tar ikke selvkritikk: – Ikke jeg som er problemet

Per-Willy Amundsen forventer beklagelse fra Frp-kolleger

INGEN BEKLAGELSE: Tidligere justisminister og Frp-profil Per-Willy Amundsen mener uttalelsene hans er tatt ut av sammenheng.
INGEN BEKLAGELSE: Tidligere justisminister og Frp-profil Per-Willy Amundsen mener uttalelsene hans er tatt ut av sammenheng. Foto: Mads Fremstad / Tv 2
Per-Willy Amundsen (Frp) mener media, politiske motstandere og Frp-kolleger har vrengt på uttalelsene hans.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke jeg som er problemet, sier Per-Willy Amundsen til TV 2.

I dette intervjuet snakker han ut om uttalelsene som skapte uro i regjeringsforhandlingene.

I sluttfasen av regjeringsforhandlingene på Hadeland, kom Amundsen med et utspill til TV 2, som fikk politiske motstandere og partikolleger til å reagere kraftig.

Den tidligere justisministeren tok til orde for å endre barnetrygden slik at innvandrere skal få færre barn.

– Etniske nordmenn har en fallende fødselskurve. Det mener jeg i likhet med Erna Solberg at vi bør gjøre noe med. Men løsningen er ikke å få en enda større innvandrerbefolkning, tvert imot må vi sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes, sa Amundsen.

Abid Raja kalte uttalelsene et «gufs fra fortiden». Også i egne rekker ble uttalelsene dårlig mottatt.

– Forkastelig, sa stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til NRK.

– En forferdelig begrunnelse, sa Frp-kollega Erlend Wiborg.

Amundsen mener partifellene bør beklage.

– Det er svært beklagelig. Jeg synes det er trist at enkeltrepresentanter velger å gå ut sånn og basere sine uttalelser på noe media har tolket inn i mine sitater. De kunne kontaktet meg. Jeg mener det er uryddig og jeg forventer faktisk en unnskyldning, sier Frp-profilen.

Steffensen ønsker langt i fra å gi en beklagelse. Han beklager at han ikke har tatt til motmæle tidligere.

FRP-STRID: Roy Steffensen beklager for at han ikke sa imot Amundsen tidligere.
FRP-STRID: Roy Steffensen beklager for at han ikke sa imot Amundsen tidligere. Foto: Johansen, Carina

– Jeg forstår at Per-Willy ønsker en beklagelse, og på vegne av alle medlemmer, velgere, tillitsvalgte og folkevalgte som har tatt kontakt i sakens anledning og er enig med meg, så beklager jeg overfor dem for at jeg ikke har sagt fra tidligere, sier Steffensen til TV 2.

– Står for alt jeg har sagt

Amundsen ser overhodet ingen grunn til å beklage uttalelsene.

– Jeg står for alt jeg har sagt og jeg opp oppfatter at media og politikere bevisst har vridd og vrengt på det jeg har sagt. Det synes jeg er veldig trist. Jeg ønsker en debatt om reelle problemer, ikke en debatt om ord hvor media leker språkpoliti og ser ut til å være med opptatt av å stilne debatten enn å ta den reelle debatten, som jeg mener er nødvendig.

Amundsen mener han er korrekt gjengitt i TV 2, men avviser at han har tatt til orde for å gradere barnetrygd ut fra etnisitet.

– Det er enkelte journalister og politiske motstandere som har valgt å tolke det i verste mening og tillegge meg meninger jeg overhodet ikke har.

– Kan du være konkret på hvilke politiske motstandere og uttalelser som vrir og vrenger?

– Jeg har sagt vi bør vurdere å redusere barnetrygden til å omfatte de tre førstefødte i hver familie. Det var ikke forskjellsbehandling basert på etnisitet, det er like regler som skal gjelde for alle, sier Amundsen.

Han mener uttalelsene er helt uproblematiske, og forstår ikke kritikken.

– Jeg har også sagt at jeg ønsker å ta vare på det etnisk norske. Det står jeg for. Jeg ønsker ikke at etnisk nordmenn skal være en minoritet i eget land. Men det er tydeligvis noen som leser noe i begrepet som de overhodet ikke har grunnlag for å gjøre.

Bekymret for debatten

– Hva vil det si å være etnisk norsk?

– Det å tilhøre en etnisitet vil faglitteraturen si er grupper som har felles kultur, verdier, språk, religion og noen felles viktige markører som ikke handler om rase og hudfarge. Dette er den offentlige definisjonen, hvordan man da klarer å dra diskusjonen ned på lavmålet er helt uforståelig.

– Jeg har ikke brukt det som begrunnelse. Jeg har sagt det er en konsekvens. Det er to forskjellige ting. Begrunnelsen for å ikke styrke og legge til rette for barnerike familier hvor foreldre ikke er i jobb, er å bekjempe barnefattigom. Det løser vi ikke ved å øke kontantytelsene til familiene enda mer. Vi må tvert imot ansvarliggjøre hvert enkelt individ. Man har et ansvar for å gi en god oppvekst til barna man setter til verden, sier den tidligere justisministeren.

DEBATT: Per-Willy Amundsen mener han kun har reist en reell debatt. Foto: Mads Fremstad
DEBATT: Per-Willy Amundsen mener han kun har reist en reell debatt. Foto: Mads Fremstad

– Hvorfor bruker du etnisitet som begrunnelse for å gjøre om på stønader?

– Men så er det et faktum og det kan være et ubehagelig faktum, men det er et faktum at økningen vi har sett i barnefattigdom de siste årene skyldes innvandring. Det er altså en konsekvens av å legge til rette for en bærekraftig politikk og ikke en begrunnelse, legger han til.

Amundsen mener han kun har reist en debatt om at samfunnet ikke må ha så høye kontantytelser at folk blir hjemme og ikke deltar i arbeidslivet.

– Uansett om man er nordmann eller man er innvandrer har man et personlig ansvar for å ikke sette barn til verden som man ikke kan forsørge på en god måte. Det er uavhengig av etnisitet, hvordan man har klart å gjøre dette til noe annet er for meg komplett uforståelig. Jeg vil aldri forskjellsbehandle på bakgrunn av etnisitet, sier den tidligere justisministeren.

Han mener vi ser en skummel utvikling i samfunnsdebatten.

– Jeg har pekt på somaliere som er et eksmepel på en gruppe som har høye fødseltall, som det er høye integreringsutfordringer med. Hvis vi er kommet så langt etter søken på politisk korrekthet at man ikke kan reise reelle problemstillingene som er basert på fakta da er vi på ville veier, da bør spesielt media være opptatt at vi har det ytringsrommet og ikke at medie selv begrense det slik at folk ikke tør å si sin ærlige mening, sier han.

Amundsen sier folk føler kjenner på en usikkerhet knyttet til at «etniske nordmenn er i ferd med å bli en minoritet».

– Det er en legitim bekymring og om vi ikke kan diskutere det har vi et problem. Og det problemet er ikke meg. Problemet er at ytringsfriheten ikke er reell, sier han.

Kaski: – Rasistisk

SVs stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski mener uttalelsene er rasistiske.

– Jeg synes ikke vi skal dele opp befolkningen på den måten og i hvert fall ikke barn. Det man sier er at det tredje eller fjerde barnet fra den ene gruppa er problematisk. Det er rasistisk, sier SV-politikeren til TV 2.

​Se debatt mellom Kari Elisabeth Kaski (SV) og Per-Willy Amundsen:

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook