Grytestekt brød med tunfisksalat og tzatziki

Wenche starter uken med å dele en oppskrift på grytestekt brød med tunfisksalat og tzatziki.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppskriften rekker til fire personer.

Om du ønsker at oppskriften skal være glutenfri, velger du et glutenfritt brød. For et melkefritt resultat, erstattes yoghurt med soyayoghurt.

Grytebrød

Dette er en grunnoppskrift. prøv deg fram og tilsett mel, frø og nøtter etter eget ønske.

Denne deigen passer til en gryte ca 22 cm i diameter.

Deigen kan lages morgen eller kveld, og trenger 8-10 timers heving før brødene stekes. Bruk jerngryte med lokk eller en tykkbunnet emaljert gryte med lokk. For å være sikker på at brødet ikke fester seg i bunnen og kantene, smør gryten med litt olje eller dekk med bakepapir før gryten varmes opp.

Du trenger:

  • 6 dl kaldt vann
  • 400 g hvetemel/spelt
  • 200 g grovt hvetemel/spelt
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl linfrø
  • 1 ts salt
  • 1/3 ts tørrgjær

Bland sammen alt det tørre, tilsett vann og rør sammen til en smidig klissete deig. Dekk bakebollen med lokk/plast og sett til heving i 8 -10 timer på kjøkkenbenken. Når deigen er ferdig hevet, bruk en bakespatel eller en slikkepott og «brett» fra kanten inn mot midten i bakebollen et par ganger.

GRYTESTEKT BRØD: Bruk Wenches grunnoppskrift, og eksperimenter gjerne med ditt valg av nøtter, frø og mel. Foto: TV 2
GRYTESTEKT BRØD: Bruk Wenches grunnoppskrift, og eksperimenter gjerne med ditt valg av nøtter, frø og mel. Foto: TV 2

La brødet heve videre i bakebollen, mens gryten med lokk settes i kald stekeovn på nederste rille og varmes opp til 250 grader. Ta ut den varme gryten (husk tykke grytekluter). Hell/fordel deigen i gryten, legg på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen.

Senk temperaturen til 200 grader og stek brødet i 45-55 min. Ta av lokket de siste 10 minuttene, for en sprø stekeskorpe. Bank på brødet for å sjekke om det er gjennomstekt (det skal komme en hul lyd når det er ferdigstekt). Hvelv brødet over på en rist.

NB! Det er fristende å skjære i brødet med en gang, men la det hvile minst 30 min før det skjæres opp. Pakk brødet i et kjøkkenhåndkle ved oppbevaring.

Tunfisksalat

Du trenger:

  • 1 boks hermetiske bønner (hvite, sorte eller røde bønner)
  • 1 rødløk
  • 2 ss olje eller litt smør
  • 2 bokser tunfisk
  • 2-3 tomater
  • ½ slangeagurk
  • Hjertesalat eller kinakål
  • Hakkede urter, for eksempel persille eller gressløk
  • 2-3 hardkokte egg
  • Salt og grovmalt pepper
  • 4 skiver grovt brød

Til tzatziki:

  • 1/2 slangeagurk
  • 1 ½ dl matyoghurt
  • 1 fedd hvitløk
  • Saft av ½ sitron
  • Finhakket frisk mynte
  • Salt, pepper og eventuelt noen få sukkerkorn

Slik gjør du

Begynn med å koke egg i 9 minutter og lage tzatziki.

Riv agurken grovt opp og klem ut ”vannet”. Rør sammen resten av ingrediensene og smak til med salt, pepper og noen sukkerkorn.

Skyll hermetiske bønner i rennende kaldt vann. Rens og finhakk løk, og surr i olje til løken er blank. Tilsett godt avrente bønner og tunfisk. Del tomater i båter, slangeagurk i terninger, salat i strimler. Vend så dette lett sammen. Vend deretter lett inn hakkede urter, salt og pepper.

Rist eller stek grove brødskiver i litt olje. Gni de eventuelt med snittflaten av ett fedd hvitløk.

Fordel litt tzatziki på brødskiven. Legg over tunfisksalat og egg, og server med litt ekstra tzatziki som hver enkelt kan forsyne seg med. Eller anrett på et serveringsfat, slik at hver enkelt kan lage sin egen mix.