Nord-Korea og USA har samtaler i Sverige

Utsendinger for Nord-Korea og USA har samtaler i Sverige. Også Sør-Korea deltar, ifølge en rekke medier. Hemmeligholdet rundt møtet er stort.

Lørdag sperret politiet av et konferansesenter ved innsjøen Mälaren, nordvest for Stockholm.

En rekke biler ankom så stedet, og blant passasjerene var tidligere visegeneralsekretær i FN, Jan Eliasson. Det melder flere svenske medier.

Svensk UD vil verken kommentere stedet for samtalene eller tidsplan, men bekreftet lørdag at USA og Nord-Korea møtes i Sverige, og at to toppdiplomater deltar.

– Det eneste jeg kan si er at UD bekrefter at Choe Son-hui fra Nord-Korea og Stephen Biegun fra USA er på vei til Sverige for å delta i rundebordssamtaler i mindre format med internasjonale eksperter, sier talsperson Buster Mirow Emitslöf i svensk UD til Aftonbladet.

Sør-Korea deltar også

Til sammen deltar rundt 30 representanter, ifølge avisen.

Også representanter fra Sør-Korea skal delta. Landets utenriksdepartement opplyser at Lee Do-hoon er på vei til Sverige, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Lee er Sør-Koreas utsending i sikkerhetsspørsmål på den koreanske halvøya. Fra svensk side skal utenriksminister Margot Wallström delta.

Fredag meldte Det hvite hus at USA og Nord-Korea er blitt enige om et nytt toppmøte mellom Trump og Kim i slutten av februar.

Diplomatisk kontakt

Sverige har lenge spilt en sentral rolle i omverdenens diplomati med Nord-Korea og har blant annet bistått USA i forhandlinger om frigivelse av amerikanere som har sittet fengslet i landet.

De to landene etablerte diplomatisk kontakt i 1973, og Sverige var lenge det eneste vestlige land med ubrutt representasjon og ambassade i Pyongyang.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2