ORDEN: KrFs parlamentariske nestleder, Hans Fredrik Grøvan, synes lite om Per-Willy Amundsens utspill.
ORDEN: KrFs parlamentariske nestleder, Hans Fredrik Grøvan, synes lite om Per-Willy Amundsens utspill. Foto: Mads Fremstad/ TV 2

KrF-topp krever at Siv og Erna får orden i Frp-rekkene

Hans Fredrik Grøvan tror KrF i dag blir en del av Solberg-regjeringen, men mener Siv Jensen og Erna Solberg må stanse «provoserende» Frp-utspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble forhandlingsdelegasjonene til regjeringspartiene og KrF enige om en ny plattform.

I dag møtes landsstyrene for å vise tommelen opp eller ned til forhandlingsresultatet.

– Dette veivalget har preget partiet helt siden forrige valg.Vi har ventet på en avklaring når det gjelder retningsvalget. Så jeg håper vi i dag legger grunnlaget for en forutsigbar politisk tilværelse, sier KrFs parlamentariske nestleder, Hans Fredrik Grøvan, til TV 2.

Han tror det blir flertall for å gå inn i regjering.

– Normalt sett vil det være et flertall, men det sier jeg uten å ha sett plattformen. Det må være en helhet som trekker regjeringen mot sentrum, sier KrF-veteranen.

Frp-problemer

Bare timer før skjebnemøtet, som kan føre inn i regjering, kommer han med en tydelig oppfordring til Siv Jensen og Erna solberg.

Midt under forhandlingene kom Per-Willy Amundsen med et utspill til TV 2, som har skapt uro i KrF.

– Det er nettopp sånne utspill vi er bekymret for. Selv om dette ikke er regjeringens politikk, så er det sånne utspill som er provoserende og skaper uro, og som får frem kritikken mot et Frp-samarbeid, sier Grøvan.

Han forventer tydelig ledelse fra Erna Solberg og Siv Jensen.

– Derfor er det nå viktig med en tydelig ledelse fra regjeringen og sette sånne uttalelser på plass på en ordentlig måte. Man må kunne si i fra, sier KrF-toppen.

Han forventer ro i Frp-rekkene.

– Jeg forventer ro i rekkene. Folk sitter ikke med regjeringsplattformen foran seg når de skal mene noe om politikken, men det er enkelte utsagn som blir slått opp i media, sier han.

Fargekoder i panna

Grøvan, som selv ønsket å forbli i opposisjon, håper partiet nå kan samles, men erkjenner at det vil ta tid.

– Jeg håper at konklusjonen skal være mest mulig samlende, men med en så sterk polarisering vi fikk i høst så tar det tid å bygge broene. Jeg tror det vil bli politikken regjeringen fører som vil bidra til å samle partiet og samle fløyene. Det som skjedde i høst var at det ble så synlig at vi har fløyer, men nå har folk gått med fargekoder i panna. Det er veldig belastende for et lite parti, sier Grøvan, før han igjen kommer med en oppfordring til Siv Jensen:

– Uttalelsene rundt enkeltsaker vil bli avgjørende for om vi får samlet partiet.

Flere KrF-ere TV 2 har snakket med de siste dagene mener Per-Willy Amundsens utspill om å kutte i barnetrygden for at færre innvandrere skal få færre barn, har forsuret forhandlingene og samarbeidet.

– Det er vanskelig å forholde seg til at vi skal regjere med Frp. Utspillet er et eksempel, og det er ikke et enkeltstående tilfelle som er provoserende. Jeg har fire barn og ble provosert. Noen er tydeligvis gode firebarnsmødre, mens andre er dårlige firebarnsmødre. Det er så langt som mulig fra det jeg står for, sa fylkesleder i Sogn og Fjordane Beate Bondevik Lie onsdag.

– Det er et godt eksempel på hvorfor dette blir vanskelig. Det er flere utspill som er langt over grensen fra Frp-politikeren. Man må reagere og samtidig skal vi være i samme regjering, fortsetter fylkeslederen.

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug synes utspillet fra Amundsen er vanskelig å forholde seg til.

– Det er langt utenfor det jeg synes er akseptabelt og et helt uspiselig forslag. Det synliggjør distansen mellom oss og Frp mer enn noe annet, selv om jeg har oppfattet at dette ikke har fått veldig bred støtte i partiet, sier hun.

Munnkurv

Etter utspillet til Per-Willy Amundsen, vet TV 2 at stortingsgruppen til Frp fikk epost fra forhandlingsdelegasjonen. I eposten var det klar beskjed om at det ikke skulle komme flere utspill før forhandlingene var over.

Amundsen har ikke besvart TV 2 sin henvendelse torsdag. Han sitter i landsstyret som skal stemme for eller imot plattformen torsdag ettermiddag.