngjorde president Trump at han ville skrote ordningen.​

Langer ut mot Pelosi

Nå langer Trump ut mot Demokratenes leder i Kongressen, Nancy Pelosi, og anklager henne for å oppføre seg irrasjonelt.

– Nancy Pelosi har oppført seg så irrasjonelt, og har gått så langt til venstre at hun har nå offisielt blitt en radikal Demokrat. Hun er så lamslått av de venstrevridde i partiet at hun har mistet kontroll, skriver Trump på Twitter søndag.

Han legger til at forslaget hans skal ha blitt skutt ned av Pelosi og flere Demokrater før han fikk lagt frem det konkrete forslaget.

– De ser ikke kriminalitet og narkotika. De ser bare 2020 – som de ikke kommer til å vinne, følger han opp med henvisning til det kommende presidentvalget.

– Pass deg, Nancy, skriver Trump i en annen Twitter-melding.

Blant det demokratene og Pelosi har mislikt med forslaget er at DACA-utvidelsen ikke får noen permanent beskyttelse.

– 800.000 amerikanere går uten lønn. Gjenåpne staten og la arbeiderne få lønnslippen sin. Så kan vi diskutere hvordan vi skal beskytte grensene, svarer Pelosi Trump på Twitter.

Må forsvare seg ovenfor allierte

Forslaget som ble fremlagt i helgen har også møtt motbør fra innvandringskritikere på høyresiden, som anklager Trump for å gi amnesti til DACA-barna.

– Vi stemte for Trump, og fikk Jeb, skriver skribent Ann Coulter på Twitter, med henvisning til den republikanske presidentkandidaten Jeb Bush som i 2016 sa seg mye mer vennlig innstilt til innvandring enn det Trump har vært.

Søndag fikk Trump støtte fra sin visepresident Mike Pence.

– Det er ikke noe amnesti i forslaget, og det er ingen vei til statsborgerskap i det. Det er en treårig utvidelse av programmene TPS og DACA, sier han ifølge ABC News.

TPS er en annen ordning som foreslås å utvides, som dekker innvandring fra konfliktsoner, naturkatastrofer og lignende.

Republikanernes leder i Senatet Mitch McConnell har også støttet Trumps forslag som en mulig løsning til å åpne statsapparatet igjen, ifølge Reuters.