Hverdagstaco med krydderristede mandler og pannestekt sopp, og killer kale (smoothie bowl)
Få oppskriftene fra Bra godt her.
Jalapenosaus:
1 grønn jajapeno
2,5 dl rå cashewnøtter (bløtlagt over natten, eller minst 3 timer.
2,5 dl vann
1 ss rå eplecidereddik/risvineddik/hvitvinseddik
1 ss hakket sjarlottløk
1 fedd hvitløk
sitronsaft
havsalt og sort kvernet pepper
½ dl gressløk, hakket
Grill jalapenoen i ovnen under grillelementet eller på grill eller i jernpanne til den blir sort og blærete på overflaten. Ha den over i en skål dekket av kjøkkenhåndkle eller plastfolie i 10 minutter mens den avkjøles. Riv av skinnet. Fjern frø og stilk.
Ha jalapeno, cashewnøtter, vann, hvitløk, eddik og sjarlottløk i en blender. Kjør til en jevn saus. Tilsett mer vann om nødvendig. Smak til med sitronsaft, havsalt og pepper. Ha sausen over i ei skål. Rør inn hakket gressløk. Settes i kjøleskapet.
Ristede tacomandler:
2 dl mandler
2 ss ekstra virgin olivenolje
2 ss tacokrydder
Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. Blandingen ristes i panne på middels varme i 10 minutter.
Taco
2 portobellosopp, uten stilk
4 ss ekstra virgine olivenolje
1 ss tamarisaus
1 ss balsamicoeddik
sort kvernet pepper
1 stor avokado, i skiver
2,5 dl finsnittet rødkål
1 dl frisk koriander
1 jalapeno, fjern frø og stilk og skjær i skiver
Skjær soppen i skiver. Ha olje, eddik og tamari i en kopp. Legg soppskivene på et brett og pensle dem på begge sider med blandingen. Krydre med sort kvernet pepper. Stek soppen i en grillpanne til den får fine grillstriper på begge sider. Tar 3-4 minutter per side.
Varm lefsene i ovnen eller i en tørr stekepanne.
Dander nystekte tacolefser med sopp, skivet avokado, finsnittet rødkål, koriander, skivet jalapenjo og jalapenjosaus.
Tortillalefser (8 stk)
3,5 dl øko finmalt spelt
3 dl øko grovmalt spelt
2 ss ekstra virgine olivenolje
2,5 dl lunkent vann
½ ts havsalt
Bland alt til en jevn deig. La den hvile under et klede i minst 15 minutter, så deigen får sette seg.
Del deigen i 8 emner, kjevle dem til runde kaker (1 med mer tykke) og stek i en tørr stekepanne. Legg dem oppå hverandre og dekk med et klede.
TIPS: lag fisketaco som variasjon på denne oppskriften med biter av pannestekt torsk eller eller annen hvit fisk.
Killer kale (Smoothie bowl)
en håndfull grønnkål (bladene)
1 pære
½ øko banan
1 liten håndfull jordbær (ferske eller frosne)
1 ss linfrø eller chiafrø
1 ss gresk yoghurt
2 ss myse (molkosan fruit)
vann/avkjølt grønn te til passe konsistens (ca. 1 dl?)
Vask og skjær pæren i biter. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til en jevn smoothie. Ha smoothien i en skål og pynt med bananskiver, bær og litt tørket/ristet crispy grønnkål.
Rødbetshot: Press en passe stor rødbet og tilsett en tommelfinger ingefær. Drikk med en gang.