Ap-Hadia: – Det er ganske brutalt

Aps nestleder Hadia Tajik mener det aldri hadde blitt en ny høyredominert regjering dersom Erna Solberg ikke hadde vært villig til å kompromisse på abortendringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF fikk ikke gjennomslag for en endring av 2c i abortloven, men de fire partiene skal innføre forbud mot såkalt tvilling-abort.

De fjerner muligheten for reduksjon av foster ved friske flerlinger før grensen for selvbestemt abort.

Den nye regjeringen kommer også med en handlingsplan som innen ti år skal redusere antall uønskede graviditeter og svangerskapsavbrudd med en tredjedel.

Refser abortinnstramninger

Aps nestleder Hadia Tajik har ikke uventet flere ting å utsette på det som så langt har kommet fram om den nye regjeringsplattformen.

– Nå har vi fått en ny høyredominert regjering, og det som ser ut til å være retningen deres er at de ønsker å gi store skattekutt til de rikeste, men de sier ikke at de er klare for å innføre prinsippet om pensjon i fra første krone for helt vanlige lønnsmottakere.

Tajik refser også partiene for abortendringene. Hun sier til TV 2 at kvinner som allerede er i en ekstrem situasjon, ser ut til å få det vanskeligere fremover.

– De har vært villige til å innføre innstramninger på retten til selvbestemt abort, for første gang siden den norske abortloven ble innført, og de gjør det knyttet til flerlinger, sier Tajik.

Aps nestleder synes det er overraskende at Høyre og Venstre er villige til å gjennomføre innstramninger for å beholde makten.

– Det hadde ikke blitt en ny høyredominert regjering om ikke Erna Solberg hadde sagt at hun var villig til å kompromisse på dette.

– Venstre sa i går på pressekonferansen at dette ikke er et angrep på selvbestemt abort. Hva er det som gjør det så problematisk?

– Retten til selvbestemt abort knytter seg til de 12 første ukene. Da kan kvinnene selv bestemme over egen kropp og om de ønsker å bære fram fosteret. Den endringen de nå gjør knytter seg til nettopp disse ukene. Hvis du har mer enn ett foster i magen får du altså ikke rett til å bestemme selv. Det er realiteten i det de foreslår, det er ganske brutalt, sier Tajik.

Beklager utsagn

Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, beklaget fredag morgen sitt utspill om tvillingabort under gårsdagens debatt på NRK etter flere kraftige reaksjoner.

– Klarer du å bære frem ett barn, klarer du to, sa Ropstad under den direktesendte partilederdebatten som ble sendt kort tid etter at KrFs landsstyre med knappest mulig margin hadde sagt ja til et regjeringssamarbeid med dagens regjeringspartier.

Formuleringen vakte sterke reaksjoner fra en rekke hold, og i NRKs Politisk kvarter fredag morgen beklaget han utspillet.

– Det var krøkkete sagt, fastslo Ropstad.

– Det jeg sa var at vi må legge til rette for disse familiene. Klarer man å bære frem ett barn, bør vi som samfunn legge til rette for at du skal kunne bære frem to, presiserte han.

– Hva er det du står og sier?

En av dem som reagerte kraftig på utspillet torsdag kveld, var SVs Kari Elisabeth Kaski.

– «Klarer du å bære fram ett barn, bør du klare å bære frem to», sier Ropstad. Hva er det du står der og sier?!?, skrev hun på Twitter.

Abort har vært et betent tema i forhandlingene. KrF ønsket å få fjernet paragraf 2c, som partiet omtaler som «sorteringsparagrafen» i abortloven.

De måtte altså nøye seg med at muligheten for fosterreduksjon av friske flerlinger, såkalt tvillingabort, før grensen for selvbestemt abort, blir fjernet.

Ville valgt andre ord

Til VG sier Ropstad at han ville valgt andre ord for å få frem poenget, og sier han forstår at utspillet vakte så sterke reaksjoner.

– Det høres ut som at har man et barn, kan man jo bare få et barn til. Men det finnes medisinskfaglige råd som sier at man ikke bør gjøre det før uke tolv. Dermed er jeg overrasket over noen av reaksjonene, sier han.

(TV 2/NTB)