FIREPARTIREGJERING: De fire partilederne kunne torsdag informere om den nye regjeringsplattformen.
FIREPARTIREGJERING: De fire partilederne kunne torsdag informere om den nye regjeringsplattformen. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

politisk redaktør:

– Én ting er å komme inn i regjering, noe helt annet er å redde KrF fra undergang

Selv om de fire partiene i går kunne presentere en felles regjeringsplattform, mener eksperter at noen av dem vil ha en tøffere vei fremover enn andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var på forhånd ventet at regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet ville bli harde.

Fremskrittspartiet varslet på forhånd at de ikke ville mukke når det gjaldt skatter og avgifter, samferdsel og innvandringspolitikk.

For Kristelig Folkeparti var det viktig å løfte kristne verdier som en del av regjeringens politikk, mens Venstre hadde klimaspørsmålet og et samfunn med små forskjeller som drivkraft inn i regjeringsforhandlingene.

Relativt sprikende utgangspunkt til tross, klokken 21.30 torsdag, kom fire partiledere ut fra sine respektive møterom på Gardermoen, for å presentere den nye regjeringsplattformen.

«Politisk godt håndverk»

Statsminister Erna Solberg innledet pressekonferansen med å si at det var en historisk dag.

– Det er nå klart at Norge får den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringen siden 1985, sa hun.

For Solberg har endelig fått det hun har drømt om, en flertallsregjering med fire partier.

– Dette er Erna Solbergs store seier, men det er også politisk godt håndverk i forhold til at alle partiene har fått gjennomslag for sine hjertesaker, i alle fall til en viss grad, sier Vidar Udjus, politisk redaktør i Fædrelandsvennen til TV 2.

Det har vært mye fokus på uenighetene mellom de fire partiene. Vidar Udjus, kaller det partiene nå har kommet med for «politisk godt håndverk».

– De kan alle leve med nederlagene de har måttet svelge, og sånn sett kommer de politisk godt i gang, sier han.

– Ingen glødende entusiasme

Til tross for at partiene er kommet til enighet og at vi nå får en firepartiregjering, påpekte TV 2s kommentator Mathias Fischer at ingen av de fire partilederne lot til å være spesielt fornøyde.

Samtidig understreker Adresseavisens politiske kommentator, Tone Sofie Aglen, at det finnes fellestrekk i den nye regjeringsplattformen som alle partiene kan samles om.

– Barn. Det er kanskje det som vil være det nye fellestrekket i denne plattformen, sier hun.

Ett av punktene partiene har blitt enige om, er at barnetrygden økes for små barn.

– Men det var jo tydelig i går at det ikke var noen glødende entusiasme og det er kanskje det som har preget hele denne prosessen, sier Aglen.

Samtidig poengterer hun at det fortsatt er tidlig i prosessen.

– Vi vet at veldig ofte når man først kommer inn i regjering, så skjer det noe med samholdet og fellesskapsfølelsen, sier hun før hun legger til:

– Samtidig tror jeg man skal være forsiktig med å tro at dette er en «quick fix» for partiene. Vi ser på Venstre, som har kommet veldig i skyggen. Selv om de var veldig fornøyd med Jeløya-plattformen, har de ikke klart å synliggjøre sin politikk og få den veksten de ønsket seg.

Gir og tar

Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv, mener at alle partiene har klart å få gjennom noe av det de vil.

– Men de har også fått mye de ikke vil, for det er for mange ting som skal inn i en plattform, ikke nok penger til å dekke alle ønsker og en del motstridende interesser, sier han.

Han trekker frem Kristelig Folkeparti som et eksempel. De fikk ikke den mye omstridte og diskuterte endringen av abortlovens paragraf 2 C, men måtte ta til takke med et gjennomslag spørsmålet om fosterreduksjon.

– Men det som er en veldig stor seier for KrF er at partiet får en vetorett nå det gjelder bio- og genteknologi. Så de kan blant annet stanse åpning for eggdonnasjon, som det er et klart flertall for å innføre på Stortinget.

– Kunne nesten ikke vært verre

Til tross for Kristelig Folkepartis gjennomslag i spørsmålet om flerlingabort, mener Fædrelandsvennenes politiske redaktør, Vidar Udjus, at partiet nå har en vanskelig oppgave foran seg.

– Utgangspunktet for KrF og Kjell Ingolf Ropstad kunne nesten ikke vært verre med dét delte partiet og veldig lite entusiasme – også på borgerlig side internt i partiet, sier han.

Udjus mener det som nå er positivt for Ropstad er at partiet endelig har foretatt et retningsvalg.

– Nå er dét på en måte lagt bak dem, det har ligget der som en verkebyll i mange år, sier han og legger til:

– Så nå kan han fokusere på politikk, men det er klart at med det utgangspunktet blir det veldig tøft. Én ting er å komme inn i regjering, noe helt annet er å redde KrF fra undergang. ​​