DUELL: Knut Arild Hareide sier han vil støtte Kjell Ingolf Ropstad regjeringsprosjekt, men bare to stemmer reddet den blå siden.
DUELL: Knut Arild Hareide sier han vil støtte Kjell Ingolf Ropstad regjeringsprosjekt, men bare to stemmer reddet den blå siden. Foto: NTB Scanpix

TÅREVÅTT DRAMA HOS KRF:

Fire Hareide-allierte reddet Ropstad

GARDERMOEN (TV2): De røde i KrF trodde lenge at de ville klare å stanse en borgerlig flertallsregjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

19-17.

98-90.

Det er de to knappe flertallene Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad har i ryggen fra henholdsvis landsstyremøte og landsmøte for å gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp.

Sentraler personer i KrF trodde lenge under det syv timer lange landsstyremøtet at Knut Arild Hareide skulle vinne frem, får TV 2 opplyst.

Flertallet i landsstyret ville de ikke fått hvis ikke fire røde delegater fra landsmøtet hadde snudd.

Ifølge TV 2s kilder snudde stortingsrepresentant Tore Storehaug, KrFU-nestleder Edel-Marie Haukland, fylkesleder i Nordland Ingelin Noresjø og fylkesleder i Oslo Espen Andreas Hasle.

Kilder på rød side i KrF sier de hadde store forhåpninger om at disse skulle stemme imot regjeringsplattformen.

Avviser snuoperasjon

– Jeg kjenner meg ikke igjen at jeg har snudd, sier Hasle til TV 2.

– Jeg vil i regjering og det er ikke et alternativ å gå i den andre regjeringen. Jeg har respekt for det landsstyret har sagt, selv om jeg i første runde ønsket å følge Knut Arilds råd.

Selv stemte Knut Arild Hareide imot plattformen.

– Knut Arild har varslet sin egen avgang, da kan stemte mot plattformen, sier fylkeslederen i Oslo.

— Knut Arild har varslet sin avgang hvis han tapte, da kan han ikke stemme for plattformen, utdyper han.

ADJØ, HAREIDE: Leder av Oslo, KrF Espen Andreas Hasle.
ADJØ, HAREIDE: Leder av Oslo, KrF Espen Andreas Hasle. Foto: Pedersen, Terje

Tore Storhaug, som regnes som et av KrFs mest fremadstormende politikere, og nær Hareide-alliert, forlot landsstyremøtet uten å snakke med pressen.

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold var den eneste stortingsrepresentanten som sammen med Knut Arild Hareide stemte imot plattformen.

KrFs forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad erkjenner at det blir en utfordring å samle partiet.

– Vi må jobbe i partiet med å reise rundt og forhåpentligvis skape begeistringen vi trenger. Jeg tror at det å gjennomføre KrF sin gode politikk vil samle og skape begeistring, sier mannen som etter alt å dømme blir partiets neste leder.

HAREIDE-ALLIERT: Tore Storhaug forlot landsstyremøtet uten å snakke med pressen.
HAREIDE-ALLIERT: Tore Storhaug forlot landsstyremøtet uten å snakke med pressen. Foto: Ruud, Vidar

Tårer

Da nederlaget var et faktum takket Knut Arild Hareide av som partileder. Da var det flere som tok til tårene.

– Jeg tror alle forstår at det var naturlig for meg å stemme i tråd med det som er min overbevisning, sa Hareide til TV 2 etter at den nye regjeringsplattformen var presentert.

Hareide ønsket som kjent et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Sp, men tapte kampen i partiet om retningsvalget.

– Så visste vi at denne uenigheten trenger vi ikke å feie under teppet. Nå har vi gjort et valg. Nå er det endelig. Vi har fulgt opp landsmøtets intensjon, og det har vært en åpen og ryddig prosess. Nå er det landet. Nå skal vi gå videre. Jeg tror min jobb er å vise at jeg kan være med og bygge et samlet parti inn i den tida vi går med å støtte lederskapet som nå er der med Olaug og Kjell Ingolf.