Hverdagstaco.
Hverdagstaco.

Hverdagstaco med krydderristede mandler og pannestekt sopp, og killer kale (smoothie bowl)

Få oppskriftene fra Bra godt her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jalapenosaus:

  • 1 grønn jajapeno

  • 2,5 dl rå cashewnøtter (bløtlagt over natten, eller minst 3 timer.

  • 2,5 dl vann

  • 1 ss rå eplecidereddik/risvineddik/hvitvinseddik

  • 1 ss hakket sjarlottløk

  • 1 fedd hvitløk

  • sitronsaft

  • havsalt og sort kvernet pepper

  • ½ dl gressløk, hakket

Grill jalapenoen i ovnen under grillelementet eller på grill eller i jernpanne til den blir sort og blærete på overflaten. Ha den over i en skål dekket av kjøkkenhåndkle eller plastfolie i 10 minutter mens den avkjøles. Riv av skinnet. Fjern frø og stilk.

Ha jalapeno, cashewnøtter, vann, hvitløk, eddik og sjarlottløk i en blender. Kjør til en jevn saus. Tilsett mer vann om nødvendig. Smak til med sitronsaft, havsalt og pepper. Ha sausen over i ei skål. Rør inn hakket gressløk. Settes i kjøleskapet.

Ristede tacomandler:

  • 2 dl mandler

  • 2 ss ekstra virgin olivenolje

  • 2 ss tacokrydder

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. Blandingen ristes i panne på middels varme i 10 minutter.

Taco

  • 2 portobellosopp, uten stilk

  • 4 ss ekstra virgine olivenolje

  • 1 ss tamarisaus

  • 1 ss balsamicoeddik

  • sort kvernet pepper

  • 1 stor avokado, i skiver

  • 2,5 dl finsnittet rødkål

  • 1 dl frisk koriander

  • 1 jalapeno, fjern frø og stilk og skjær i skiver

Skjær soppen i skiver. Ha olje, eddik og tamari i en kopp. Legg soppskivene på et brett og pensle dem på begge sider med blandingen. Krydre med sort kvernet pepper. Stek soppen i en grillpanne til den får fine grillstriper på begge sider. Tar 3-4 minutter per side.

SULTEN: Berit Nordstrand og Klaus Sonstad.
SULTEN: Berit Nordstrand og Klaus Sonstad.

Varm lefsene i ovnen eller i en tørr stekepanne.

Dander nystekte tacolefser med sopp, skivet avokado, finsnittet rødkål, koriander, skivet jalapenjo og jalapenjosaus.

Tortillalefser (8 stk)

  • 3,5 dl øko finmalt spelt

  • 3 dl øko grovmalt spelt

  • 2 ss ekstra virgine olivenolje

  • 2,5 dl lunkent vann

  • ½ ts havsalt

Bland alt til en jevn deig. La den hvile under et klede i minst 15 minutter, så deigen får sette seg.

Del deigen i 8 emner, kjevle dem til runde kaker (1 med mer tykke) og stek i en tørr stekepanne. Legg dem oppå hverandre og dekk med et klede.

TIPS: lag fisketaco som variasjon på denne oppskriften med biter av pannestekt torsk eller eller annen hvit fisk.

Killer kale (Smoothie bowl)

  • en håndfull grønnkål (bladene)

  • 1 pære

  • ½ øko banan

  • 1 liten håndfull jordbær (ferske eller frosne)

  • 1 ss linfrø eller chiafrø

  • 1 ss gresk yoghurt

  • 2 ss myse (molkosan fruit)

  • vann/avkjølt grønn te til passe konsistens (ca. 1 dl?)

Vask og skjær pæren i biter. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til en jevn smoothie. Ha smoothien i en skål og pynt med bananskiver, bær og litt tørket/ristet crispy grønnkål.

Rødbetshot: Press en passe stor rødbet og tilsett en tommelfinger ingefær. Drikk med en gang.