Produktplassering:

Fish and chips med hjemme-
laget ketsjup og kimchi

Få oppskriften fra Bra godt her.

Fish and chips med hjemme-
laget ketsjup og kimchi
Fish and chips med hjemme- laget ketsjup og kimchi

Pankopanert torsk

Torskebitene stekes i panna med smør og olivenolje til gyllen farge.

Server med søtpotetfries og fermentert kethcup.

Ovnsbakt fries av søtpotet og rotfrukt

1 stor søtpotet

1 pastinakk

1 bit sellerirot

Lag fries av de rotfruktene du har eller liker. Bare søtpotetfries funker også

  • Kutt opp søtpotet, pastinakk og sellerirot i staver og legg på et bakepapirkledt stekebrett.

  • Ha over litt olivenolje og sett brettet i ovnen på 175 grader til de blir møre. Ca 20 minutter

Fermentert ketchup

Barna vil gjerne ha ketchup på alt og du forsøker kanskje å begrense bruken fordi ketchup ikke bare er tomater men gjerne både sukker og tilsetningsstoffer. Derfor vil jeg gjerne dele en superenkel, hjemmelaget, fermentert ketchupoppskrift med deg, så du kan la barna dine kose seg med ketchup akkurat når de måtte ha lyst.

  • 3 glass økologisk tomatpurè

  • 0,5 dl økologisk lønnesirup

  • 0,5 dl myse (eks. Molkosan eller Vita Biosa)

  • 2 ss rå øko eplecidereddik

  • 1 ss mineralsalt

  • 1 ts allehånde

  • 1 fedd hvitløk, finhakket

Bland alle ingrediensene i en bolle og rør godt. Ha ketchupen i et norgesglass med gummistrikk og lokk. La stå i romtemperatur på kjøkkenbenken for fermentering og utvikling av melkesyre og syrlighet i 2-4 dager. Smak etter 2 dager og kjenn om du liker syrligheten. Om du tåler mer syrlighet la den stå litt til. Pass på at den ikke overgjærer, da smaker den ikke godt lenger. Ha ketchupen i små tette glass og lagre den i kjøleskap.

Bruk den som ketchup på maten, som tomatsaus i pastaretter og i gryter og supper.

Nyt smaken og vissheten om at alt fermentert gjør deg godt.

Koreansk kimchi

  • 1 kinakål (bruk kun den grønne delen av bladene)

  • 3 stilker vårløk

  • 3 gulerøtter

Alkoholfri bloody mary.
Alkoholfri bloody mary.
  • 30g ingefær, finhakket

  • 5 fedd/2 hele kinesiske hvitløk

  • 1 rød chili uten frø, finhakket

  • 1 ss honning

  • 4 ss tamari (naturlig fermentert, glutenfri soya)

  • 4 ss fiskesaus (uten tilsetningsstoffer)

  • 2 ss myse

Rens, skyll, tørk og kutt opp grønnsakene.

Skjær av den hvite stilken på kinakålbladene.

Finkutt kinakål, vårløk og gulerøtter. Bland dressing av finhakket ingefær, hvitløk, chili, honning, tamari, fiskesaus og myse.

Bland grønnsakene og sausen og kna sausen godt inn så grønnsakene begynner å safte seg.

Ha kimchien over på et glass, dekk glasset med et tøystykke og en strikk og la stå på benken i romtemperatur i 10-14 dager.

Oppbevares så i kjøleskap.

Brukes i kalde retter som i dipp og dressinger, i råkostsalater og som tilbehør til kjøtt og fisk.

Alkoholfri Bloody Mary

  • 1,5 dl tomatjuice

  • 1 ts tabasco

  • 1 ts Worcestershire saus

  • Litt malt sort pepper

  • 1 stangselleri

  • 2 ts fermentert ketchup

  • smak til med rå eplecidereddik (eks.2 cl)

  • 6 Isbiter

*Har rett og slett erstattet vodka og sitronsaft med eplesidereddik. Tror det skal bli tipp topp.

Den fermenteret ketchupen kan være ganske syrlig, så vurder å dropp eplesidereddiken og smak til med den helt til slutt for å være sikker på at drinken ikke blir for syrlig!

Oppskriften er til ett glass!