Hverdagstaco med krydderristede mandler og pannestekt sopp, og killer kale (smoothie bowl)

Få oppskriftene fra Bra godt her.

Hverdagstaco.
Hverdagstaco.

Jalapenosaus:

  • 1 grønn jajapeno

  • 2,5 dl rå cashewnøtter (bløtlagt over natten, eller minst 3 timer.

  • 2,5 dl vann

  • 1 ss rå eplecidereddik/risvineddik/hvitvinseddik

  • 1 ss hakket sjarlottløk

  • 1 fedd hvitløk

  • sitronsaft

  • havsalt og sort kvernet pepper

  • ½ dl gressløk, hakket

Grill jalapenoen i ovnen under grillelementet eller på grill eller i jernpanne til den blir sort og blærete på overflaten. Ha den over i en skål dekket av kjøkkenhåndkle eller plastfolie i 10 minutter mens den avkjøles. Riv av skinnet. Fjern frø og stilk.

Ha jalapeno, cashewnøtter, vann, hvitløk, eddik og sjarlottløk i en blender. Kjør til en jevn saus. Tilsett mer vann om nødvendig. Smak til med sitronsaft, havsalt og pepper. Ha sausen over i ei skål. Rør inn hakket gressløk. Settes i kjøleskapet.

Ristede tacomandler:

  • 2 dl mandler

  • 2 ss ekstra virgin olivenolje

  • 2 ss tacokrydder

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. Blandingen ristes i panne på middels varme i 10 minutter.

Taco

  • 2 portobellosopp, uten stilk

  • 4 ss ekstra virgine olivenolje

  • 1 ss tamarisaus

  • 1 ss balsamicoeddik

  • sort kvernet pepper

  • 1 stor avokado, i skiver

  • 2,5 dl finsnittet rødkål

  • 1 dl frisk koriander

  • 1 jalapeno, fjern frø og stilk og skjær i skiver

Skjær soppen i skiver. Ha olje, eddik og tamari i en kopp. Legg soppskivene på et brett og pensle dem på begge sider med blandingen. Krydre med sort kvernet pepper. Stek soppen i en grillpanne til den får fine grillstriper på begge sider. Tar 3-4 minutter per side.

SULTEN: Berit Nordstrand og Klaus Sonstad.
SULTEN: Berit Nordstrand og Klaus Sonstad.

Varm lefsene i ovnen eller i en tørr stekepanne.

Dander nystekte tacolefser med sopp, skivet avokado, finsnittet rødkål, koriander, skivet jalapenjo og jalapenjosaus.

Tortillalefser (8 stk)

  • 3,5 dl øko finmalt spelt

  • 3 dl øko grovmalt spelt

  • 2 ss ekstra virgine olivenolje

  • 2,5 dl lunkent vann

  • ½ ts havsalt

Bland alt til en jevn deig. La den hvile under et klede i minst 15 minutter, så deigen får sette seg.

Del deigen i 8 emner, kjevle dem til runde kaker (1 med mer tykke) og stek i en tørr stekepanne. Legg dem oppå hverandre og dekk med et klede.

TIPS: lag fisketaco som variasjon på denne oppskriften med biter av pannestekt torsk eller eller annen hvit fisk.

Killer kale (Smoothie bowl)

  • en håndfull grønnkål (bladene)

  • 1 pære

  • ½ øko banan

  • 1 liten håndfull jordbær (ferske eller frosne)

  • 1 ss linfrø eller chiafrø

  • 1 ss gresk yoghurt

  • 2 ss myse (molkosan fruit)

  • vann/avkjølt grønn te til passe konsistens (ca. 1 dl?)

Vask og skjær pæren i biter. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til en jevn smoothie. Ha smoothien i en skål og pynt med bananskiver, bær og litt tørket/ristet crispy grønnkål.

Rødbetshot: Press en passe stor rødbet og tilsett en tommelfinger ingefær. Drikk med en gang.