INNRØMMET ALT: Marcelo Bielsa innrømmet å ha spionert på alle lagene i Championship.
INNRØMMET ALT: Marcelo Bielsa innrømmet å ha spionert på alle lagene i Championship. Foto: Paul Childs

Kulttreneren er under etterforsking for spionasje – overrasket alle med timelang fotballeksjon

Marcelo Bielsa er virkelig ikke som andre trenere. Det endelige beviset fikk man onsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For en uke siden rykket Derby-politiet ut til byens fotballag for å pågripe en person som oppførte seg merkelig utenfor treningsfeltet.

Mannen viste seg å være en spion sendt av Derbys neste motstander Leeds.

Det skapte sterke reaksjoner, både fra Derby, som ledes av Chelsea-legende Frank Lampard, og fra enkelte deler av engelsk presse.

Leeds-trener Marcelo Bielsa innrømmet at det var han som hadde sendt «spionen» og påtok seg alt ansvar.

Fredag møttes de to lagene til dyst, og Leeds, som leder Championship, gikk seirende ut av duellen på Elland Road.

Det fikk enkelte til å reagere, blant andre den tidligere toppspilleren, nå fotballekspert for blant andre BBC, Jermaine Jenas.

Han mente at Leeds burde bli straffet.

– Hvis de ikke får poengstraff, så blir jeg overrasket, sa Jenas til radiostasjonen BBC 5live.

English Football League (EFL) besluttet denne uken å iverksette en offisiell etterforsking av hendelsen. Og det var i den anledning at Leeds-trener Marcelo Bielsa onsdag innkalte til en ekstraordinær pressekonferanse.

Gikk rykter om at Bielsa skulle trekke seg

NITID PLANLEGGING: Marcelo Bielsa ga en journalistene et innblikk i hvordan han forbereder seg til kamp.
NITID PLANLEGGING: Marcelo Bielsa ga en journalistene et innblikk i hvordan han forbereder seg til kamp.

Før pressekonferansen begynte, svirret ryktene om at argentineren ville trekke seg som følge av all ståheien. Det viste seg ikke å stemme. I stedet fikk de fremmøtte journalistene en utrolig innrømmelse og en leksjon i metodikk og planlegging.

– Jeg skal gjøre det enkelt for de som står for etterforskningen av ligaen. Jeg skal gi all informasjonen som trengs, og går ut i fra at min oppførsel blir gransket ut i fra den meste ekstreme posisjonen.

– Jeg kan fortelle at jeg har observert alle våre rivaler som vi har møtt, og vi har sett treningsøktene til alle våre motstandere før vi har spilt mot dem, sier en åpenhjertig 63-åring ifølge Yorkshire Evening Post.

– Det jeg har gjort, er ikke ulovlig. Det står ikke spesifisert i reglene. Vi kan diskutere hvorvidt det ikke er en god ting, men det er ikke en overskridelse av reglene.

Bielsa avviste at laget hans hadde fått en urettferdig fordel av å «spionere» på treningene til sine motstandere, og gikk til drastiske skritt for å bevise det.

Ifølge journalist i Yorkshire Evening Post, Phil Hay, brukte den eksentriske argentineren én time og seks minutter på å vise journalistene hvor metodisk han forbereder seg til hver eneste kamp.

På pressekonferansen skal Bielsa blant annet ha fortalt at han gikk gjennom 300 timer med video av Derby før kampen.

– Det jeg prøver å gjøre, er å vise at det jeg sa om at jeg ikke fikk en urettferdig fordel, er sant. Jeg kan ikke snakke engelsk, men jeg kan snakke om de 24 lagene i Championship.

– Det er fint for fansen å se

Frank Lampard var svært indignert over hendelsen før kampen mot Leeds fredag, men etter seieren mot Southampton i FA-cupen onsdag kveld, var Derby-treneren i betraktelig bedre humør.

– Vi gjør analyse vi også, altså. Analyse er gjort overalt, åpnet Lampard pressekonferansen med.

Den tidligere Chelsea-spilleren mener det er bra at det hele kommer frem i lyset, og roste sin managerkollega for åpenheten han viste.

– Han ga et inntrykk av seg selv. Jeg har ikke sett Pep Guardiola gjøre det, jeg har ikke sett Jürgen Klopp eller Pochettino gjøre det. De gjør det bak stengte dører, men de gjør det ikke for publikum.

– Det er trolig fint for fansen å se det. Fordi det meste er gjort bak stengte dører. Det blir gjort overalt. Ingen som jobber innen fotball vil bli det minste sjokkert, sier Lampard.

Det er ennå ikke kjent hvorvidt «Spygate» vil få noen konsekvenser for Leeds og Bielsa.