IKKE PÅGREPET: Selv om fire tyske ingeniørledere er tiltalt for utslippsjuks i USA, er det lite trolig de blir utlevert. Tysk lov forbyr utlevering av tyske statsborgere til andre enn EU-land eller en internasjonal domstol.
IKKE PÅGREPET: Selv om fire tyske ingeniørledere er tiltalt for utslippsjuks i USA, er det lite trolig de blir utlevert. Tysk lov forbyr utlevering av tyske statsborgere til andre enn EU-land eller en internasjonal domstol. Foto: Kai Pfaffenbach

Fire Audi-ingeniører tiltalt for utslippsjuks

En føderal storjury i USA har tatt ut tiltale mot fire tyske ingeniørledere i Audi for å ha jukset på utslippstester for dieselbiler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storjuryen i Detroit har rettet tolv tiltalepunkter mot Richard Bauder, Axel Eiser, Stefan Knirsch og Carsten Nagel. De er tiltalt for blant annet overføringsbedrageri, sammensvergelse og brudd på loven Clean Air Act.

Ifølge tiltalen skal de ansatte i over et tiår ha jukset på utslippstester levert til Environmental Protection Agency, USAs føderale etat for miljøvern.

De fire skal være i Tyskland nå, og er ennå ikke pågrepet av amerikanske myndigheter. Det er imidlertid usannsynlig at tyskerne vil møte opp i noen amerikansk domstol. Tysk lov forbyr utlevering av tyske statsborgere til andre enn EU-land eller en internasjonal domstol.

Det tyske bilselskapet Audi, som er eid av Volkswagen, godtok i fjor å betale en bot på nesten 8 milliarder kroner for utslippsjuks. Volkswagen er også tidligere blitt ilagt en rekke store bøter for å ha jukset på utslippstester. Skandalen ble offentlig kjent i 2015.

(©NTB)