kvinner verden over demonstrerte:

– Det er åpenbart at jeg ikke lenger eier min egen kropp

Flere hundre tusen kvinner tok lørdag til gatene verden over for å protestere mot blant annet vold mot kvinner og homofiles rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Womans March» ble arrangert for første gang i Washington D.C i 2017, dagen etter Donald Trump ble innsatt som ny president i USA.

Siden har demonstrasjonen vokst, og spredd seg verden rundt.

Stikk til Trump

Lørdag ble det arrangert 80 demonstrasjoner fordelt på 31 byer verden over, deriblant London, Berlin og New York.

I USAs hovedstad, Washington D.C., tok tusenvis av kvinner til gatene, blant annet for å protestere mot den amerikanske presidenten og kvinners rettigheter.

Flere av protestantene hadde laget skilt med klare stikk til Donald Trump.

«Stol på svarte kvinner», «Kvinner er muren, og Trump må betale», var bare noen av eksemplene.

I New York holdt førstedame Chirlane McCray en appell til demonstrantene. Der oppfordret hun kvinnene blant annet til å bruke stemmeretten sin.

– Sammen er vi ustoppelige, sa førstedamen.

Politisk handling

Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez representerer New York i Representantenes hus. Hun sa til de fremmøtte under lørdagens demonstrasjoner at kvinnene tok makten sin til avstemmingen under høstens mellomvalg, og at de i år må sørge for at denne makten blir oversatt til politisk handling.

– Det betyr at vi ikke kan la noen ta fra oss rettigheten våre, men at vi må utvide dem, sa Ocasio-Cortez ifølge ABC News.

Hun nevnte blant annet prioriteringer som lik betaling for kvinner, og betalt fødselspermisjon.

Abortdebatten

Også hjemme i Norge ble det arrangert en kvinnemarsj. I Bergen var hovedtema for demonstrasjonen kvinnekroppen under angrep, tydelig inspirert av abortdebatten som har preget regjeringsforhandlingene de siste ukene.

Leder for marsjen, Anine Bråten, sa til TV 2 at det i det siste har blitt åpenbart for henne at hun ikke lenger eier sin egen kropp.

– Menn har ikke en nemd som de må gå til for å ta avgjørelser som er knyttet til sin egen kropp. Jeg er sint fordi det er alt for mange i dette landet som har en me too-historie, og alt for få som har fått hjelp, sa Bråten.

Women's March Washington
Women's March Washington
Women's March Washington
USA-TRUMP/WOMEN
USA-TRUMP/WOMEN
PROTESTER: Tusenvis av kvinner samlet seg til demonstrasjoner i USA, lørdag. Her fra Washington D.C.

Makt og innflytelse

Arrangøren bak protesten i D.C, Rachel O'Leary Carmona, sa til ABC News på tirsdag at kvinner må komme sammen for å minne hverandre på hvor stor innflytelse og makt de faktisk har når det kommer til å velge de som skal styre landet.

– Folk er slitne og sinte, men det vi ønsker å gjøre er og demonstrere for folk at vi har en strategi og en plattform, og at vi er mer organiserte enn noen gang. Til tross for at det har vært to tøffe år, sa Carmona videre.