EAT-vennlig vegetarrett og bananpannekaker

Wenche viser hvordan du lager en vegetarrett tilpasset EAT. I tillegg byr hun på en oppskrift på mettende og gode bananpannekaker, som er enkle å lage.

Vegetarretten kan serveres alene, eller som tilbehør til kjøtt.

Til vegetarretten trenger du:

(Til fire personer)

  • 16-18 små, gule løk (kan erstattes med mer av de andre grønnsakene, dersom løk ikke tåles)
  • 1 kvist frisk timian
  • 1 kvist frisk rosmarin
  • 2-3 gulrøtter
  • 2 gulbeter
  • 2 polkabeter
  • 1-2 fedd hvitløk
  • Olivenolje
  • 2 dl puylinser (eller bønner, kikerter, quinoa og byggryn)
  • Salt og pepper
  • Valnøtter
  • Tørkede aprikoser

Rotgrønnsakene i oppskriften kan byttes ut med 2-3 skiver kålrot og pastinakk og 2 rødbeter, om det er ønskelig.

Slik gjør du:

Rens og del løk og grønnsaker i biter. Små løk kan være hele. Legg grønnsakene i et ildfast fat og vend inn olje, urter, salt og pepper. Stek de i en varm stekeovn (200 grader) til grønnsakene er møre. Det tar omtrent 40-45 minutter, men steketid er avhengig av størrelsen og tykkelsen på grønnsakene. Kokte linser og aprikoser tilsettes grønnsakene, når det er 10-15 minutter igjen av steketiden.

Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer urter.

Server retten med en skje pisket «krem» av gryr, og eventuelt grovhakkede, lett stekte nøtter.

Om du ønsker kjøtt til retten, kan du bruke en biff på ca. 100 g.

VEGETARRETT: Retten kan også serveres som tilbehør til kjøtt. Foto: TV 2.
VEGETARRETT: Retten kan også serveres som tilbehør til kjøtt. Foto: TV 2.

Dette trenger du til bananpannekaker:

  • 2 brune bananer
  • 2 egg
  • 1 dl havregryn (eventuelt glutenfrie)
  • ½ -1 dl hvetemel (eventuelt Semper sin Fin Mix, som er glutenfri)
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts vaniljesukker
  • ½ -1 ts kanel
  • En liten klype salt
  • ½ -1 dl melk (havre-, kokos- eller rismelk for melkefrie pannekaker)

Slik gjør du:

BRUNE BANANER: Om du har noen gamle og brune bananer til overs, er de perfekte til denne oppskriften. Foto: TV 2.
BRUNE BANANER: Om du har noen gamle og brune bananer til overs, er de perfekte til denne oppskriften. Foto: TV 2.

Mos bananene med en gaffel. Rør inn eggene og tilsett de tørre ingrediensene samt melk, frem til du oppnår en passelig konsistens. Rør sammen til en glatt røre. Noen bananbiter eller klumper i røren er helt greit.

La røren stå og svelle i 5-10 minutter. Deretter begynner du å steke. Stek passende små (eller store) pannekaker i en varm panne med smør eller margarin.